Yoğurtlu Köfte Çorbası - Selma'nın Mutfağı: Bolu

9 Ocak 2012 Pazartesi

Yoğurtlu Köfte Çorbası - Selma'nın Mutfağı: BoluMalzemeler:
300 gr. Kıyma
1 Küçük Kuru Soğan
Tuz
Karabiber
Sosu  İçin
3 Yemek Kaşığı süzme Yoğurt
3 Yemek Kaşığı Un
1 Yumurta
Üzerine Maydanoz

Star TV Soframız 9 Ocak 2012 Yoğurtlu Köfte Çorbası - Selma'nın Mutfağı: Bolu Yapılışı:
Rendelenmiş soğanı, kıymayı, tuzu ve karabiberi uygun bir kapta yoğuralım. Misket büyüklüğünde köfteler yaparak bir tepside biriktirelim. Pirinci ayrı bir tencerede 10 bardak su ile birlikte kaynatalım. Pirinçler yumuşadıktan sonra köfteleri bu tencereye boşaltalım ve köfteler piştikten sonra ateşi kapatalım. Bir kâsede yumurtayı, unu ve yoğurdu bir müddet çırpalım.
Köftelerin bulunduğu tencere ılıklaştığında yaptığımız karışımı yavaş yavaş çorbamıza yedirelim. 10-12 dakika kadar karıştırarak çorbamızı pişirelim. Daha sonra bir tavada tereyağını eriterek kırmızıbiberi hafifçe kızartalım. Servis yapmak üzere çorbamızı kâselere koyduğumuz zaman üzerine yağ gezdirip nane serpelim.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Ev Yufkalı Tava Böreği - Selma'nın Mutfağı: Bolu

Ev Yufkalı Tava Böreği - Selma'nın Mutfağı: Bolu
Malzemeler:
2 Adet Hazır Yufka
3 Adet Ev yufkası
1 Yumurta
1 Çay Bardağı Süt
1 Çay Bardağı Sıvıyağ
3 Yemek Kaşığı Margarin
Tuz  
Kabartma Tozu
2 Su Bardağı Ceviz
1 Adet Kuru Soğan

Soframız 9 Ocak 2012 Ev Yufkalı Tava Böreği - Selma'nın Mutfağı: Bolu Yapılışı: Kuru yufkalari hafif tuzlu su ile islatin ve iki uc kat yufkayi, yaglanmis teflon tavaya yerlestirin. Arasina beyaz peynir ve kiyilmis maydanoz serpistirin. Birkac kat daha islatilmis yufka koyun, tekrar ic malzemeden serpistirin. Birkac kat daha islatilmis kuru yufka ile son kati kapatip, uzerine sivi yag gezdirin. Tavanin uzerine bir kapak kapatin, orta ateste, ters yuz yaparak pisirin. Sicakken dilimleyip, servis yapin.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Keşli Cevizli Ev Makarnası - Selma'nın Mutfağı: Bolu

Keşli Cevizli Ev Makarnası - Selma'nın Mutfağı: BoluMalzemeler:
Yarım Kilo Ev Makarnası (Erişte)
1 Su Bardağı Keş
1 Su Bardağı Ceviz
250 gr. Tereyağı
Tuz
Su

Soframız 9 Ocak 2012 Keşli Cevizli Ev Makarnası - Selma'nın Mutfağı: Bolu Yapılışı:
Makarnayi haslayip suzuyoruz. Ve yarisini bir borcama yayiyoruz. Tavada tereyagini eritiyoruz. Kesi rendeleyip, cevizi robotta cekip ikisini birlikte harmanliyoruz. Borcama yaydigimiz makarnin uzerine biraz kesli cevizli karisimdan dokup uzerine tereyagi gezdiriyoruz.
Makarnanin diger yarisinida uzerine dokup bolca kesli cevizli karisimdan cok az ayirarak dokuyoruz. Tereyagindan da biraz ayirip makarnanin uzerine gezdiriyoruz. Kalan tereyagina kalan kesi ilave edip ocakta kizartiyoruz. Kes resmen kipkirmizi kizariyor. Borcamdaki makarnanin uzerine yayiyoruz bunuda. Hem gorunum olarak hemde lezzet olarak harika bir tat.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Nohut Pilavlı Fırın Hindi Tandır - Selma'nın Mutfağı: Bolu

Nohut Pilavlı Fırın Hindi Tandır - Selma'nın Mutfağı: BoluFırında Hindi Tandır
Malzemeler :

4 Adet Kemiksiz, derisiz, Üst But
Fırın Torbası
Sos Malzemesi
1 Adet Kuru Soğan
3 Diş Sarımsak
1 Su Bardağı Yoğurt
½ Çay Bardağı Sıvı Yağ
Tuz
Karabiber
Yapılışı:
Bir gece önceden aldığımız hindiyi yemek çatalı ile deliyoruz. Ne kadar çok delersek o kadar iyi… Diğer tarafta bir tencere içine zeytinyağını ve yoğurdu koyup karıştırın. 2 limon ve 1 portakalın kabuğunu ince ince rendeleyin, aman dikkat beyaz kısımları fazla gelmesin. Limonun ve portakalın suyunu da yoğurt ve zeytinyağı karışımının içine sıkın. Kabuklarını da içine ekledikten sonra dövülmüş sarımsak ve toz kırmızı biberi ilave edin ve çırpma teliyle iyice karıştırın. Eğer kıvamı hâlâ koyu ise biraz su ile açabilirsiniz. Kıvamı ayrandan biraz koyu olmalı. Önce çatal ile deldiğimiz hindinin şimdi tuz ile masaj yapıp gönlünü alma zamanı! Sonra hindiyi hazırladığımız sosun içine basalım. Her tarafına sosu sürdükten sonra bir gün boyunca dolapta bekletelim. Aklımıza geldikçe ters çevirirsek çok daha güzel olacaktır. Ertesi gün olunca içine girecek büyüklükte bir tencerenin dibine bir tabağı ters koyun (tabağı koymadan önce tencerenin dibine biraz su dökün ki hava yapmasın), kapağın üzerine hindiyi yerleştirin, tencerenin kenarından 1 bardak su dökün, içine defne yaprağı ve adaçayı da atabilirsiniz (malzemelere bakmayın, yazmadım isterseniz atarsınız diye). Bu şekilde yaklaşık 45 dakika pişirdikten sonra tavuğu bir fırın tepsisine alın, tencerenin dibindeki suyu da üzerine döküp 180 derece fırında 30 dakika daha pişirin. Eğer tencereniz fırına girebilecek bir tencereyse (döküm tencere gibi) o zaman çok daha iyi, tencereyle birlikte fırına atın.

Nohutlu Pilav:

Malzemeler:
3 Su Bardağı Pirinç  (Kıbrıscık Pirinci)
5 Su Bardağı Su
1 Su Bardağı Tavuk Suyu
2 Su Bardağı Haşlanmış Nohut
4 Yemek Kaşığı Tereyağı
1 Küçük Kuru Soğan
Tuz
1 tutam Karabiber
1 Tatlı Kaşığı Sıvıyağ
Soframız 9 Ocak 2012 Nohut Pilavlı Fırın Hindi Tandır - Selma'nın Mutfağı: Bolu Yapılışı:
Nohutu bir gece öncesinden tencereye alın, üzerini geçecek kadar su koyup bir taşım kaynatın. Kaynattıktan sonra ateşi kapatıp sabaha kadar bekletin.
Ertesi gün nohutu ve eti bir tencereye alın, 2 su bardağı su ilave edip etler ve nohut yumuşayana kadar pişirin.
Pirinci ayıklayıp bol suda yıkayın, 20 dakika tuzlu ılık suda bekletin. Suyu berraklaşana kadar yıkayıp süzün.
Bir tavada tereyağını eritin. Pirinçleri ekleyip birkaç dakika kavurup ateşten alın.
Derin bir tencereye etleri ve nohutları yayın. Pirinci, suyu ve tuzu ilave edip bir taşım kaynatın.
Kaynayınca ateşi kısıp pirinçler suyu çekene kadar pişirin. Tencerenin dibinde hala bir miktar su kalacaktır.
Kapakla tencere arasına bir kağıt havlu koyarak demlendirin, geniş bir tabağa ters çevirerek servis yapın.
Dilerseniz Urfa yöresinde olduğu gibi tencerenin en altına ayrıca uzunlamasına dilimlenmiş ve yağda kızdırılmış havuçlar ekleyebilirsiniz


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Mısır Çorbası - Özlem'in Mutfağı: Samsun

Mısır Çorbası - Özlem'in Mutfağı: SamsunMalzemeler:
500 gr dondurulmus mısır veya 1 büyük kutu konserve mısır
3 çorba kaşığı margarin
1 adet küçük soğan
2 çorba kaşığı un
4 su bardağı süt
2 su bardağı su, et suyu veya tavuk suyu (et suyu kullandiginizda yagi 2 kasiga indirin.)
5-6 dal maydanoz

9 Ocak 2012 Soframız Mısır Çorbası - Özlem'in Mutfağı: Samsun Yapılışı:
Sogani ince yarim halka seklinde dograyin. Misirlari yikayip süzün, yarisini robotta püre haline getirin. Bir tencerede margarini eritin ve sogani ekleyip, pembelesene kadar kavurun. Sonra unu ilave edin ve kisik ateste un kokusu gidene kadar kavurun. Püre haline getirdiginiz misiri tencereye ekleyin ve devamli karistirarak kisik ateste 2 dakika pisirin. Soguk suyu ve sütü tencereye ekleyin iyice karistirin. Kaynadiktan sonra kalan tane misirlari, tuz ve karabiberi ilave edin. 10 Dakika kisik ateste kaynadiktan sonra, servis kaselerine alin. Üzerlerini kiyilmis maydanozla süsleyerek servis yapin.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Ekmek Değerlendi - Özlem'in Mutfağı: Samsun

Ekmek Değerlendi - Özlem'in Mutfağı: SamsunMalzemeler:
6 adet yumurta
6 büyük boy tost ekmeği
6 çorba kaşığı tereyağı
2 adet orta boy kuru soğan
1 su bardağı taze kaşar rendesi
1 su bardağı eski kaşar rendesi
1 su bardağı dil peyniri
3 su bardağı süt
1 su bardağı ceviz içi
Tuz, karabiber

Soframız 9 Ocak 2012 Ekmek Değerlendi - Özlem'in Mutfağı: Samsun Yapılışı:

Ekmekleri küp şeklinde doğrayın. Arzu ederseniz öncesinde kenarlarını alabilirsiniz. Ekmekleri fırın
kabınıza yerleştirin. ( Fotoğrafta gördüğünüz ‘ekmek değerlendi’yi, kendi yaptığım 7 tahıllı unlu cevizli ekmekten yaptım. Böylesi hem daha lezzetli hem de daha sağlıklı oldu.) Erittiğiniz tereyağını
ekmeklerin üzerinde gezdirin. Kuru soğanları rendeleyin, eşit bir şekilde ekmeklerin üzerine yayın.
Harmanladığınız peynir karışımının büyük kısmını soğanların üzerine serpin. Yumurtaları çırpın. tuzu, karabiberi ekleyin. Bu karışımı ekmeklerin üzerine dökün. Cevizleri de karışımın üzerine dağıtın.
En son olarak kalan peynir karışımını yine eşit bir şekilde yayın. 185 ’’C’’ de nar gibi kızarana kadar
pişirin. Ekmeklerinizi tanıyamayacaksınız. Mutlaka sıcak tüketin. Mmmmm…
Afiyet olsun…


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Fasulye Tava - Özlem'in Mutfağı: Samsun

Fasulye Tava - Özlem'in Mutfağı: SamsunMalzemeler:
3 adet yumurta
½ kg. yeşil fasulye
1 adet kuru soğan
2 diş sarımsak
1 çay bardağı kurutulmuĢ domates
1 çay bardağı fırınlanmıĢ mısır unu
1 su bardağı dil peyniri
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı tereyağı
Tuz, karabiber, pul biber

9 Ocak 2012 Soframız Fasulye Tava - Özlem'in Mutfağı: Samsun Yapılışı:
Yeşil fasulyeyi ayıklayıp yıkadıktan sonra düdüklü tencerede 10 dk. haşlayın,
süzün. Kuru soğanları ince ve uzun uzun kesin. Kurutulmuş domatesleri yıkayın,
süzün ve ince ince doğrayın. Bütün malzemeleri bir kaba alın. Rendelediğiniz
sarımsağı da ekleyin. Mısır ununu katıp hepsini bir güzel harmanlayın. Yumurtaları
ve zeytinyağını da ekleyip tekrar karıştırın.
En son tuzu, karabiberi ve pul biberi
ilave edin. Tavaya yarım çorba kaşığı tereyağını atıp, eriyince tavanın altını
kapatın. Hazırladığınız fasulye harcının yarısını tavaya ince ve eşit bir şekilde
yayın. Dil peynirlerini ince ince  diderek bu tabakanın üzerine dağıtın. Kalan
fasulye harcını peynirlerin üzerine yayın. Tekrar tavanın altını açın, ağır ateşte
iyice kızartın. Bir kapak yardımıyla fasulye harcını ters çevirin, tavaya kalan
tereyağını atıp, fasulyenin diğer tarafını da kızartın. Her sofraya, her öğüne
yakışan bir yemek...


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Karamel Dolgulu Zevk-i Sefa Kurabiyesi - Özlem'in Mutfağı: Samsun

Karamel Dolgulu Zevk-i Sefa Kurabiyesi - Özlem'in Mutfağı: SamsunMalzemeler:
3 adet yumurta akı
1 su bardağı pudra şekeri
1 tutam tuz   
1 su bardağı toz fındık
1 su bardağı toz badem
1 su bardağı toz Antep fıstığı
1 paket krema
1 tatlı kaşığı tereyağı
¾ su bardağı toz şeker
1 su bardağı Hindistan cevizi

Soframız 9 Ocak 2012 Karamel Dolgulu Zevk-i Sefa Kurabiyesi - Özlem'in Mutfağı: Samsun Yapılışı: Ara dolguyu yapmak için toz şekeri bir tavada iyice karamelize olana kadar karıştırın. Karamel kıvamına gelince önce tereyağını daha sonra kremayı ekleyip karıştırmaya devam edin. 1-2 dk. Pişirdikten sonra ocaktan alıp soğumaya bırakın.
Yumurta aklarına bir tutam tuzu ekleyip kar haline gelinceye kadar,  yaklaşık 5 dk. çırpın. Kıvamını aldıktan sonra önce pudra şekerini daha sonra fındık, badem ve fıstığı sırayla, kıvamı bozmadan ekleyin. Yağlı kâğıt serdiğiniz fırın tepsisine bir kaşık yardımıyla, aralık bırakarak karışımı küçük parçalar halinde yayın. 145 ‘’C’’ de 20- 25 dk. pişirin. Kurabiyeleriniz ılıklaşınca, soğuttuğunuz karamel sosu, iki kurabiye arasına dolgunca sürerek kapatın. Bir tabağa aldığınız Hindistan cevizinin içinde döndürüp karamel sosa yapışmasını sağlayın. Şimdi servise hazırlayabilirsiniz. Bir tanesi asla yeterli gelmeyecek…


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Künefe Tarifi

Antakya'nın yöresel tatlarından Künefe tarifi, Mutfağım 9 Ocak 2012 programında...
Malzemeler:
1 kg tel kadayıf,
300 gram tereyağ,
Tuzsuz keçi peyniri

Şerbeti için:
2,5 su bardağı toz şeker,
2 su bardağı su

Şerbetin yapılışı:
2,5 su bardağı toz şeker,
2 su bardağı suyun içinde eritilir.

Yapılışı:
Küçük bir tencerede 300 gram tereyağ eritilir. 1 kg tel kadayıfın üzerine eritilmiş tereyağ dökülerek ovulur. Kadayıflar ufak ufak koparılır. Altı hafif yağlanmış tepsiye, kenarları bir parmak boşluk kalacak şekilde kadayıfın yarısı bastırılarak yerleştirilir. Kadayıfın üzerine tuzsuz keçi peyniri serpilerek bastırılır. Geriye kalan kadayıf tepsinin üzerine gezdirilir. Ocağın üzerinde sürekli çevrilerek pişirilir.
Kadayıfın pişip pişmediği bıçak yardımıyla kenarı kaldırılarak anlaşılır. Altı pişen kadayıf, başka bir tepsiye çıkarılır. Bu defa diğer tarafını pişirmek için tepsi yağlanır ve çıkarılan kadayıf tekrar tepsiye konularak kızartılır. Soğutulan şerbet sıcak kadayıfın üzerine gezdirilir. Fıstık dökülerek süslenir. Künefemiz servise hazırdır.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Şeyh Mualla Tarifi

Antakya'nın yöresel tatlarından Şeyh Mualla tarifi, Mutfağım 9 Ocak 2012 programında...
Malzemeler:
2 su bardağı yeşil mercimek,
3 adet patlıcan,
2 adet yeşil biber,
3 adet kırmızı biber,
1 adet soğan,
3 adet büyük domates,
1 yemek kaşığı domates salçası,
1 yemek kaşığı biber salçası,
Yarım çay bardağı zeytinyağı,
1,5 tatlı kaşığı karabiber,
5 diş sarımsak,
Nane,
Nar ekşisi.

Yapılışı:
2 su bardağı yeşil mercimek bir kap içinde bir taşım kaynatılır. 3 adet patlıcan ince dilimler halinde alaca olarak soyulur. Patlıcanlar, tuzlu suyun içinde acısını alması için bekletilir. 2 adet yeşil biber, 3 adet kırmızı biber, 1 adet soğan, 3 büyük domates ince ince doğranır. Ardından 1 yemek kaşığı domates salçası, 1 yemek kaşığı biber salçası eklenir. Üzerine yarım çay bardağı zeytinyağı ve 1,5 tatlı kaşığı karabiber dökülür.
İnce doğranmış 5 diş sarımsak ilave edilir. Süzülen mercimekler, tüm malzemenin olduğu tencerenin içine dökülerek karıştırılır. Hazırlanan mercimekli harç tencerenin tabanını kapatacak şekilde koyulur. Üstüne patlıcanlar dizilir. Malzeme bitene kadar aynı işlem tekrarlanır. Üzerine çıkana kadar su dökülür. Bol nane ve nar ekşisi ilave edilir. Şeyh muallamız servise hazırdır.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Kaytaz Böreği

Antakya'nın yöresel tatlarından Kaytaz Böreği tarifi, Mutfağım 9 Ocak 2012 programında...
Malzemeler:
500 gram un,
1 yumurta,
Yarım paket yaş maya,
2 tatlı kaşığı tuz,
1 kaşık şeker,
Yarım paket margarin,
Yarım çay bardağı mısır özü yağı veya ayçiçeği yağı

İçi için:
500 gram kıyma,
3 adet orta boy soğan,
2 kaşık tuz,
2 yemek kaşığı biber salçası,
2 çay kaşığı karabiber,
3 yemek kaşığı nar ekşisi.

İçinin yapılışı:
Derin bir kap içine 3 adet orta boy soğan iri doğranır. Soğanın acılığını alması için 2 kaşık tuz ilave edip karıştırılır. Üzerine 2 yemek kaşığı biber salçası konulur. Ardından 2 çay kaşığı karabiber ve 3 yemek kaşığı nar ekşisi ekledikten sonra yoğrulur.

Yapılışı:
Derin bir kap içine 500 gram un, yarım paket yaş maya, 1 yumurta ve 2 tatlı kaşığı tuz konulur. Çıtır çıtır olması için 1 tatlı kaşığı şeker ilave edilir. Malzemelerin üzerine ılık su dökülerek, kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğrulur. Yoğrulan hamur, 20 dakika oda sıcaklığında dinlenmeye bırakılır. Böreğin kolay açılmasını sağlamak için yarım paket margarin ve yarım çay bardağı mısır özü yağı bir kapta eritilir.
Mayalı hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler yapılır. Hamurun kolay açılması için eritilen yağla, el yağlanır. Ardından bezeler elle açılır. Dört bir tarafı katlanarak bohça şekli verilir. Hazırlanan kıymalı börek içi, açılmış olan hamurların üzerine konulur. Kalan yağ yapılan böreklerin üzerine sürülür. Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 45 dakika pişirilir. Kaytaz böreğimiz servise hazırdır.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Aşur Tarifi

Antakya'nın yöresel tatlarından Aşur'un tarifi, Mutfağım 9 Ocak 2012 programında...
Malzemeler:
500 gram ıslatılmış buğday,
500 gram koyunun gerdan eti ,
3 adet soğan,
3 yemek kaşığı acı biber salçası,
3 tatlı kaşığı kimyon,
3 tatlı kaşığı tuz,
Ceviz,
2 yemek kaşığı tereyağ

Sosu için:
2 yemek kaşığı tereyağ,
Sıvıyağ,
3 yemek kaşığı kimyon

YAPILIŞI:
500 gram buğday bir gece suda bekletilerek açılması sağlanır. Düdüklü tencerenin içine önceden ıslatılmış buğday ve 500 gram gerdan eti konulur (Ölçü mutlaka birebir olmalı). Tencerenin içine 3 adet soğan iri iri doğranır. Ardından 3 yemek kaşığı acı biber salçası ilave edilir. 3 tatlı kaşığı kimyon ve 3 tatlı kaşığı tuz ekledikten sonra tencerenin ağzı kapatılır. Kısık ateşte 45 dakika pişirilir. 2 yemek kaşığı tereyağı bir tavada eritilir. Düdüklü tencerede pişen aşurun içine, eritilen tereyağ dökülür.
Tokmakla, tencere içinde etler tel tel olana kadar dövülür. Dövülen aşur geniş bir tepsi içine konulur. Başka bir kap içinde 2 yemek kaşığı tereyağ ve sıvıyağ eritilir. (sıvıyağ, tereyağın donmamasını sağlar). 3 tatlı kaşığı kimyon ilave edilerek yağın içinde yakılır. Kızdırılmış yağ, tepsi içine sıcak olarak dökülür. Son olarak iri parçalanmış cevizler tepsinin üzerine dökülür. Aşurumuz servise hazırdır.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Balkabaklı Pilav Tarifi

Trabzon'un yöresel tatlarından Balkabaklı Pilav'ın tarifi, Mutfağım programında...
Malzemeler:
• 1 kg Bal Kabağı
• 1 Su Bardağı Pirinç
• 3 Adet Kuru Soğan
• 2 Yemek Kaşığı Şeker
• Karabiber

Yapılışı:
Soğanlar yemeklik doğranır ve yağda kavrulmaya başlanır. Bu arada balkabaklarının kabukları soyulur ve küp küp doğranırve yıkanır. Arzuya göre tuz, şeker, karabiber ve yıkanıp süzülen pirinçler kavrulan soğanlara eklenir. Kavrulan pirinçli harç başka bir servis tabağına aktarılır. Aynı tencerenin zemini küp küp doğranan bal kabakları ile kaplanır. Piriçli harç ile balkabaklarının üzeri kaplanır.Kalan balkabakları ile ikinci bir kat oluşturulur. Çok az su eklenerek kabaklar ve pilav pişirilir. Balkabaklı Pilav servise hazırdır.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Hamsi Kuşu Tarifi

Trabzon'un yöresel tatlarından Hamsi Kuşu'nun tarifi, Mutfağım programında...
Malzemeler:
• 1.5 kg Hamsi
• 6 Adet Kuru Soğan
• 5 Adet Yumurta
• 2 Kase Mısır Unu
• 2 Demet Maydanoz
• 1-2 Dal Taze Nane
• 1 Tatlı Kaşığı Karabiber

Yapılışı:
Soğanlar yemeklik doğranır. Maydanoz ve taze naneler ince ince kıyılarak soğanlara eklenir. Karabiberi ve tuzu da eklendikten sonra tüm malzeme güzelce ovulur. Hamsiler derince bir kaba alınır ve üzerine mısır unu dökülür. Tüm hamsiler mısır unu ile harmanlanıncaya kadar güzelce at üst edilir.Elimizde 2 fileto hamsi ile zemin oluşturduktan sonra arasına bol soğanlı ve yeşillikli harcı yerleştirilir. Üzerine tekrar 2 hamsiden kapak yapılır ve avuç içinde yuvarlar gibi bütünleştirilir.Ayrı bir kaba yumurtalar kırılır ve güzelce çırpılır. Hazırlanan hamsiler yumurtaya batırıldıktan sonra bol kızgın yağda pişirilir. Hamsilerin her yeri iyice kızardıktan sonra Hamsi Kuşu servise hazırdır.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Ballı Lokma Tarifi

Malzemeler:
Hamuru için
• 1 Paket Yaş Maya
• 2 Adet Yumurta
• 1 Su Bardağı Süt
• Aldığı Kadar Un

Şerbeti için
• 1 kg Şeker
• Üzerini Geçecek Kadar Su
• 4-5 Damla Limon Suyu

Yapılışı:
Şeker tencereye alınır ve üzerini geçecek kadar su ilave edilerek kaynamaya bırakılır. Şeker iyice eriyip şerbet koyulaşmaya başlayınca 4-5 damla limon suyu sıkılır ve soğutulur.1 su bardağı süt ve 1 su bardağı su bir cezvede ısıtılır. Bu arada hamurun hazırlanacağı kaba, yumurtalar kırılır ve yaş maya eklenir. 1 fiske de tuz eklenerek iyice karıştırılır. Isınan süt ve su karışımı da eklenir ve karıştırılmaya devam edilir.Kek kıvamında bir hamur elde edilene kadar tahta kaşıkla karıştırmaya devam edilerek un eklenir.

Tatlı hamuru karışımının hazırlandığı kap, mayalanma ve kabarma sürecinin başlaması için bir bezle sarılarak sıcak bir ortamda dinlenmeye bırakılır.Kızartma tenceresine bol sıvıyağ eklenir ve kızdırılır. Kabaran hamur avuç içi ile sıkılır. Baş parmak ve işaret parmağı arasındaki boşluktan dışarıya çıkan prça ıslak bir kaşık yardımı ile kopartılır ve kızgın yağa atılır. Hamurların heryerinin pişmesi için devamlı bir kaşık yardımı ile alt üst edilir.Kızaran lokmalar soğutulan şerbete atılıp 1-2 dakika bekletildikten sonra şerbeti süzdürülerek servis tabağına alınır.Ballı Lokma Tatlısı servise hazırdır. Trabzon'un yöresel tatlarından Ballı Lokma Tatlısı'nın tarifi, Mutfağım programında


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Zeytinyağlı Karalahana Sarması

Trabzon'un yöresel tatlarından Zeytinyağlı Karalahana Sarması'nın tarifi, Mutfağım programında...
Malzemeler:
• 3 Demet Kara Lahana

Harcı için:
• 2.5 Su Bardağı Pirinç
• 5 Adet Kuru Soğan
• 1 Çorba Kaşığı Dolmalık Fıstık
• 1 Çorba Kaşığı Kuş Üzümü
• Karabiber
• Kuru Nane
• 1 Tatlı Kaşığı Tuz
• Şeker

Yapılışı:
Kara lahana yaprakları yıkanır ve yumuşayıncaya kadar sıcak suda bekletilir. Soğanlar yemeklik doğranır. Tencereye sıvı yağ eklenir ve dolmalık fıstıklar renkleri değişinceye kadar kavrulur. Fıstıklar kavrulmaya devam ederken doğranan soğanla tencereye eklenir. Üzerine kuş üzümleri, karabiber ve kuru nane de ilave edildikten sonra kavrulmaya devam edilir. Pirinçler ve yarısı kadar da su eklendikten sonra harç suyunu çekene kadar pişirilir.Sıcak suda yumuşatılan karalahana yaprakları suğuk sudan geşirilip süzüldükten sonra, iç harcı eklenerek sarılır. Yarım çay bardağı kadar zeytinyağının içine yarım limon suyu sıkılır ve karışım tenceredeki sarmaların üzerine gezdirilir. Çok az da su ilave edilerek kısık ateşte pişmeye bırakılır.Yapraklar iyice pişip, yemek suyunu çektiğinde Kara Lahana Sarması Servise hazırdır.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Mafiş Tatlısı - Vildan'ın Mutfağı: Balıkesir

Mafiş Tatlısı - Vildan'ın Mutfağı: BalıkesirMalzemeler:
1 yumurta
2 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1 çay kaşığı silme karbonat
2 su bardağından 1 parmak eksik un
Şerbeti için;
2 su bardağı şeker
2 su bardağı su
1 tatlı kaşığı limon suyu

Soframız 9 Ocak 2012 Mafiş Tatlısı - Vildan'ın Mutfağı: BalıkesirYapılışı:
Çukur bir kaba unu alarak, yoğurt, kabartma tozu, sıvı yağ, tuz ve yumurtayı ilave ederek yumuşak bir hamur yoğuruyoruz (kulak memesi kıvamında). Hamuru iki parçaya bölüyoruz ve üzerine bez örterek yarım saat dinlendiriyoruz. Toz şeker ve suyu birlikte kaynatıp limon ekleyerek soğumaya bırakıyoruz. Tekrar dinlenmiş hamura dönerek üstüne nişasta serperek hamuru kalın bir yufka şeklinde açıyoruz. Yufkaları iki kenarından tutup hafif sıvı yağda pembeleşinceye kadar kızartıyoruz ve soğuk şuruba atıyoruz.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Peynirli Patlıcan Kayığı - Vildan'ın Mutfağı: Balıkesir

Peynirli Patlıcan Kayığı - Vildan'ın Mutfağı: Balıkesir


Malzemeler:

2 çorba kaşığı riviera zeytinyağı
2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
3 bostan patlıcan
150 gr beyaz peynir
2 çorba kaşığı krem peynir
3 – 4 dal maydonoz
Yarım demet taze soğan sapı
Tuz , Karabiber

Soframız 9 Ocak 2012 Peynirli Patlıcan Kayığı - Vildan'ın Mutfağı: Balıkesir Yapılışı:
Patlıcanları 4-5 mm kalınlığında uzunlamasına dilimleyin. 10 dakika tuzlu suda bekletin. Yıkayıp süzgece alın. Kağıt havlu ile kurulayıp yağlanmış ızgaraya dizerek közleyin.
Fırını 170 dereceye ayarlayıp ısıtın. Fırın tepsisini 2 kaşık riviera zeytinyağı ile yağlayın. 2-3 taze soğan sapı ve maydanozu kıyıp derin bir kaba alın. Beyazpeynir, krempeynir ve karabiber ekleyip ezerek püre haline getirin.
Düz zeminde her bir soğan sapının üzerine bir patlıcan dilimi yerleştirin. Üzerine peynirli karışımdan yayın, soğan sapıyla patlıcan dilimini fiyonk şeklinde bağlayın. Tuz serpin. Malzeme bitinceye kadar bütün dilimleri bu şekilde hazırlayıp fırın tepsisine dizin. Üzerlerine galeta unu serpin. Sıcak fırında 4-5 dakika pişirip çıkarın. Ilınınca üzerlerine 2 kaşık sızma zeytinyağı gezdirin. Soğuduktan sonra servis yapın


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Tas Kapama - Vildan'ın Mutfağı: Balıkesir

Tas Kapama - Vildan'ın Mutfağı: BalıkesirMalzemeler:
750 gr parça kuzu eti
2 su bardağı pirinç
1 su bardağı zeytinyağı
1 baş soğan
1 baş sarımsak
1 çorba kaşığı salça
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı tuz

9 Ocak 2012 Star TV Soframız Tas Kapama - Vildan'ın Mutfağı: Balıkesir Yapılışı:
Büyük kuşbaşı doğranmış et, küp küp doğranmış soğan, centilmiş sarımsaklar, salça, baharat, tuz ve zeytinyağını bir kaba koyup iyice harmanlayın. Üzerine güveç kapatıp ters çevirin. Güvecin yanlarına 3 su bardağı su koyun. Tasın üzerine bir taş koyun. Kapamayı odun ateşinin üstüne konan sacayağında 3 saat kadar yavaş yavaş pişirin. Kapama tasının kenarından güvecin içine sızan et suyuna 1 bardak kaynar su ekledikten sonra ılık suda bekletilip süzülmüş pirinci koyun. Tasla güvecin arasındaki boşluğa yayılmasını sağlayın. 20 dakika daha közde tuttuğunuz güveci ateşten alıp üzerine bir kapak koyarak sofra bezine sarın. Bu şekilde 15 dakika dinlendirdikten sonra sıcak servis yapın.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Hamur Çorbası Tarifi

Hamur Çorbası - Vildan'ın Mutfağı: BalıkesirMalzemeler:
1 bardak haşlanmış nohut
1 parça kemikli tavuk göğsü
8 su bardağı su
1 kaşık domates salçası
2 çorba kaşığı tereyağı
Tuz
Karabiber
Hamuru için;
1 su bardağı un
1 yumurta
Kıvamı kadar su

Soframız 9 Ocak 2012 Hamur Çorbası - Vildan'ın Mutfağı: Balıkesir Yapılışı :

Bir kapta 1 su bardağı ılık su ile 1 yumurta, tuz ilave edilip çırpılır, un ilave edilerek bir hamur yapılır.
Hamur iyice özlendirilerek yoğrulduktan sonra mantı kalınlığında açılır.
Açtıktan sonra yufkanın üzerine bol un ser-pip rulo gibi yuvarlayarak sarılır. 1 santim inceliğinde kesilir.
Kesilen parçalar açılır. Üst üste koyarak kare ola-rak kesilir. Bir kağıdın üzerine serip, kurutulur. Çorba hemen pişirilecekse az kurusa da olur.
Pişirilmesi: Bir tencereye kıyma, ince doğranmış soğan koyup kapağı kapatılır, suyunu salıp da çekinceye kadar arada bir karıştırarak pişirilir.
Tuzu ve salça ilave edilip 5 dakika kadar daha pişirilir, 8 bardak sıcak su ilave edilerek kaynamaya bırakılır.
Kaynaymca serili hamurlar içine atılır; hamur kokusu gidinceye kadar pişirilir.
Karabiber, kırmızıbiber ve ince doğranmış maydanoz ilave edilip, servis yapılır


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Oktay Usta - Soframız - Elif Korkmazel - Mutfağım Tarifleri - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger