Tutmaç Çorbası - Halide'nin Mutfağı: Bozcaada

13 Ekim 2011 Perşembe

Tutmaç Çorbası - Halide'nin Mutfağı: Bozcaada
Malzemeler:
1 adet tavuk göğsü
Yarım su bardağı haşlanmış nohut
Hamuru için;
1 adet yumurta
Un
Su
Tuz
Terbiyesi için;
1 adet yumurta sarısı
Bir limonun suyu
Sosu için;
2 yemek kaşığı tereyağı
1,5 yemek kaşığı domates salçası
Ayçiçek yağı

Yapılışı: 1 adet yumurta, un, bir miktar tuz ve alabildiği kadar suyla yoğrularak orta sertlikte bir hamur elde edilir. Kıvama gelmesi için 15-20 dakika dinlendirildikten sonra incecik açılır. Orta kalınlıkta şeritler şeklinde kesilir. Üst üste konan şeritler minik karelere bölünür. Kare şeklindeki hamurlar üçgen şeklinde kapatılıp alt kısımlarından kıstırılarak şekil verilir. Bir adet tavuk göğsü haşlanır. Haşlandıktan sonra ince ince didiklenir. Tavuğun haşlanan suyu tekrar ocağa yerleştirilir. Önceden haşlanmış olan yarım su bardağı nohut tavuk eti içine eklenir. Su iyice kaynadıktan sonra hamurlar ilave edilir.

Bir tutam tuz eklenerek pişmeye bırakılır. Terbiyesi için; bir limonun suyuyla bir yumurtanın sarısı çırpılır. Sosu için; 2 yemek kaşığı tereyağıyla 1,5 yemek kaşığı domates salçası kavrulur. Tereyağının yanmaması için çok az ayçiçek yağı eklenir. Çorbanın pişmesine yakın terbiyesi eklenir. Terbiyenin kesilmemesi için çorbanın suyuyla ılıştırıp yavaş yavaş ve karıştırarak eklemek gerekmektedir. Bir iki dakika daha kaynatıldıktan sonra servis kasesine alınır. Üzerine sosu eklendikten sonra servis edilir.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Kabak Döşeme - Halide'nin Mutfağı: Bozcaada

Kabak Döşeme - Halide'nin Mutfağı: Bozcaada
Malzemeler:
6 adet orta boy kabak
3 yemek kaşığı un
Zeytinyağı
Tuz

Yapılışı: Kabakların kabukları soyulduktan sonra orta kalınlıkta halkalar şeklinde doğranır. Sulanmaması için üzerine 1 yemek kaşığı un serpilir. Biraz tuz eklendikten sonra zeytinyağıyla yağlanmış olan yuvarlak cam bir tepsiye üst üste yerleştirilir. Üzerine çok az zeytinyağı ve yarım yemek kaşığı un eklendikten sonra 180 derecelik fırında yarım saat pişirilir. Yemeğimiz servise hazırdır.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Saray Mantısı - Halide'nin Mutfağı: Bozcaada

Saray Mantısı - Halide'nin Mutfağı: Bozcaada
Malzemeler:
Hamuru için;
2 adet yumurta
Un
Su
Tuz
İç harcı için;
Yarım kilo az yağlı dana kıyma
1 adet orta boy kuru soğan
Zeytinyağı
Karabiber
Üzerine sürmek için; zeytinyağı ve su

Yapılışı: 2 adet yumurta, bir çay kaşığı tuz, alabildiği kadar un ve suyla hamur yoğrulur. Hamurun kulak memesinden biraz daha sert olması gerekmektedir. Yoğrulan hamur kolay açılması için 15-20 dakika dinlendirilir. Harcı için; çok az zeytinyağıyla küp şeklinde doğranan kuru soğan ve kıyma kavrulur. Kavrulduktan sonra biraz tuz ve karabiberle lezzetlendirilir. Dinlenen hamur 4 bezeye ayrılır. Her bir beze incecik yufka şeklinde açılır. Her bir yufkanın üzerine harç yerleştirildikten sonra oldukça sıkı bir şekilde rulo gibi kıvrılır. Küçük küçük parçalar şeklinde kesilir. Yuvarlak cam fırın tepsisi zeytinyağıyla yağlanır. Hazırlanan mantılar hamur kısmı üstte kalacak şekilde yan yana tepsiye dizilir. Üzerine güzel kızarması için çok az zeytinyağı ve su karışımı eklenir. 180 derecelik fırında yarım saat pişirilir. Sarımsaklı yoğurt ve tereyağıyla kavrulmuş salçalı sosla servis edilir.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Şıralı Halka - Halide'nin Mutfağı: Bozcaada

Şıralı Halka - Halide'nin Mutfağı: Bozcaada
Malzemeler:
2 litre kara üzüm şırası
Bir dal kuru kekik
Hamuru için;
3 su bardağı kepekli un
1 su bardağı beyaz üzüm şırası
Bir çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karbonat
Yapılışı: 2lt. kara üzüm şırası orta büyüklükte bir tencereye alınır. İçine bir dal kuru kekik atılarak kaynatılır. (Kara üzüm şırası yapmak için; üzümler tane tane ayrıldıktan sonra suyu sıkılır ve ocakta kaynatılır.) Hamuru için; 3 su bardağı kepekli un, bir çay kaşığı tuz bir kaba alınır. Bir tatlı kaşığı karbonatla karıştırılan beyaz üzüm şırası eklenerek hamur yoğurulur. Yoğrulan hamur küçük parçalara ayrılır. Her bir parça ince rulo şekline getirilir. Rulolar iki üç parçaya bölündükten sonra iki uçlarından birleştirilerek küçük halkalar elde edilir. Kaynayan kekikli kara üzüm şırasının yaklaşık 40 dakika pişirilir. Tatlımız soğuduktan sonra servise hazırdır.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Tatar Böreği - Vildan'ın Mutfağı: Erzurum


Malzemeler:

1 kilo az yağlı dana kıyma
2 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı pul biber
2 çay kaşığı karabiber
Hamuru için;
1 adet yumurta
4 çay bardağı su
1 çay kaşığı tuz
Alabildiği kadar un
Hamur haşlandıktan üzerine koymak için 3 yemek kaşığı tereyağı

Yapılışı:
Üzerine eklenecek harcı için; Kıyma çok az su ile bir süre kavrulduktan sonra tereyağı eklenir. Tereyağıyla da iyice kavrulan kıymaya en son baharatları ve tuzu eklenip, dinlenmeye bırakılır. Hamuru için; 4 çay bardağı su, tuz ve yumurta iyice karıştırıldıktan sonra alabildiği kadar un eklenerek, sert kıvamda bir hamur elde edilir. Hamurun kıvamını bulması için uzun süre yoğurulması gerekmektedir. İyice yoğrulan hamur kesilerek dört bezeye ayrılır. Hamur bezelerinin açılacak kıvama gelmesi için üzeri hava almayacak şekilde kapatılarak, en az 10 dakika dinlendirilir.
Tatar Böreği - Vildan'ın Mutfağı: ErzurumTatar Böreği - Vildan'ın Mutfağı: Erzurum, Star TV Soframız 12 Ekim 2011 Tarifleri, Hamur sert olduğu için her bir parça önce merdane sonra oklava ile orta kalınlıkta açıldıktan sonra yine orta kalınlıkta şeritler halinde kesilir. Üst üste getirilen şeritler orta büyüklükte üçgen şeklinde kesildikten sonra kaynatılan tuzlu suda haşlanır. Hamurların pişerken yapışmaması için suyun bol olması önemlidir. Haşlanan hamurlar suyu süzüldükten sonra yapışmaması için soğuk sudan geçirilir. Tereyağı eritilip, pembeleşinceye kadar kızması beklenir. Pembeleşen tereyağı, derin bir kabın içine alınan haşlanmış hamurlarla karıştırılır. Geniş bir servis tabağına alınan tereyağı ile lezzetlenmiş hamurların üzerine bolca sarımsaklı yoğur ve kıymalı harcı yerleştirilir. Yemeğimiz servise hazırdır.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Turşu Dolması - Vildan'ın Mutfağı: Erzurum

Malzemeler:
1 kilo orta yağlı dana kıyma
1 kilo büyük ve ince yapraklı lahana turşusu
1 kahve fincanı pirinç
Yarım kahve fincanı köftelik ince bulgur
1 adet büyük boy kuru soğan
1 tatlı kaşığı tuz
2 çay kaşığı kurutulmuş reyhan
2 çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı pul biber
Dolma harcı için; 2 kahve fincanı su
Sosu için; 4 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı domates salçası

Yapılışı:
Harcı için; kıyma, küp şeklinde doğranan kuru soğan, pirinç, köftelik ince bulgur, karabiber, reyhan ve pul biber tuzla birlikte iyice yoğrulur. Yumuşak olması gereken harca 2 kahve fincanı su eklenerek yoğrulmaya devam edilir. Büyük ve ince yapraklı lahana turşularının suyu süzülür. Süzülen yaprakların ortasına bolca harç yerleştirildikten sonra rulu şeklinde sarılır. Açık kalan uç kısımları içe doğru itilerek kapatılır. Düdüklü tencerede 4 yemek kaşığı tereyağı eritilir.

Turşu Dolması - Vildan'ın Mutfağı: ErzurumStar TV Soframız Turşu Dolması - Vildan'ın Mutfağı: Erzurum, Eriyen tereyağında 2 yemek kaşığı domates salçası kavrularak sos hazırlanır. Dolmaların pişerken yapışmaması için sosun üzerine lahana turşunun yaprakları serildikten sonra dolmalar yerleştirilir. Dolmaların pişerken açılmaması için sarılan kısımlar altta kalacak şekilde tencereye yerleştirildikten sonra 1 su bardağı su eklenir. Dolmaların pişerken açılmaması için de üzeri kapakla örtüldükten sonra pişmeye bırakılır. Düdüklü tencerede kaynamaya başladıktan sonra 10 dakika pişmesi yeterlidir.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Giliko Tarifi - Vildan'ın Mutfağı: Erzurum

Giliko - Vildan'ın Mutfağı: Erzurum
Malzemeler:
2 su bardağı öğütülmüş aşurelik buğday diğer adıyla den
3 su bardağı köftelik ince bulgur
2 yemek kaşığı un
1 tatlı kaşığı tuz
1 adet yumurta
6 bardak su
Sosu için;
5 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı domates salçası

Yapılışı:
2 su bardağı öğütülmüş aşurelik buğday, bir tutam tuzla birlikte 3 bardak kaynayan suyun içinde, suyunu iyice çekinceye kadar pişirilir. Ocağın altı kapatıldıktan sonra tencereye eklenen 3 su bardağı köftelik bulgur, yine 3 bardak sıcak suda yumuşaması için bekletilir. Suyunu iyice çektikten sonra derin bir tepsiye alınarak üzerine 1 tatlı kaşığı tuz eklenir. Malzemeler iyice soğuduktan sonra  2 yemek kaşığı un ve 1 adet yumurtayla iyice yoğrulur.

Star TV Soframız 12 Ekim 2011 Giliko Tarifi - Vildan'ın Mutfağı: Erzurum Yoğrulan harç mercimek köftesi gibi sıkılarak, orta büyüklükte köfteler elde edilir. Hazırlanan köfteler, büyük bir tencerede kaynatılan suyla haşlanır. Piştikten sonra suyu süzlen köfteler servis tabağına alınır. Ayrı bir tencerede 5 yemek kaşığı tereyağı eritilir. Eriyen tereyağında 1 yemek kaşığı domates salçası kavrularak sos hazırlanır. Üzerine sarımsaklı yoğurt ve salçalı sos eklenen yemeğimiz servise hazırdır. 


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Herle Çorbası - Vildan'ın Mutfağı: Erzurum

Herle Çorbası - Vildan'ın Mutfağı: Erzurum
Malzemeler:
4 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber

Yapılışı:
Orta büyüklükte bir tencerede tereyağı eritilir. Üzerine eklenen 4 yemek kaşığı un, yanmaması için sürekli karıştırılarak, pembeleşinceye kadar orta ateşte kavrulur. Kavrulan unun üzerine alabildiği kadar su eklenir. Unun topaklanmaması için blendırla çırpıldıktan sonra kaynayıncaya kadar sürekli karıştırılır. Kaynamaya başlayınca eğer boza gibi yoğun bir kıvamı olursa üzerine sıcak su eklenebilir. Akışkan bir kıvamda olması gereken çorbamız kaynamaya başladıktan sonra içine tuzu ve karabiberi ilave edilir. Çorbamız servise hazırdır.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Oktay Usta - Soframız - Elif Korkmazel - Mutfağım Tarifleri - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger