Yağ Mantısı - Sema'nın Mutfağı: Kayseri

6 Ekim 2011 Perşembe

Malzemeler:
Hamuru için;
5 su bardağı un
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı yoğurt
1 paket yaş maya
1 bardak su
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Bir tutam tuz
Harcı için;
300 gr. az yağlı dana kıyma
1 adet orta boy kuru soğan
Yarım demet maydanoz
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
1 tatlı kaşığı karabiber
Sosu için;
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı tatlı kırmızı toz biber
Zeytinyağı
Su
Mantıyı kızartmak için ayçiçek yağı
Lezzetlendirmek için sarımsaklı yoğurt
Yağ Mantısı - Sema'nın Mutfağı: Kayseri
Yapılışı:
Harcı için; bir orta boy kuru soğan robotta incecik olacak şekilde kıyılır. İncecik doğranan yarım demet maydanozla birlikte kıymanın üzerine eklenir. 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber, 1 tatlı kaşığı karabiber ve bir tutam tuz ilave edilerek iyice yoğrulur. Hamuru için; yumurta, yoğurt, zeytinyağı ve suyla oda sıcaklığında bekletilmiş olan yaş maya ezilir. (Hamurun içine koyduğumuz yoğurt kızarırken yağ çekmesini de engeller.) Tüm malzemeler iyice karıştıktan sonra 8 bardak un eklenip, yoğrulur.

Hamurun ele yapışacak kadar yumuşak bir kıvamda olması gerekmektedir. Yoğrulan hamurun üzeri hava almayacak şekilde kapatılarak, 15-20 dakika mayalanır. Mayalanan hamur üzeri unlanarak 1 santim kalınlığında açılır ve büyük kareler şeklinde kesilir. Kesilen karelerin ortasına hazırlan harç yerleştirilip bohça gibi kapatılır. Derin bir kızartma tavasında bol miktarda ayçiçek yağı kızdırılır. Mantıların kapatılan ağız kısmı yağa değecek şekilde kızgın yağa bırakılır. (Mantıların çiçek gibi ağzının açılması için tavaya ilk yerleştirilirken bu kapalı kısmın konulması önemlidir.) Hamurlar kızarmaya başladıkça ağız kısımları çiçek gibi açılır. Tüm mantılar her yeri kızaracak şekilde orta ateşte kızartılır. Piştikten sonra fazla yağını çekmesi için havlu kağıdın üzerine bırakılır. Sosu için; az miktarda zeytinyağıyla domates salçası ve biber salçası kavrulur. Üzerine sos kıvamına yetecek kadar su eklenerek pişirilir. Piştikten sonra tatlı kırmızı toz biberle lezzetlendirilir. Yağda kızaran mantılar servis tabağına alındıktan sonra üzerine hazırlanan sos ve sarımsaklı yoğurt dökülerek servis edilir.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Sucuk içi - Sema'nın Mutfağı: Kayseri

Malzemeler:
1 kilo kaburga kısmından yağlı dana kıyma
50 gr. tatlı kırmızı toz biber
20 gr. acı kırmızı toz biber
20 gr. kimyon
10 gr. toz zencefil
10 gr. kekik
10 gr. karabiber
100 gr. sarımsak
10 gr. tuz

Yapılışı: Sarımsaklar robotta incecik kıyılır. 1 kilo kaburga kısmından yağlı dana kıyma geniş bir kaba alınır. Üzerine incecik kıyılan sarımsaklar ve baharatlar eklendikten sonra avuç içiyle bastırarak yoğrulur.

Sucuk içi - Sema'nın Mutfağı: KayseriTüm lezzetlerin birbirine iyice karışması için çiğ köfte gibi eti ezerek, uzun süre yoğurmak gerekmektedir. İyice yoğrulan et bir gün buzdolabında dinlendirilir. Yağsız tavada kavrulur. Et, sakız kıvamında olduğu için kavururken topaklanmaması için sürekli karıştırılır. İyice kavrulduktan sonra servis tabağına alınarak sıcak olarak servis edilir.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Börek aşı - Sema'nın Mutfağı: Kayseri

Malzemeler:
1 çay bardağı yeşil mercimek
1 çay bardağı erişte
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı tatlı kırmızı toz biber
Zeytinyağı
Mantı hamuru için;
5 su bardağı un
1 bardak su
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
Mantının iç harcı için;
300 gr. az yağlı dana kıyma
1 orta boy kuru soğan
Tatlı kırmızı toz biber
Karabiber
Tuz

Yapılışı: Yeşil mercimek küçük bir tencerede üzerine çok az su eklenerek haşlanır. Mantı harcı için; 300 gr. az yağlı dana kıyma, incecik kıyılmış 1 orta boy kuru soğan, tatlı kırmızı toz biber, karabiber ve tuzla yoğrulur. Mantı hamuru için; derin bir kabın içinde 1 bardak su, 1 adet yumurta ve 1 tatlı kaşığı tuz karıştırılır. Üzerine 5 su bardağı un eklenerek iyice yoğrulur. Hamurumuzun sert bir kıvamda olması gerekmektedir. Yoğrulduktan sonra 5 dakika dinlendirilen hamur üzerine un serpilerek incecik açılır. Açılan yufka dörde katlandıktan sonra birer parmak kalınlığında şeritler halinde kesilerek minik karelere bölünür. Her bir kare kıymalı harçla doldurularak bohça gibi kapatılır. Derin bir tencerede çok az zeytinyağıyla 1 yemek kaşığı domates salçası ve 1 yemek kaşığı biber salçası kavrulur.

Börek aşı - Sema'nın Mutfağı: KayseriÜzerine 1 tatlı kaşığı kuru nane, 1 çay kaşığı tatlı kırmızı toz biber ve tuz serpilir. Çorbaya yetecek kadar su eklenerek kaynamaya bırakılır. Su kaynadıktan sonra 1 çay bardağı ince kesilmiş erişte ilave edilir. Erişteler birkaç dakika kaynadıktan sonra hazırlanan mantılar ilave edilerek birlikte haşlanır. Mantılar ve erişteler piştikten sonra haşlanmış ve suyu süzülmüş olan yeşil mercimek ilave edilir. Birkaç dakika daha kaydıktan sonra çorbamız servise hazırdır.  


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Nezine Tatlısı - Sema'nın Mutfağı: Kayseri

Nezine Tatlısı - Sema'nın Mutfağı: Kayseri

  Malzemeler:
8 su bardağı un
1 su bardağı süt
1,5 su bardağı zeytinyağı
1 adet yumurta
1 kase ceviz
2 yemek kaşığı tahin
1 tatlı kaşığı karbonat
1 paket margarin
Şerbeti için;
4 su bardağı toz şeker
3,5 bardak su
Yarım limonun suyu

Yapılışı: Şerbetin ılık olması gerektiği için ilk olarak şerbeti hazırlanır. Orta büyüklükte bir tencerede 4 su bardağı toz şeker ve 3,5 bardak su kaynatılır. Kaynamaya başladıktan 15 dakika sonra içine yarım limonun suyu ilave edilir. Birkaç dakika daha kaynadıktan sonra soğumaya bırakılır. (Tencerenin içine metal bir kaşık bırakırsanız şekerin yapışmasını önler. Böylece sürekli karıştırmanıza gerek kalmaz. Ayrıca tatlımızın şerbetini 1 su bardağı toz şeker, 1 su bardağı pekmez ve bir bardak suyla da hazırlayabilirsiniz.) Tatlımız için bir kase ceviz robotta incecik çekilir. Derin bir kabın içine bir yumurta kırılır. 
Üzerine 1,5 su bardağı zeytinyağı, oda sıcaklığında yumuşamış bir paket margarin eklenir. Margarin eriyinceye kadar iyice ezilerek karıştırılır. Üzerine 1 su bardağı süt, 1 tatlı kaşığı karbonat, incecik kıyılmış ceviz içi, 2 yemek kaşığı tahin ve 8 su bardağı un eklenerek iyice yoğrulur. Kulak memesi kıvamındaki hamur kare şeklindeki tepsinin her yerini kapatacak şekilde bastırarak yerleştirilir. Pişirmeden önce kare şeklinde kesilir. Her bir karenin üzeri bütün parça cevizle süslenir. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 30 dakika pişirilir. Fırından çıkar çıkmaz üzerine şerbeti eklenir. Şerbetini çektikten sonra tatlımız servise hazırdır.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Sütlü Bulgur Çorbası - Nadire Hanım'ın Mutfağı: Bozcaada

Sütlü Bulgur Çorbası - Nadire Hanım'ın Mutfağı: Bozcaada
MALZEMELER: 1 su bardağı bulgur, 1,5kg süt

YAPILIŞI

1 su bardağı bulgura su eklenir ve haşlanır. Suyunu çeken bulgurlara 1,5 kg süt yavaş yavaş yedirilerek ilave edilir. İlk aşamada sütün yarısı ilave edilir ve çorba kaynatılır. (Bulgur şişeceği için koyu kıvamda bir çorba elde etmek istemiyorsanız sütü bol kullanmalısınız.) Kaynayan Bulgur Çorbasına tekrar süt ve biraz tuz ilave edildikten sonra Bulgur çorbası kaynayana kadar pişirilir.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Bademli Baklava - Nadire Hanım'ın Mutfağı: Bozcaada

Bademli Baklava - Nadire Hanım'ın Mutfağı: Bozcaada


MALZEMELER: 1kg badem içi, 500gr sıvı yap, 1 yemek kaşığı tereyağı
Hamuru için: 2 adet yumurta, 1 yemek kaşığı yoğurt, 1 çay bardağı sıvı yağ, karbonat, un
Hamuru açmak için:, ½ paket nişasta, un
Şerbeti için: 1kg şeker, 4 bardak su, yarım çay bardağı limon suyu

YAPILIŞI
1 kg badem içi rondoda iyice çekilir. Hamuru için 2 adet yumurta, 1 yemek kaşığı yoğurt, 1 çay bardağı sıvı yağ, biraz karbonat, biraz tuz ve alabildiği kadar un iyice yoğrulur. Ne sert ne de çok yumuşak bir kıvama sahip olan hamur dinlendirilir. Hamuru açmak için 2 ölçü un ve ½ paket nişasta karıştırılır. Hamurdan küçük bir parça koparılarak minik bezeler elde edilir. Bezeler un ve nişasta karışımıyla incecik ve tepsi büyüklüğünde açılır. İlk iki kat üst üste konur ve bademleri döşenir. Her katın arasına badem döşenecek olan baklavanın her 4. katına eritilen tereyağı ve sıvı yağ gezdirilir.

Bütün açılan yufkalara aynı işlem uygulanır. Son iki katın arasına badem ilave edilmeyen Bademli Baklava ik önce dörde ardından da her üçgen parçası ikiye kesilir. Her parça düz bir şekilde tekrar kesilir ve son olarak çaprazlamasına kesilerek küçük yıldızlar oluşturulur. Şerbet için 1kg şekere 4 bardak su eklenir. Kaynayan şerbete şekerlenmemesi için yarım çay bardağı limon uyu ilave edilir. Pişirilen baklavaya soğutulan şerbeti dökülür.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Peynirli Pide - Nadire Hanım'ın Mutfağı: Bozcaada

Peynirli Pide - Nadire Hanım'ın Mutfağı: Bozcaada

MALZEMELER:  500gr beyaz peynir, 5-6 adet kuru soğan, 1 demet maydanoz, 1 demet nane, 1 tatlı kaşığı yoğurt, 1 adet yumurta, çörek otu, susam, zeytinyağı
Hamuru için: 1 su bardağı süt, 1 yemek kaşığı maya, çok az şeker, un

YAPILIŞI

1 su bardağı süte su ilave edilerek ısıtılır. 1 yemek kaşığına biraz şeker ve süt ilave edilerek karıştırılır. Tepsiye yayılan un ölçü alınır ve kaba aktarılır. Una süt ve mayalı karışım eklenerek hamur yumuşak bir kıvama gelene kadar yoğrulur, kabarması için yarım saat dinlendirilir. 5-6 adet kuru soğan küçük küçük doğranır ve kavrulur. 1 demet maydanoz ve 1 demet nane küçük küçük doğranır. Kavrulan soğanlara ufalanan yarım kg beyaz peynir ve doğranan yeşillikler ilave edilerek iyice harmanlanır. Tepsi iyice yağlandıktan sonra hamur bir kerede, tepsiye yayılır. İç harç hamurun ortasına dökülür, hamur malzemeleri kapatacak şeklide etrafından ortasına doğru kapatılır. Şişen hamurun üzerine bastırılarak, havası indirilir ve tepsinin boyutuna göre büyütülerek tepsiye yayılır. 1 tatlı kaşığı yoğurtla bir yumurta karıştırılır ve peynirli pidenin üzerine sürülür. Pişirilmeden enlemesine boylamasına kare kare kesilen peynirli pidenin üzerine son olarak çörek otu ve susam serpiştirilir ve Peynirli pide önce 180 derecede 30 dakika pişirilir.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Bakla - Nadire Hanım'ın Mutfağı: Bozcaada

Bakla - Nadire Hanım'ın Mutfağı: Bozcaada


MALZEMELER:
Yarım kg kuru bakla, 1 adet kuru soğan
Sosu için: 5-6 diş sarımsak, 1 adet limonun suyu,  zeytinyağı

Star TV Soframız Bakla - Nadire Hanım'ın Mutfağı: Bozcaada

YAPILIŞI
Baklaların yumuşak olan baş kısmı kesilir. Sudan geçirilen baklalara üzerini geçecek kadar su ilave edilir ve haşlanır. Süzülen baklalara küçük küçük doğranıp, tuzla ovulan soğan ilave edilir ve yemeğimiz pişirilir. Sosu için bir adet limon sıkılır ve içine bol sarımsak ezilir, zeytinyağı ilave edilir. Servis edilirken isteğe göre sos yemeğin üzerine gezdirilir.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Oktay Usta - Soframız - Elif Korkmazel - Mutfağım Tarifleri - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger