Soframız Pate Çorbası

25 Eylül 2011 Pazar


Soframız Pate Çorbası - Melahat Hanım'ın Mutfağı: Edirne

Malzemeler:
250 gram dana kıyma
½ bardak pirinç
Tuz
Karabiber
SOSU İÇİN
1 kaşık tereyağı
Kuru nane

Yapılışı:
250 gram dana kıyma bir kaba konularak üzerine 2 tatlı kaşığı tuz ve 1 tatlı kaşığı karabiber eklenerek yoğrulur. Büyük boy tencerenin yarısı kadar su eklenerek yüksek ocak ateşe konulur. Bu sırada yarım su bardağı pirincin beyaz suyu çıkana kadar yıkandıktan sonra kaynaması için konulan suyun içerisine eklenir.
Pate Çorbası - Melahat Hanım'ın Mutfağı: EdirneSuyumuz tam anlamıyla kaynayınca yoğrulmuş olan kıymadan misket büyüklüğünde parçalar koparılarak yuvarlanır ve kaynayan suyun içerisine eklenir. Ortalama 20-30 dakika orta ocak ateşte pişmektedir. Küçük bir tava orta ocak ateşe konularak 1 yemek kaşığı kadar tereyağı eritilip içine 1.5 yemek kaşığı nane eklenir. Hazırlanan sos kaynamış olan pate çorbasının üzerine dökülerek servis edilir. Ortalama yapılış süreci 30 dakika olup, 4-6 kişilik servis edilebilir.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Çullama


Çullama - Aydan Hanım'ın Mutfağı: Kahramanmaraş

Malzemeler:
Bastık (üzüm pekmezi)
6 adet yumurta
2-3 kaşık yoğurt
1 bardak süt
10 yemek kaşığı un
Şerbeti İçin;
2 bardak şeker
2 bardak su
Limon
Çullama - Aydan Hanım'ın Mutfağı: Kahramanmaraş
Yapılışı:
Orta boy tencere orta ocak ateşine konularak 2 bardak şeker, 2 bardak su konularak kaynamaya bırakılır. Kaynama başladıktan 10 dakika sonra içerisine 2-3 damla limon sıkılarak şerbet soğumaya bırakılır. Tatlının harcı için, plastik bir kaba 6 adet yumurta kırılıp çırpılır. Çırpılan yumurtalara 2 kaşık yoğurt, 1 bardak süt eklenerek çırpılır. İçerisine 10 kaşık un eklenerek devamlı çırpılır. Büyük bir tavaya 1 kaşık tereyağı ile 1 bardak fındık yağı konularak eritilir. Bastıklar hazırlanan harca batırılıp ters yüz ederek yağda kızartılır. Yağda kızaran bastıklar şerbete batırılarak servis tabağına alınır. Tatlımız 20 dakikada yapılıp, 4-6 kişilik servis edilebilir.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Havuç Ekşilemesi


Havuç Ekşilemesi - Aydan Hanım'ın Mutfağı: Kahramanmaraş

Malzemeler:
1 kg havuç
Sarımsak
2 kaşık sumak ekşisi
Tuz
Nane
Havuç Ekşilemesi - Aydan Hanım'ın Mutfağı: Kahramanmaraş
Yapılışı:
1 kg havuç iki başından kesilerek soyulur. Soyulan havuçlar sudan geçirilerek küp küp doğranır. Orta ocak ateşte, orta boy tencerede 2 bardak su ile haşlamaya bırakılır. Önemli olan buharında haşlanmasıdır. Pişen havuçlar süzülerek soğuk sudan geçirilir. Soğuk suda bekleyen havuçlara 3 adet sarımsak dövülerek 1 tatlı kaşığı tuz, 1 kaşık sumak ekşisi ve 2 yemek kaşığı nane ekleyip karıştırılarak buzdolabına konulur. Havuç ekşilemesi soğuk yenmelidir. Yapılış süresi ortalama 20 dakikadır. 4 kişilik servis edilebilir.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Ekşili Çorba Tarifi

Ekşili Çorba Tarifi - Aydan Hanım'ın Mutfağı: Kahramanmaraş
Malzemeler:
1 demet semizotu
2 su bardağı mercimek
1 su bardağı dövme
Nohut
Domates
Sarımsak
Sumak ekşisi
Kırmızıbiber

Yapılışı:
1 demet semizotunun kökü kesilerek topraklarından arınmak için sudan geçirilir. Ardından başka bir kaba alınarak sirkeli suda 10 dakika bekletilir ve yeniden süzülerek sudan geçirilir. Orta boy tencereye 2 bardak kırmızı mercimek, 1 bardak dövme konularak birkaç kez sudan geçirilir. Ardından tencerenin yarısı kadar su, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 yemek kaşığı fındık yağı ve 1 çay kaşığı pul biber (çorbanın kabarmaması için) eklenerek yüksek ocak ateşte kaynamaya bırakılır. Temizlenen semizotunun yaprakları kopartılarak tencerede kaynayan çorbaya eklenir. 4 adet domates rendelenir. 4 diş sarımsak soyulur, 1 çay kaşığı tuz ile dövülür. Ardından dövülmüş sarımsak ile rendelenmiş domates çorbaya eklenerek karıştırılır.

Ancak dövülmüş tuzlu sarımsaklar 1 kaşık fındık yağı ile kavurduktan sonra çorbaya eklenmelidir. Çorbanın kıvamını sulandırmak için içerisine sıcak su eklenir. Su eklendikten sonra karıştırarak yağda çevrilmiş sarımsaklar eklenir ve kapağı kapatılarak pişmesi için kısık ocak ateşte ortalama 10 dakika bekletilir. Bir gece önceden haşlanmış olan 1 kase nohut ve 2 kaşık sumak ekşisi de ekşili çorbaya konularak karıştırılır. 3 yemek kaşığı tereyağı eritilerek içerisine 1 yemek kaşığı nane karıştırılır. Kızan naneli tereyağı çorbanın üzerinde gezdirilerek servis edilebilir konuma gelir. Yemeğimizin pişme süresi ortalama 50 dakika olup 6-8 kişilik servis edilebilir.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Patatesli İçli Köfte

yarım kg. ince bulgur
1 yumurta
alabildiği kadar un
kırmızı biber
içi için:
1 kg.patates
1 soğan
tuz,sıvıyağ veya tereyağı
pulbiber
HAZIRLANIŞI:
Önce patatesler haşlanır, ezilir. Bir tavaya biraz yağ konur. Soğan küp küp doğranıp sotelenir. Üzerine ezilmeş patates,tuz ve pulbiber ilave edilip kavrulur, soğumaya bırakılır.Diğer taraftan ince bulgur üzerine biraz sıcak su konarak demlendirilir. Şişen bulgurun üzerine 1 yumurta kırılır. Tuz, karabiber, pulbiber ve istenirse 1 çorba k. biber salçası konur. alabildiği kadar unla yoğrulur. Hamurdan parçalar koparılıp içi açılır. İçine patatesli harçtan konup kapatılıp yuvarlak şekil verilir. Köfteler bitince limonlu , tuzlu suda haşlanır. üzerine tereyağı eritilerek dökülür.sıcak servis yapılır


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Yufka Tatlısı Tarifi

1 su b.ceviz
hazır yufka
şerbeti için:
2.5 su b.su
2.5 su b.toz şeker

HAZIRLANIŞI:
Bu tatlı için sütle yoğrulmuş hamurdan hazırlanmış yufka gerekiyor. Sivaslı bir komşunuz varsa ona yaptırın. Yufkalar muska şeklinde sarılmış ve kurutulmuş. Bu şekilde hazır yufkalar su ile ıslatılıyor. Daha sonra suyu bir havlu ile alınıp yağda kızartılıyor. Soğuk şerbet üzerine dökülüyor. Şerbetten çıkarıp ceviz ile ılık servis yapılıyor. Gerçekten nefis bir tatlı. Hazır yufka ile de denenebilir.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Oktay Usta - Soframız - Elif Korkmazel - Mutfağım Tarifleri - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger