Kaşık Helvası Tarifi

5 Ocak 2012 Perşembe

Kaşık Helvası - Nuran'ın Mutfağı: BodrumMalzemeler:
250 gr margarin veya tereyağ
1 çay bardağı sıvı yağ
2 su bardağı un
3 su bardağı şeker
4.5 su bardağı su
1 paket künar veya ağartılmış badem

Kaşık Helvası - Nuran'ın Mutfağı: Bodrum Yapılışı:
Margarin sıvı yağla beraber eritilir. Un ilave edilerek sürekli karıştırılmak suretiyle kavrulur. Unun rengi biraz pembeleşince fıstıklarda ilave edilerek yine sürekli karıştırılarak kavrulmaya devam edilir. En az 30-40 dakika kavrulur. Aynı anda şerbette ayrı bir taraftan kaynatılır. Şerbet ve kavrulan malzeme sıcak olarak birbirlerine yedirilir. Yavaş yavaş şerbet malzemeye ilave edilir. Helva demlenmeye bırakılır. Kaşık yardımıyla şekil verilerek servis yapılır.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Dürme Makarna Tarifi

Dürme Makarna - Nuran'ın Mutfağı: BodrumMalzemeler:
1/2 kg un
2 yumurta
1 çay kaşığı tuz
250 kg çökelek peyniri
1 çay bardağı tereyağ

Dürme Makarna - Nuran'ın Mutfağı: Bodrum Yapılışı: Yumurta, un, tuz, su ilavesiyle kulak memesi yumuşaklığında yoğrularak bezelere ayrılır. Bezeler ayrı ayrı açılır.açılan yufkalar üst üste konur ve uzun şeritler yapılır. Şeritler 4-5 cm uzunluğunda karelere ayrılır. Her bir kare ince bir şiş veya kürdan çubuk yardımıyla dürülür. Makarnalar kaynayan suya atılarak haşlanır. Kevgir yardımıyla alınarak suyu süzülür. Tepsiye bir sıra çökelek peyniri ,bir sıra makarna serilerek alınır. Üzerine kızdırılmış tereyağ ilave edilerek servis yapılır.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

İlmik Kavurması Tarifi

İlmik Kavurması - Nuran'ın Mutfağı: BodrumMalzemeler:
1 Bağ ilmik
1 bağ ısırgan
1 bağ dağ marulu
2-3 adet ince pırasa yaprağı
2 baş irice soğan
1 adet domates
Kırmızı pul biber
1 çay bardağı zeytinyağ

İlmik Kavurması - Nuran'ın Mutfağı: Bodrum Yapılışı:


Ayıklanıp ,yıkanarak suyu iyice süzülen bütün otlar,soğanla beraber ince ince doğranarak tencereye konur. Orta ateşte kavrulur. Otlar kavrulup hacmi küçülünce üzerine tuz ,kırmızı biber ve zeytinyağı ilave edilir. Bir taşım daha kavrularak ateşten alınır.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Keşkek Tarifi

Keşkek - Nuran'ın Mutfağı: BodrumMalzemeler:
1 kg keşkeklik buğday
1 kg kemikli tavuk göğsü veya kuzu veya süt danası eti
1/2 kğ tereyağ
irice bir baş soğan
Tuz
Karabiber

Yapılışı:
Keşkek - Nuran'ın Mutfağı: Bodrum Ayıklanıp iyice yıkanan keşkeklik buğday bir gece önceden bir taşımlık kaynatılarak ıslatılmaya bırakılır. Etler haşlanarak kemiklerinden ayrılır. Buğday ,didilen etler ,soğanla birleştirilerek et suyu ilavesiyle pişirilir. Keşkek pişirilirken sürekli malvemeler ezilerek karıştırılır ve birbiriyle kaynaşması sağlanır. Üzerine iyice kızdırılmış tereyağ ilave edilir. Tekrar iyice karıştırılır. Tabaklara karabiber ilavesiyle servis yapılır.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Zerde Tarifi

Mutfağım Sezen Hanımın Zerde Tarifi İzmir'in yöresel tatlarından Zerde'nin tarifi, Mutfağım programında verildi. 05.01.2012
Malzemeler:
5 su bardağı su,
2 su bardağı şeker,
1 çay bardağı pirinç,
1 çorba kaşığı nişasta,
1 çay kaşığı zerdeçal veya safran

Süslemek için:
Fındık kırığı,
Kuş üzümü,
Çam fıstığı,
Nar taneleri

Yapılışı:
Tencereye koyulan suya, pirinç ve toz şeker eklenir ve karıştırarak kaynatılır. 1 gece önceden 1 bardak su içinde ıslatılan zerdeçal yapraklarının suyu süzülerek tencereye eklenir.Nişasta kıvam vermesi için ayrı bir yerde biraz sulandırılarak yavaş yavaş karışıma eklenir. 1 taşım kaynadıktan sonra servis kabına alınarak soğuması için buzdolabına koyulur. Tatlımız jöle gibi katı bir kıvam aldıktan sonra üzeri fındık kırığı, kuş üzümü, çam fıstığı ve nar taneleri ile süslenir. Zerde servise hazırdır.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Elbasan tava Tarifi

Mutfağım Sezen Hanım Elbasan tava Tarifi İzmir'in yöresel tatlarından Elbasan Tava'nın tarifi, Mutfağım programında verildi. 05.01.2012
Malzemeler:
1 kg. kuzu böbrek yatağı, kol veya but

Terbiye sosu için:
1 - 1.5 kg yoğurt, 3 yumurta

Yapılışı:
Kuzu eti yağ eklenmeden kendi suyunda yaklaşık 30 dakika yüksek ateşte pişirilir. Etler piştikten sonra ısıya dayanaklı bir fırın kabına dizilir. Terbiye sosu hazırlanana kadar fırına verilir.
Terbiye sosu için; yumurtalar yoğurda eklenir ve güzelce çırpılır. Etin kendi haşlama suyu süzülür ve çırpılan karışıma eklenir.Etler fırından çıkarılır ve üzerlerine 6-7 küçük parça tereyağ koyulur. Terbiye sosu bir kepçe yardımı ile fırın kabındaki etlerin üzerine dökülür. Yeniden fırına verilir ve üzeri kızarana kadar yaklaşık 30 dakika pişirilir. Pişmesine yakın üzerine İzmir Tulumu rendelenir. Elbasan Tava servise hazırdır.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Zeytinyağlı Karışık Dolma Tarifi

Mutfağım 5 Ocak 2012 Sezen Hanımın Mutfağı İzmir'in yöresel tatlarından Zeytinyağlı Karışık Dolma'nın tarifi, Mutfağım programında verildi.
05.01.2012 09:56:03
Malzemeler:
250 gr. salamura asma yaprağı,
4 adet kırmızıbiber,
4 adet dolmalık yeşilbiber,
3 adet patlıcan (içini atmıyoruz);

Harcı için:
2 su bardağı pirinç,
1 büyük boy soğan,
2 adet havuç,
Yarım demet maydanoz,
1 çay bardağı zeytinyağı,
1 çorba kaşığı kuş üzümü,
1 çorba kaşığı dolmalık fıstık,
1 çorba kaşığı kuru nane,
1 tatlı kaşığı tuz,
1 çay kaşığı tarçın,
1 çay kaşığı karabiber

Yapılışı:
Salamura asma yaprakları 1-2 saat önceden tuzu girmesi için suya bastırılırdıktan sonra yumuşayıncaya kadar 1 taşım kaynatılır. Patlıcanlar ikiye bölünerek içleri çıkartılır. Dolmalık ve kırmızı biberlerin sapları kesilip çıkartılarak çekirdekleri temizlenir.Harcı için; pirinçler yıkanıp süzüldükten sonra bir kaseye alınır. (Kırık pirinç de kullanılabilir) Üzerine patlıcanların içi küçük küçük doğranır. 2 adet havuç rendelenir ve kaseye eklenir. Küp küp doğranan soğan, ayıklanmış maydanoz da ilave edilir. Dolmalık fıstık, kuş üzümü, nane ve tarçın da koyulduktan sonra tuz ve bir fiske şeker harca eklenir. Harcın üzerine zeytinyağı da ilave edilerek güzelce harmanlanır.

İçleri çıkartılan dolmalık sebzeler, harç ile çok sıkıştırmadan doldurulur. Domates parçalarından kapak yapılıp ağızları kapatılır. Yumuşayan asma yaprakları da tencereden çıkartılıp süzülerek arzu edilen kalınlıkta sarılır. Isıya dayanıklı geniş bir tepsiye dolmalar dizilir ve üzerine biraz sıcak su gezdirilir. Üzeri alüminyum folyo ile kapatıldıktan sonra önceden 180 derecede ısıtılmış fırında pişirilir.Dolmalar piştikten sonra, fırının ızgara ayarında üzeri kızarıncaya kadar tutulur.Kızarıp fırından çıkartılan dolmaların üzerine zeytinyağı gezdirilir. Zeytinyağlı Karışık Dolma servise hazırdır.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Bulamaç Çorbası Tarifi

Mutfağım 5 Ocak 2012 Sezen Hanımın Mutfağı İzmir'in yöresel yemeği Bulamaç Çorbası'nın tarifi, Mutfağım programında verildi.
05.01.2012 09:51:43
Malzemeler:
500 gr. kuşbaşı kuzu eti,
4 yemek kaşığı un,
3 yemek kaşığı tereyağı

Sosu için:
Tereyağı,
Kırmızı toz biber,
Pul biber

Yapılışı:
Kuzu eti, nohut büyüklüğünde küçük parçalara ayrılır. Çorbanın meyanesi için tencereye tereyağı ve un eklenerek, unun kokusu çıkıp pembeleşene kadar kavrulur. Üzerine sıcak su eklenir ve pürüzsüz bir kıvam alana kadar iyice karıştırılır. Tuzu da arzuya göre eklendikten sonra kaynamaya bırakılır.Ayrı bir tavaya biraz zeytinyağı ve tereyağı koyularak, küçük küçük parçalara ayrılan etler güzelce kavrulur.Servis yapılacağı zaman kavrulan et çorbaya eklenir ve üzerine kırmızı biberli sos dökülerek sıcak sıcak servis yapılır.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Oktay Usta - Soframız - Elif Korkmazel - Mutfağım Tarifleri - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger