Tarhanalı Börek Tarifi

28 Şubat 2012 Salı

Tarhanalı Börek
Aksaray'ın yöresel tatlarından Tarhanalı Börek'in tarifi, Mutfağım programında...
Malzemeler:
1 kg mısır unu
1 kg buğday unu
1 lt ayran
2 yemek kaşığı tereyağ
2 tatlı kaşığı tuz
Pekmez

Yapılışı:
1 litre ayran hazırlanır. Mısır unu ve buğday unu derince bir karıştırma kabına eklenir ve üzerine ayran dökülür. Yaklaşık 2 tatlı kaşığı kadar da tuz eklenerek iyice yoğrulur. Elde edilen un tarhanası elekten geçirilir ve sıcak bir ortamda kurutulur.Fırın tepsisi sıvıyağ ile yağlanır. 2 yemek kaşığı tereyağı ayrı bir tavada eritilir. Yağlanan fırın tepsisine hazırlanıp kurutulan tarhana bastırılarak döşenir. Eriyen tereyağıda tepsideki tarhananın üzerine gezdirilir.2 su bardağı da ılık su tepsiye dökülür ve 200 derecede ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.Dilimlenir ve üzerine pekmez gezdirilir.Tarhanalı Börek servise hazırdır.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Sütlü Aşure Tarifi


Aksaray'ın yöresel tatlarından Sütlü Aşure'nin tarifi, Mutfağım programında...
Malzemeler:
2 su bardağı tane mısır
2 su bardağı odun külü
1 su bardağı aşurelik buğday
1 su bardağı kuru fasulye
1 su bardağı nohut
1 su bardağı kuru üzüm
2 yemek kaşığı un
2 su bardağı toz şeker
2 ½ lt süt
2 ½ lt su
1 kase ceviz içi
Tarçın

Yapılışı:
Odun külü ile mısır tencereye alınır ve üzerine çıkacak kadar su eklenerek haşlanır. Haşlanan mısır yıkanıp odun külünden ayrılır ve yeniden üzerine geçecek kadar su eklenek yüksek ateşte haşlanır. Derince bir tencereye 2 buçuk litre su konur ve kaynamaya bırakılır. 2 yemek kaşığı un, 2 su bardağı şeker, 1 tatlı kaşığı da tuz ve 2 buçuk litre süt tencereye koyulur ve un kokusu çıkana kadar pişirilir. Öneceden haşlanan buğday, mısır, kuru fasulye ve nohut kaynayan süte eklenir. İyice haşlanan karışıma üzüm ve biraz tarçın eklenir. Küçük küçük parçalara ayrılan ceviz içi biraz soğuyan aşureye eklenir.Sütlü Aşure servise hazırdır.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Kokina Çorbası Tarifi


Aksaray'ın yöresel tatlarından Kokina Çorbası'nın tarifi, Mutfağım programında...
Malzemeler:
500 gr kuşbaşı kuzu eti
1 kase lahana turşusu
1 adet kuru soğan
2 ½ yemek kaşığı pilavlık bulgur
2 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı:
Et tencereye alınır ve üzerine geçecek kadar su eklenerek haşlanır. Soğan yemeklik doğranır. Lahana turşusu pirinç tanesi kadar ince ince kıyılır. Soğan yemeklik doğranır. 1 yemek kaşığı tereyağı ve 1 kaşığı da zeytinyağı tencereye alınır ve biraz tuz eklenereak soğan kavrulur. Haşlanan et kavrulan soğanalara eklenir ve sotelenir. İnce kıyılımış lahana turşusu ve salça tencereya eklenir. Bulgur yıkanır ve kavrulan malzemelere ilave edilir. 3 bardak sıcak su eklenir ve kısık ateşte pişirilir.Kokina Çorbası servise hazırdır.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Büryan Pilavı Tarifi


Aksaray'ın yöresel tatlarından Büryan Pilavı'nın tarifi, Mutfağım programında...
Malzemeler:
1 kg kuşbaşı kuzu eti
100 gr kuyruk yağı
2 su bardağı bulgur
1 su bardağı pirinç
2 adet kuru soğan
3 yemek kaşığı zeytinyağı
2 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı nane
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
100 gr kuyrukyağı

Yapılışı:
Etler yumuşayıncaya kadar haşlanır. Soğanlar yemeklik doğranır ve 3 yemek kaşığı zeytinyağında biraz tuz serpilerek pembeleşene kadar kavrulur. Kuyruk yağı ağır ateşte eritilir. Bulgur ve pirinç karıştırılıp yıkanır. Kuzu eti kavrulan soğanlara eklenir. Rengi dönen etlere arzuya göre erimiş kuyruk yağı eklenir ve kavrulmaya devam edilir. Fırın tepsisinin zemini pirinç ve buğdy karışımı ile kaplanır. Nane, karabiber,pulbiver ve tuz karıştırılır. Pirinç ve bulgurun üzeri etle kaplanır ve baharat karışımı serpilir. 3 su bardağı et suyu da pilava dökülür ve fırına verilir. 200 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 30 dakika pişirilir.Büryan Pilavı servise hazırdır.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Kulak Çorbasi - Oya'nın Mutfağı: Diyarbakır

Kulak Çorbasi - Oya'nın Mutfağı: Diyarbakır
MALZEMELER
2 AVUÇ UN + AYRICA 1 KAŞIK UN
2 YUMURTA
1 ÇAY KAŞIĞI TUZ
250 GR KIYMA
YARIM LİMON
KARABİBER
YAĞ
ET SUYU
1 YEMEK KAŞIĞI SALÇA

YAPILIŞI
İKİ AVUÇ UN, BİR YUMURTA, TUZ, BİR MİKTAR SU İLE YOĞURULUR. BU YOĞRULAN MALZEMEDEN OLUŞMUŞ YUFKALAR UN İLE AÇILIP KARE ŞEKLİNDE KESİLİR. KIYMAYA TUZ VE KARABİBER EKLENEREK YUFKALARIN ÜZERİNE KÜÇÜK KÜÇÜK KONUP BOHÇA ŞEKLİNDE KAPATILARAK YAĞDA KIZARTILIR. YANMAMASI İÇİNDE SÜREKLİ KARIŞTIRILIR.
TENCEREYE 1 KAŞIK UN KONARAK PEMBELEŞİNCEYE KADAR KARIŞTIRILIR. BU SÜREKLİ KARIŞIMIN ÜZERİNE 4-5 BARDAK KADAR ET SUYU İLAVE EDİLİR. BİR YUMURTANIN SARISI YARIM LİMONUN SUYU İLE ÇIRPILARAK EKLENİR. BİR İKİ KAYNAR GELİNCE ATEŞİN DİBİ KAPATILIR.SERVİS YAPILIRKEN KULAKLAR KURU OLARAK TABAKLARA SERVİS EDİLİR.DAHA SONRA ÜZERLERİNE İKİ KEPÇE SUYU DÖKÜLEREK İÇİLİR.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Pür Lezzet - Oya'nın Mutfağı: Diyarbakır

Pür Lezzet - Oya'nın Mutfağı: Diyarbakır
MALZEMELER
1 KG PATLICAN
½ KG YAĞSIZ KIYMA
3 KAŞIK SADE YAĞ
BİRKAÇ TANE SİVRİBİBER,KARABİBER
KIZARTMAK İÇİN YAĞ
MAYDANOZ
1 DOMATES

YAPILIŞI
PATLICANLAR ALACA SOYULUR, 1 SANTİM KALINLIĞINDA DOĞRANIP BİBERLE BİRLİKTE KIZARTILIR. KIYMA,MAYDANOZ,TUZ,KARABİBER,KIYMAYA KATILIR. İYİCE YOĞRULUR. DOĞRANMIŞ PATLICANLAR BÜYÜKLÜĞÜNDE KÖFTELER HAZIRLANIR. BİR PATLICAN BİR ET KÖFTE OLARAK DİZİLİR, DOMATES DİLİMLERİ VE YAĞDA KIZARTILAN BİBERLER ÜZERİNE KONUR, DERİNCE TEPSİYE DİZİLİR. ÇOK HAFİF ATEŞTE SU VERİLEREK PİŞMEYE BIRAKILIR. SICAK SERVİS YAPILIR.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Duvaklı Pilav - Oya'nın Mutfağı: Diyarbakır

Duvaklı Pilav - Oya'nın Mutfağı: Diyarbakır
MALZEMELER
2 SU BARDAĞI PİRİNÇ (KARACADAĞ PİRİNCİ)
4 BARDAK SU
2 YEMEK KAŞIĞI SADEYAĞ
TUZ (YETERİ KADAR)
DUVAĞI İÇİN MALZEME:
½ KG YAĞSIZ KIYMA
1 SU BARDAĞI BADEM
1 KAŞIK SADEYAĞ
KARABİBER, YENİBAHAR
TUZ

YAPILIŞI
PİRİNÇ ILIK SUDA BİRAZ TUZ İLAVE EDİLEREK 1 SAAT BEKLETİLİP, BOL SU İLE YIKANIR, SÜZÜLÜR. PİLAV PİŞİRİLECEK KABA YAĞ KONUR, PİRİNÇ KAVRULUR. PİRİNÇLER BİRBİRİNE YAPIŞMAYA BAŞLAYINCA KAVRULMA İŞLEMİ TAMAMLANMIŞ OLUR. DÖRT BARDAK KAYNAR SU İLAVE EDİLİR. AĞIZ KAPATILIP, KISIK ATEŞTE SUYUNU ÇEKİNCEYE KADAR PİŞİRİLİP, DEMLENMEYE BIRAKILIR.
DİĞER TARAFTA KIYMA KAVRULUR, TUZU VE BAHARATI KONUR. AĞARTILMIŞ BADEMLER 1 KAŞIK YAĞDA PEMBELEŞİNCEYE KADAR KAVRULUP KIYMAYA İLAVE EDİLİR. PİLAV SERVİS TABAĞINA YERLEŞTİRİLİR. ÜZERİNE DUVAK YAYILIR. SICAK SERVİS YAPILIR.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Halbur Hurma - Oya'nın Mutfağı: Diyarbakır

Halbur Hurma - Oya'nın Mutfağı: Diyarbakır
MALZEMELER
2 YEMEK KAŞIĞI ODUN KÜLÜ
5 SU BARDAĞI SU
3 BARDAK UN
1 BARDAK SIVI YAĞ
1 VANİLYA
1 KABARTMA TOZU
250 GR CEVİZ

BALI İÇİN MALZEME
2 BARDAK ŞEKER
2 BARDAK SU
3-4 DAMLA LİMON SUYU

YAPILIŞI
UN YAĞDA KAVRULUR, PEMBELEŞİNCE ATEŞTEN ALINIR SOĞUMAYA BIRAKILIR. KÜL SU İLE KAYNATILIR, ALTA ÇÖKÜNCE ÜSTTEKİ TEMİZ SU BAŞKA BİR KABA AKTARILIR. BU İŞLEM 4-5 DEFA YAPILIR. UNUN İÇİNE KABARTMA TOZU VE VANİLYA KONUR, KÜLLÜ SU İLE YOĞULUR (KULAK MEMESİ KIVAMINDA). CEVİZ BÜYÜKLÜĞÜNDE ALINAN HAMUR 3 PARMAKLA BASTIRILARAK HALBURDA YUVARLANIR. İÇİNE CEVİZ KONUR, YUVARLAK KAPATILIR. FIRINDA 250 DERECEDE PİŞİRİLİR. PEMBELEŞİNCE ÖNCEDEN KAYNATILAN SOĞUMUŞ ŞEKER BALINA BATIRILIR.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Oktay Usta - Soframız - Elif Korkmazel - Mutfağım Tarifleri - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger