Fındıklı, Kaymaklı ve Cevizli Kayısı Tatlısı

16 Ocak 2012 Pazartesi

Nevşehir'in yöresel tatlarından Fındıklı, Kaymaklı ve Cevizli Kayısı Tatlısı'nın tarifi, Mutfağım programında...
Malzemeler:
• 1 kg Siyah Kayısı
• 1 kg Sarı Kayısı
• 1 Kase Fındık
• 1 Kase Ceviz
• 1 Su Bardağı Üzüm Pekmezi

Sosu İçin:
• 1 Çorba Kaşığı Tereyağı

Yapılışı:
Sarı kayısılar içi boş olarak tencere tabanının yarısını kaplayacak şekilde sıralanır. Siyah kayısıların içine ceviz içi konup tencereye alınır. Kayısıların üzerini geçecek kadar su ve bir su bardağı üzüm pekmezi eklenir. Kayısılar yumuşayıncaya kadar pişirilir.Kayısılar piştikten sonra biraz soğutulur ve sarı kayısıların içi açılır, her birine kaymak ve fındık konur. Siyah kayısılar cevizle piştiği için başka bir malzeme konulmaz.
Servis tabağının bir tarafına siyah diğer tarafına sarı kayısılar dizilir. Tereyağı küçük bir tavada eritilir ve siyah kayısıların üzerine gezdirilir. Yağı döktükten sonra üzerine parçalanmış ceviz içi serpilir. Kayısı Tatlısı servise hazırdır.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Yarmalı Yayla Çorbası

Nevşehir'in yöresel tatlarından Yarmalı Yayla Çorbası'nın tarifi, Mutfağım programında...
Malzemeler:
• 1 Kase Yarma
• 1 Su Bardağı Haşlanmış Nohut
• 1 Su Bardağı Süzme Yoğurt
• 1 Çorba Kaşığı Un
• 1 Yumurtanın Sarısı

Sosu İçin:
• 2 Çorba Kaşığı Tereyağı
• 3 Çay Kaşığı Kuru Nane

Yapılışı:
Yarmaların üzerine sıcak su eklenip yumuşayıncaya kadar haşlanır. Ayrı bir kaba süzme yoğurt ve un konur ve güzelce karıştırılır. İçine bir yumurtanın sarısı eklenerek pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştırmaya devam edilir. Yoğurtlu terbiye sosunun kesilmemesi için yarmalar pişince, suyundan bir iki kaşık sosa eklenir. Karıştırılır ve yavaş yavaş yarmaların üzerine eklenir. Haşlanmış nohutlar da çorbaya ilave edilir ve bir iki taşım kaynatılır. Pişen çorbaya tereyağlı nane sosu yapılır ve üzerine gezdirilir. Yarmalı Yayla Çorbası servise hazırdır.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Ayva Boranisi Tarifi

Nevşehir'in yöresel tatlarındanAyva Boranisi'nin tarifi, Mutfağım programında...
Malzemeler:
• 6 Adet Ayva
• 200 gr Dana Kuşbaşı
• 1 Su Bardağı Pirinç
• 1 Su Bardağı Üzüm Pekmezi
• 1 Çay Kaşığı Tarçın
• 3 Adet Karanfil

Yapılışı:
Ayvalar kabukları ile birlikte enine 2’ye bölünür. Tencerede düzgün durmaları için sap kısımları kesilerek düzleştirilir. Çekirdekli kısımları temizlenerek çanak şekline getirilir. Hazırlanan ayvalar tencereye dizilir ve biraz da sıcak su eklenerek biraz yumuşayıncaya kadar pişmeye bırakılır.İç harcı için etler küçük küçük doğranır. Yağsız bir tavada suyunu çekene kadar pişirilir.
Pirinçler yıkanır ve süzülür. Kendi suyunu çeken etler ocaktan alınır ve içine pirinç eklenir. Tarçın da koyulduktan sonra harç karıştırılır ve yumuşayan ayvaların içine yerleştirilir.Ayva tenceresindeki suya da karanfiller eklenir. Harç ile doldurulan ayvaların üzerine üzüm pekmezi gezdirilir. Tüm malzemeler iyice pişene kadar tekrar ocağa alınır. Ayva Boranisi servise hazırdır.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Nevşehir Mantısı

Nevşehir'in yöresel tatlarından Nevşehir Mantısı'nın tarifi, Mutfağım programında...
Etli Nohutlu Sos için:
• 300 gr. Kuşabaşı Dana Eti
• 1 Kase Nohut
• 1 Adet Kuru Soğan
• 2 Kaşık Tereyağı
• 1 Yemek Kaşığı Domates Salçası
• 1 Çay Kaşığı Pul Biber
• 1 Çay Kaşığı Karabiber

Hamuru İçin:
• 2 Kase Un
• 2 Yumurta
• 2 Çay Kaşığı Tuz

İç Harcı İçin:
• 250 gr Dana Kıyma
• 2 Adet Kuru Soğan
• 1 Çay Kaşığı Karabiber
• 1 Çay Kaşığı Pulbiber

Yoğurt Sosu İçin:
• 700 gr. Süzme Yoğurt
• 3 Diş Sarmısak

Üzeri için:
• 2 Çorba Kaşığı Terayağı
• 2 Çay Kaşığı Pulbiber

Yapılışı:
Nohut sosu için etler yağsız tencerede kendi suyunu çekene kadar kavrulur. Sonra üzerine yemeklik doğranan soğanlar eklenir ve kavrulmaya devam edilir. Soğanlar pembeleşince domates salçası eklenir ve kokusu çıkana kadar pişirilir. Nohutlar da eklendikten sonra, kavrulan salçalı soğanlı harca sıcak su koyulur ve tüm malzemeler pişirilir. Hamuru için derince bir kaba un alınır. İçine beyazı ile birlikte yumurtalar ve tuz eklenir. Kulak memesi kıvamından biraz daha sert bir hamur elde edene kadar su eklenerek güzelce yoğrulur. Yoğrulan mantı hamuru, üzerine nemli bir bez örtülerek dinlendirilir. İç harcı için soğanlar çok küçük doğranır ve kıymanın üzerine eklenir. Baharatları da eklendikten sonra güzelce karıştırılır.Dinlenen hamur 2 eşit parçaya ayrılır. İlk parça avuç içinde beze haline getirlir ve un serpilmiş zeminde açılır.

Açılan mantı yufkası enine ve boyuna kesilerek küçük kare parçalar elde edilir. İkinci hamur parçasına da aynı işlem uygulanır. Hazırlanan mantı parçalarıın içine kıymalı harç yerleştirilir ve dört kenarı bir araya getirilerek sıkıştırılıp kapatılır. Tüm mantı parçaları kapatılıp un serpilmiş bir tepsiye dizilir. Derince bir tencerede su kaynatılır ve içine mantılar atılır. Mantılar pişince süzülür ve üzerine sarmısaklı yoğurt sosu dökülerek karıştırılır. Servis tabağına alınan yoğurtlu mantıların üzerine pişen etli nohut yemeği konur ve tereyağlı biberli sos gezdirilir. Nevşehir Mantısı servise hazırdır.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Yumurtalı İncir Tatlısı

Kars'ın yöresel tatlarından Yumurtalı İncir Tatlısı'nın tarifi, Mutfağım programında...
Malzemeler:
• 1 kg kuru incir
• 250 gr. tereyağı
• 6 adet yumurta

Yapılışı:
İncirlerin sapları ayıklanıp, ortadan ikiye kesilir. İncirler iyice yıkanıp bir tencereye alınır. Üzerini geçene kadar su eklenip, ocağa konulur. İncirler kaynayıp, yumuşayınca üzerine 250 gr. Tereyağı eklenir. Tereyağında kavrulan incirler cam bir kaba alınır. Üzerine 6 yumurta kırılıp, üzeri kızarıncaya kadar fırında pişirilir.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Haşıl Tarifi

Kars'ın yöresel tatlarından Haşıl'ın tarifi, Mutfağım programında...
Malzemeler:
• 2 Çorba Kasesi Yarma
• 250 gr. Tereyağı

Yoğurt Sosu için:
• 250 gr. Yoğurt
• 5 diş Sarmısak

Yapılışı:
Yarma suda yumuşayncaya kadar pişirilir. Tahta kaşık yardımı ile karıştırılarak ezilir. Servis tabağına alındıktan sonra ortasına bir delik açılır ve tereyağı eklenir. Etrafına sarmısaklı yoğrt gezdirilir. Haşıl servise hazırdır.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Piti Tarifi

Kars'ın yöresel tatlarından Piti'nin tarifi, Mutfağım programında...
Malzemeler:
• 1.5 kg kuzu eti
• 1 kg. Nohut
• 1 tatlı kaşığı safran veya zerdeçal
• 2 kaşık Tereyağ

Yapılışı:
Etler düdüklü tencerede tereyağı ile biraz kavrulur. Kavrulduktan sonra üzerini geçecek kadar su eklenerek, kapağı kapatılan düdüklüde pişirilir. Nohutlar da ayrı bir tencerede haşlanır. Safran sıcak suda rengini verene kadar bekletilir. Pişen nohutlar düdüklüdeki etlere eklenir. Safran da tencereye ilave edilir. Üzerini geçmeyecek kadar da su eklendikten sonra safran iyice rengini verene kadar biraz daha pişirilir.Piti servise hazırdır.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Tava Kete Tarifi

Kars'ın yöresel tatlarından Tava Kete'nin tarifi, Mutfağım programında...
Malzemeler:
• Un (Aldığı kadar)
• 500 gr. Terayağ
• Yarım su bardağı süt
• 1 tatlı kaşığı maya
• 1 tatlı kaşığı tuz
• 1 tatlı kaşığı kabartma tozu

Yapılışı:
Süt ocakta ılınıncaya kadara ısıtılır. İçine ılık su ilave edilir. Toz maya karışımı eklenerek topaklanmaması ve hamura istenilen kabarıklığı vermesi için iyice yedirilir. İçine aldığı kadar un eklenir. Teretağı köpükleri kayboluncaya kadar eritiilir. Ayrı bir kaba 5-6 kepçe un konur ve ortası havuz gibi açılır. İçine Eriyen tereyağı dökülür. Tereyağı eklenen un iyice yoğrulur, yoğrulurken de azar zar yağ eklenmeye devam edilir. Parça parça bir kete içi elde edilir.Dinlenen Kete hamurundan parçalar koparılır ve avuç içinde yuvarlanarak mandalina büyüklüğünde bezeler yapılır ve açılır.

6 tene yufka araları yağlanarak üst üste kapatılır ve 4 eşit parçaya kesilir. Geriye kalan 5 yufka da yağlanıp üst üste konur ve yine 4’e ayrılır.Üçgen şeklindeki yufkaların ortasına iç harcı olan hamurdan koyulur. Yuka ortasındaki hamuru kapatacak şekilde kenarlarından büzülür ve tekrar tek parça bir beze haline getirilir.İçi hamurlu beze elle inceltilir. Tüm yufkaları içi hamurlu bezeler haline getirildikten sonra kızgın yağda iki tarafı kızarana kadar pişirilir. Tava Kete Servise hazırdır.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Kuymak Tarifi

Trabzon'un yöresel tatlarından Kuymak'ın tarifi, Mutfağım programında...
Malzemeler:
• 7 Kaşık Mısır Unu
• 200 gr Tereyağ
• 200 gr Telli Peynir veya Dil Peyniri

Yapılışı:
Tencerede tereyağı eritilir, mısır unu eklenir ve devamlı karıştırılarak kavrulur. Üzerine koyu kıvamlı olmasına yetecek kadar soğuk su eklenir. Suyu azar azar koyup kıvamını kontrol etmekte fayda vardır. Kuymak kaynayıp koyulaşmaya başlayınca içine peynir eklenir. Peynir tamamen eriyip Kuymak iyice koyulaşınca ocaktan alınır. Kuymak servise hazırdır.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Karalahana Çorbası

Trabzon'un yöresel tatlarından Karalahana Çorbası'nın tarifi, Mutfağım programında...
Malzemeler:
• 1 Demet Karalahana
• 250 gr Barbunya
• 1 Su Bardağı Kırık Mısır
• 3 Adet Kuru Soğan
• 1/2 Çay Bardağı Zeytinyağı
• 1 Çorba Kaşığı Tereyağı
• 1 Adet Kuru Kırmızı Biber

Yapılışı:
Karalahanalar sapları ile birlikte ince ince doğranır. Doğranan lahana yaprakları güzelce yıkanır ve elde sıkılarak acısının ve suyunun gitmesi sağlanır. Orta boyda bir tencereye sıcak su eklenir ve lahanalar kaynamaya bırakılır. Ayrı bir tencerede de barbunyalar haşlanır.Soğanlar yemeklik doğranır ve zeytinyağı ve tereyağı eklenen tencereye eklenir, pembeleşinceye kadar kavrulur. Lahanların suyu süzlür. Kırık mısırlar yıkanır, haşlanmış barbunya ve karalahanalarla birlikte soğanların üzerine eklenir. Suyunu koyduktan sonra kuru kırmızı biber eklenir ve pişmeye bırakılır.Tüm malzemeler iyice pişince Karalahana Çorbası servise hazırdır.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Trabzon Burmalısı Tarifi

Trabzon'un yöresel tatlarından Trabzon Burmalısı'nın tarifi, Mutfağım programında...
Hamuru için:
• 1 Çay Bardağı Yoğurt
• 1 Çay Bardağı Zeytinyağı
• 1 Adet Yumurta
• 1 Paket Kabartma Tozu
• 1 Çay Kaşığı Tuz
• Aldığı Kadar Un

İçi için:
• 500 gr Fındık
• 500 gr Ceviz

Üzeri için:
• 250 gr. Tereyağı
• ½ Çay Bardağı Zeytinyağı

Şerbeti için:
• 5 ½ Su Bardağı Toz Şeker
• 3 ½ Bardak Su
• Birkaç Damla Limon Suyu

Yapılışı:
Derince bir kaba 1 çaybardağı zeytinyağı ve su konur. Yumurta, yoğurt kabartma tozu ve tuz eklenerek güzelce karıştırılır.Kulak memesi kıvamına gelene kadar un eklenir ve yoğrulur. Hamur rulo şekline getirilir ve 23 eşit parçaya kesilir. Her parça avuç içinde yuvarlanarak nişasta serpilen bir tepsiye dizilir ve üzerine nemli bir bez kapatılarak 30 dakika dinlendirilir.Şerbeti için şeker ve su tencerede kaynatılır ve koyulaşınca limon suyu eklenerek soğumaya bırakılır.Dinlenen hamur bezeleri, nişasta serpilen bir zeminde ince ince açılır. Açılan her yufanın arasına yine nişasta serpilir ve üst üste konur.

Fındık ve ceviz içleri doğrayıcıda çekilir. Açılan yufkanın heryerine gelecek şekilde serpilir ve ucu içe kıvrılarak oklavaya sarılır. Burgu şeklini vermek için oklavaya sarılı yufka iki ucundan oklavanın ortasına doğru itilir.Kalan 22 adet yufka için aynı işlem tekrarlanır ve burgu şekli verilen yufkalar fırın tepsisine dizilir.Tereyağı eritilir ve üzerine parlaklık vermesi için zeytinyağı da eklenir. Hazırlanan yağ sosu kaşık yardımı ile tepsideki Trabzon Burmalılarının üzerine gezdirilir. 175 derecedeki fırında 1 saat boyunca üzeri kızarana kadar pişirilir. Trabzon Burmalısı piştikten sonra biraz ılınması için beklenilir. Üzerine soğuk şerbeti dökülür.Trabzon Burmalısı servise hazırdır.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Hamsili Pilav Tarifi

Trabzon'un yöresel tatlarından Hamsili Pilav'ın tarifi, Mutfağım programında...
Malzemeler: 1.5 kg Hamsi
3 Adet Kuru Soğan
2 Su Bardağı Pirinç
1 Paket dolmalık Fıstık
½ Çay Bardağı Zeytinyağı
½ Çay Bardağı Ayçiçek Yağı
1 çorba kaşığı Kuş Üzümü
1 Tatlı Kaşığı Karabiber
1 Tatlı Kaşığı Pulbiber
1 Tatlı Kaşığı Yenibahar
1 Tatlı Kaşığı Şeker

Yapılışı:Soğanlar yemeklik doğranır.  Zeytinyağı ve ayçiçek yağı eklenmiş tencerede kavrulmaya başlanır.  Bu arada Isıya dayanıklı yuvarlak bir tepsiye hamsiler uçları dışarIda kalacak şekilde sıra sıra dizilir. Tepsinin tabanınnı da kapatacak kadar hamsi konularak tüm tepsi hamsi ile döşenir. Soğanların üzerine pirinç de eklenir ve kavurmaya devam edilir. Ayrı bir yerde dolmalık fıstıklar  yağ eklenmeden pempeleşene kadar kavrulur. Pirinçli harca baharatlar, kuş üzümü ve kavrulan fıstıklar ve şeker eklenir ve güzelce karıştırılarak harmanlanır.Hamsilerle bezenmiş tepsinin içine pirinç harcı dökülür ve kaşık yardımı ile yayılır. Hamsilerin dışarıda kalan uçları içeriye doğru kapatılır ve geri kalan hamsiler sıra sıra pilavın üzerine yerleştirilir. 200 derecede üzeri kızarana kadar pişirilir. Hamsili Pilav servise hazırdır


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Çikolatalı Kahveli Cheesecake - Aslı'nın Mutfağı: Adana

Çikolatalı Kahveli Cheesecake - Aslı'nın Mutfağı: AdanaMalzemeler:
1,5 paket kepekli ve şekerli bisküvi
4 Tatlı kaşığı Amerikan kahvesi
Dolgu İçin;
2 paket beyaz krem peynir
200 gr şeker
160 gr çikolata
4 yumurta
400 gr krema
1 paket 3’ü bir arada
Sos İçin;
100 gr beyaz çikolata
50 gr margarin
100 gr krema

Soframız Çikolatalı Kahveli Cheesecake - Aslı'nın Mutfağı: Adana Yapılışı:

1- Kremayı çelik sütlükte kaynatıp ateşten alalım. Çikolatayı ilave edelim ve eriyinceye kadar çırpacakla karıştıralım. Nescafeyi de ekleyerek karıştıralım ve ılınmasını bekleyelim.
2- Başka bir kapta krem peynir, labne peyniri ve toz şekeri 5 dakika karışım pürüzsüz oluncaya kadar çırpalım.
3- Yumurtaları tek tek ekleyerek çırpmaya devam edelim.
4- Nişastayı da ekleyip pürüzsüz bir karışım yapalım.
5- En son çikolatalı sosu ekleyip iyice karıştırdıktan sonra ılınmış bademli taban kekinin üzerine dökelim. Hava kabarcıkları kalmaması için kalıbı bir kaç kere tezgaha vuralım.
6- 150 derecede öncede ısıtılmış fırında 40 dakika pişirelim. Fırının ısısını 130 dereceye indirelim 30 dakika daha pişirelim. Fırını söndürdükten sonra keki 2 saat fırının içinde kapağı açık olarak soğutalım. Buz dolabında üstü folyo veya streçli örtülü olarak bir gece beklettikten sonra servis yapalım.
7- Arzu edilirse milka beyaz çikolatayı eritip sos olarak sunumda kullanabiliriz.
8- İki çorba kaşığı kremayı kaynatalım ve ateşten alalım. Yarım paket beyaz çikolatayı devamlı karıştırarak eritelim. Ilınınca dilimlenmiş peynir kekinin üzerine dökerek servis yapalım.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Vardavit - Aslı'nın Mutfağı: Adana

Vardavit - Aslı'nın Mutfağı: AdanaMalzemeler:
300 gr kuru fasulye
1 pide ekmek
250 gr tahin
1 diş sarımsak
3 limon
Tuz,kırmızıbiber..
Süsleme için; birazmaydanoz


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Dul Avrat Çorbası - Aslı'nın Mutfağı: Adana

Dul Avrat Çorbası - Aslı'nın Mutfağı: AdanaMalzemeler:
1 çay bardağı arpa şehriye
2 çay bardağı yeşil mercimek
3 domates
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı kuru nane
Kırmızıbiber,tuz,karabiber
2 limon
Soframız Dul Avrat Çorbası - Aslı'nın Mutfağı: Adana Yapılışı:
Un, tuz ve su ile kulak memesi kıvamında bir hamur yapın. Bir süre beklettikten sonra, 3 mm. kalınlığında yufkalar-açın ve küçük kareler şeklinde kesin. Mercimeği yeterince suda haşlayıp içine kestiğiniz hamurları atın ve tuzunu ayarlayın. Hamurlar pişrçıce limonun suyunu sıkıpateştenindirin.Eritilmişyağabibersalçası, nane karıştırarak, çorbanın üzerine dökün.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Pastırmalı Sebzeli Rulo Börek - Aslı'nın Mutfağı: Adana

Pastırmalı Sebzeli Rulo börek - Aslı'nın Mutfağı: AdanaMalzemeler:
4 yufka
4 yumurta
3 yemek kaşığı yoğurt
200 gr margarin
3 havuç
1 demet ıspanak
250 gr pastırma
250 gr kaşar rende

Soframız Pastırmalı Sebzeli Rulo börek - Aslı'nın Mutfağı: Adana Yapılışı:
Ispanağı  ayıklayın,yıkayın, küçük doğrayın. Soğanları küçük doğrayın. İki ,üç kaşık zeytinyağında yumuşatın. Ateşi yükseltin. Ispanakları  ilave edin.  Karıştıra, karıştıra iki-üç dak. pişirin. (Yüksek ısıda pişirirseniz sulanmaz , vitamini içinde kalır)  Ateşten alın. Tuz , karabiberle tadlandırın. Ilımaya bırakın. Yumurtaları ıspanağa ilave edip karıştırın.

Yufkaları ikiye bölün. Bir yarım yufkayı alın. Fırça ile zeytinyağı sürün. Düz tarafina uzunca şerit gibi iki,üç yemek kaşığı yayın. Rulo yapın. Fırın kabını yağlayın. Ortadan başlayarak yuvarlak yerleştirin. Diğer yufkaları aynı şekilde sarın. Arka, arkaya dolayıp yerleştirin. Üzerine zeytinyağı sürün.  Veya yumurta sürün. Susam ve çörek otu serpin. 180 derece de üzeri kızarıncaya kadar pişirin.  Sıcak veya ılık servis yapın..


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Antep Peynirli Helva - Tuğba'nın Mutfağı: Gaziantep

Antep Peynirli Helva - Tuğba'nın Mutfağı: GaziantepMalzemeler:
2,5 YEMEK KAŞIĞI SADE YAĞ
2 SU BARDAĞI MISIR UNU
2 SU BARDAĞI TOZ ŞEKER
YARIM KG ANTEP PEYNİRİ
250 GR ANTEP FISTIĞI
2 BARDAK SU

 Soframız Antep Peynirli Helva - Tuğba'nın Mutfağı: Gaziantep Yapılışı:
Sade yağ eritilir. Üzerine MISIR UNU dökülerek, 15 dakika kavrulur. MISIR UNUNUN pembeleşmemesi sadece sararması gerekir. Başka bir kapta şeker eriyinceye kadar suda kaynatılır ve MISIR UNU  üzerine boşaltılır. Kaynamaya başlayınca demlenmeye bırakılır. Suyunu iyice çektikten sonra ocak kapatılır ve üzerine dilimlenmiş peynir konulur. Servis tabağına alındıktan sonra önce kabuğu soyulmuş fıstık daha sonra tarçın serpilerek servis yapılır.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Ispanaklı Salata - Tuğba'nın Mutfağı: Gaziantep

Ispanaklı Salata - Tuğba'nın Mutfağı: GaziantepMalzemeler:
2 Demet ıspanak
1 su bardağı yaban mersini
1 su bardağı kuş üzümü
1 su bardağı çam fıstığı
Yarım su bardağı susam
6 adet çeri domates
2 adet kırmızı biber
Balsamik sirke, zeytinyağı, nar ekşisi, tuz


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Yoğurtlu Köfte - Tuğba'nın Mutfağı: Gaziantep

Yoğurtlu Köfte - Tuğba'nın Mutfağı: GaziantepMalzemeler:
-2 YEMEK KAŞIĞI PİRİNÇ
-2 YEMEK KAŞIĞI İRMİK
-1 KÜÇÜK KURU SOĞAN
-YARIM KG.AZ YAĞLI KIYMA
-1 YEMEK KAŞIĞI ZEYTİNYAĞI
-TUZ,KARABİBER
-1 YEMEK KAŞIĞI SAFRAN
-1 KG SÜZME YOĞURT
-1 YUMURTA
-1 ÇAY BARDAĞI SÜT
-2 ADET ORTA BOY PATATES
-2 YEMEK KAŞIĞI UN

Soframız Yoğurtlu Köfte - Tuğba'nın Mutfağı: Gaziantep Yapılışı:

Köfteyi yoğrun, küçük toplar halinde şekillendrip kızgın yağda kızartın. Bu arada yumurtaları çırpıp, yoğurtla karıştırın, tuz ilave edin Hazırladığınız sosu, dibi tutmayan bir tencereye boşaltın, kızaran köfteleri içine atıp 15 dakika çok hafif ateşte pişirin. Arzu ederseniz pişirme işlemini fırında, bir payreks veya teflon tepside de yapabilirsiniz.Servis yaparken, üzerine kırmızı biberli kızdırılmış tereyağı dökün.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Çoban Kebabı - Tuğba'nın Mutfağı: Gaziantep

Çoban Kebabı - Tuğba'nın Mutfağı: GaziantepMalzemeler:
-YARIM KG.KUŞBAŞI ET
-1 KG.PATLICAN
-3 ADET DOMATES
-2 ADET KIRMIZI BİBER
-3 ADET YEŞİL BİBER
-2 BÜYÜK KURU SOĞAN
-1 YEMEK KAŞIĞI SADEYAĞ
-1 TATLI KAŞIĞI DOMATES SALÇASI
-1 ÇAY KAŞIĞI TOZ ŞEKER
-PATLICANLARI KIZARTMAK İÇİN SIVI YAĞ
-TUZ-KARABİBER-TOZ KIRMIZI BİBER

Soframız Çoban Kebabı - Tuğba'nın Mutfağı: Gaziantep Yapılışı: Kuşbaşı etleri tencereye alıp suyunu salıncaya kadar arada bir karıştırarak pişirin. Arpacık soğanları ve sarımsakları soyun. Domatesleri soyup küçük küçük doğrayın. Patatesleri soyun. Tavla zarı iriliğinde küp küp doğrayıp su dolu bir kapta bekletin.

Etler suyunu salınca yağ, sarımsak ve arpacık soğanları ilave edin. Etler suyunu çekinceye kadar pişirip domatesi ekleyin. Tuz, karabiber ilave edip karıştırın ve orta ateşte 5 dakika kadar pişirin.

Patatesleri ete ilave edip üzerine 2 bardak su ekleyin. Orta ateşte pişmeye bırakın. Çoban kebabını servis tabaklarına paylaştırıp üzerine kıyılmış dereotu serpin. Sıcak olarak servis yapın.
Afiyet olsun.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Zencefilli Patates Çorbası - Servin'in Mutfağı: Samsun

Zencefilli Patates Çorbası - Servin'in Mutfağı: SamsunMalzemeler:
1 Kg taze Patates
2 Adet pırasa
1 Adet Havuç
4 Su Bardağı Et veya Tavuk Suyu
2 Çay Kaşığı Zeytinyağı
1/4 Su Bardağı Süzme Yoğurt
2 Çay Kaşığı Krema
1 İnce Dilim Zencefil
1 Çay Kaşığı Rendelenmiş Zencefil
3/4 Çay Kaşığı Tuz
Süsleme için mevsime göre, kişniş veya fesleğen veya nane

Soframız Zencefilli Patates Çorbası - Servin'in Mutfağı: Samsun Yapılışı:

Pırasaların beyaz kısmını uzunlamasına ikiye bölün, parçalara ayırıp, incecik kesin.
Havuçları doğrayın.
Patatesleri küp küp kesin.
Tencerede zeytinyağını ısıtın.
Pırasa ve Havuçları ekleyip orta ateşte 2-3 dakika kavurun. kavurmadan direk suyun içine de atabilirsiniz.
Üzerine 4 bardak et veya tavuk suyunu ilave edin, kıvamına göre su ilavesi yapabilirsiniz.
Eğer sotelemediyseniz kaynayan suyun içine sırasıyla patatesleri, havuçları, pırasaları ekleyip kaynamaya bırakın.
Kaynayınca içine 1 ince dilim zencefil ilave edin.
Kaynadıktan sonra altını kısın.
Bütün sebzeler haşlanınca çorbayı blendırda püre haline getirin.
Tuz ekleyin ve kısık ateşte ısıtın.
Bir kasede yoğurt ve kremayı iyice çırpın.
Servisten hemen önce rendelenmiş zencefili çorbaya ekleyin.
Çorbayı kaselere koyun.
Üzerine yoğurt ve krema karışımından kasenin ortasına akıtın sakın karıştırmayın.
Üzerinede feslegen veya kişniş veya naneyle süsleyin.
Nefis bir lezzet AFİYET OLSUN.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Romanya Köftesi - Servin'in Mutfağı: Samsun

Romanya Köftesi - Servin'in Mutfağı: SamsunMalzemeler:
500 gr kıyma
4 diş sarımsak
Tuz, Karabiber
Tane Yenibahar
2 Çorba Kaşığı Domates Salçası
1 Adet Soğan
Kızartmak İçin 1/2 Çay Bardağı Zeytinyağı
1 Çorba Kaşığı Un

Soframız Romanya Köftesi - Servin'in Mutfağı: Samsun Yapılışı:

Kıyma, çekilmiş sarımsak, tuz, karabiberi 10 dakika kadar yoğurun.
Küçük, küçük köfteler yapın.
Tavamıza zeytinyağımızı koyup kızdırın.
Köfteleri kızgın yağda kızartın, suyunu salıp çekene kadar.
Sosun Hazırlanışı;
Diğer tarafta başka bir kapta az bir zeytinyağıyla, yemeklik doğradığımız soğanımızı kavurun.
Soğan kavrulunca 1 kaşık un ilave edip, onunla da kavuralım.
Daha sonra 2 kaşık domates salçamızı İlave edin, dikkat edin pütür olmasın bunun için sürekli karıştırın.
Un da kavrulduktan sonra suyunu ilave edin, meyaneli bir kıvamda olacak ne sulu ne katı bunun için suyu yavaş yavaş ilave edin.
4-5 adet tane yenibaharımızı da içine atın, çok güzel bir tad ve koku verecektir.
Su kaynayınca kızarttığımız köfteleri ilave edip kısık ateşte 20 dakika pişirin.
Hazırladığınız sade pilavı servis yapacağınız tabağın ortasına kalıpla koyun, etrafına Romanya köftelerimizi daire şeklinde yerleştirin.
Pilavın ortasına da biberiye ya da bir yeşillikle sunum yapın . AFİYET OLSUN.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Balkabaklı Börek - Servin'in Mutfağı: Samsun

Balkabaklı Börek - Servin'in Mutfağı: SamsunMalzemeler:
3 Adet Yufka
3 Dilim Bal Kabağı
2 Çorba Kaşığı Tarçın
1 Su Bardağı Toz Şeker
250 Gr Ceviz
1 Çay Bardağı Ayçiçek Yağı

Soframız Balkabaklı Börek - Servin'in Mutfağı: Samsun Yapılışı:

Öncelikle kabaklarımızı temizleyin, yıkayın, kurulayın ve rendeleyin.
Cevizlerimizi ne çok ince ne kalın şekilde çekin,
Büyükçe bir kabın içinde, rendelenmiş kabak, çekilmiş ceviz, 2 çorba kaşığı tarçın, 1 su bardağı şekeri (arzuya göre şeker miktarı arttırılabilir) karıştırın.
Yufkamızı ayçiçek yağıyla her tarafını yağlayın.
Sonra yufkalarımızı önce 4 daha sonra eşit şekilde 8 parçaya ayırın.
Geniş yerine harcımızdan koyup gevşek şekilde sarın. Uzun bir parça elde edeceksiniz onu kol böreği gibi bir ucundan başlayıp yuvarlak şekilde sarın ve küçük gül börekleri elde edin.
Yağlanmış tepsinize uçları açılmayacak şekilde yanyana dizin.
Üzerlerine ayçiçek yağı sürün.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30-45 dakika pişirin.
Soğuyunca üzerine bolca pudra şekeri serpin.
Değişik bir lezzet AFİYET OLSUN.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Oktay Usta - Soframız - Elif Korkmazel - Mutfağım Tarifleri - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger