Höşmerim Tatlısı - Yıldız'ın Mutfağı: Balıkesir

10 Ocak 2012 Salı

Höşmerim Tatlısı - Yıldız'ın Mutfağı: BalıkesirMalzemeler:
2kg koyun sütünden taze mayalanmış peynir veya(tuzsuz kaşar loru)
2yumurta sarısı
2çay bardağı irmik
3 çorba kaşığı un
3 bardak şeker
1 bardaktan 1 parmak eksik su

Star TV Soframız 10 Ocak 2012 Höşmerim Tatlısı - Yıldız'ın Mutfağı: Balıkesir Yapılışı:
Koyun peyniri süzülür, 2 yumurta sarısı irmik ve un ilave edilerek el ile iyice ezilir. Kısık ateşte ocağa koyularak devamlı karıştırılarak kavrulur. Tencerenin dibinde peynirin yağı çıkmaya başlayınca 5dk daha kavrulur. Soğuk suda eritilmiş şeker ilave edilir. İstenirse vanilya koyulabilir.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Enginarlı Pilav - Yıldız'ın Mutfağı: Balıkesir

Enginarlı Pilav - Yıldız'ın Mutfağı: BalıkesirMalzemeler:
7 veya 8 enginar (haşlanarak doğranmış)
2 büyük bardak pilavlık pirinç
1 tatlı kaşığı tuz
1tatlı kaşığı şeker
1 çay kaşığı tarçın
1çorba kaşığı zerdeçal
2 demet taze soğan(doğranmış)
1 demet maydanoz(doğranmış)
1 demet dere otu(doğranmış)
1 çorba kaşığı kuru nane
1çorba kaşığı reyhan
2 adet havuç(rondodan çekilmiş)
1,5 bardak haşlanmış bezelye
Yarım limon(un) suyu
2 yeşil biber(küp küp doğranmış)
2 kırmızı biber(küp küp doğranmış)
1 fincan kapari
12 adet kurutulmuş domates(küp küp doğranmış)
1 fincan zeytinyağı
2 bardak su
1fincan kuş üzümü
1 fincan dolmalık fıstık
Star TV Soframız 10 Ocak 2012 Enginarlı Pilav - Yıldız'ın Mutfağı: Balıkesir Yapılışı:
2 demet doğranmış taze soğan ve dolmalık fıstık kavrulur,rondodan çekilmiş havuç ilave edilir,yıkanarak süzülmüş pirinç ilave edilerek bir süre kavrulur,geri kalan tüm malzeme ve baharatlar ilave edilir,2 bardak su ilavesiyle suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirilir.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Kaşık Börek Çorbası - Yıldız'ın Mutfağı: Balıkesir

Kaşık Börek Çorbası - Yıldız'ın Mutfağı: BalıkesirMalzemeler:
3 bardak un
2 yumurta
Tuz
Yeteri kadar su
İç Malzeme:
300 gram kıyma
1 rendelenmiş soğan
Tuz,karabiber
Haşlama Suyu:
3 litre su (veya et suyu)
2 çorba kaşığı salça
2 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı kuru nane
Yarım tatlı kaşığı tuz

Star TV Soframız 10 Ocak 2012 Kaşık Börek Çorbası - Yıldız'ın Mutfağı: BalıkesirYapılışı:
3 bardak un,yumurta,tuz ve su sert bir hamur olacak şekilde yoğurulur.2 bezeye ayrılır, her biri mantı hamurundan daha ince olacak şekilde açılır.2 cm e 2 cm gibi küçük kare parçalara kesilir,ortasına kıymalı harçtan konulur üçgen şekilde katlanır, daha sonra üçgen parçaların 2 ucu üst üste bindirilerek yapıştırılır. Salça ve tereyağı kavrulur su ilave edilerek kaynamaya bırakılır. Kaynayan suya kaşık börekleri ilave edilir.
Su kaynayıp kaşık börekler suyun üstüne çıkmaya başlayınca altı kapatılır, kuru nane ilavesiyle servise hazır hale gelir


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Köbete - Yıldız'ın Mutfağı: Balıkesir

Köbete - Yıldız'ın Mutfağı: BalıkesirMalzemeler:
Hamuru:
1,5 kg un
1 paketin 1/4 ü kadar yaş maya
3 kaşık yoğurt
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz
1tatlı kaşığı şeker
Yeteri kadar su

Hamuru yağlamak için;
100 gr tereyağı
100 gr margarin
1fincan sıvı yağ

İç Malzeme:
2bardak beyaz pirinç pilavı
1 bütün tavuk(haşlanmış,kemiklerinden ve derisinden ayrılarak küçük parçalara ayrılmış)

Soframız 10 Ocak 2012 Köbete - Yıldız'ın Mutfağı: Balıkesir Yapılışı:
Un,maya,toz şeker,sıvı yağ, yoğurt,tuz,yeteri kadar su ile hamur yoğurulur, 2 eşit parçaya ayrılır. Her bir parça 20 eşit bezeye ayrılır.Bezeler kahvaltı tabağı büyüklüğünde açılır,aralarına tereyağı margarin ve  sıvı yağı karşımı sürülür. 20 tanesi üst üste konulur.Kahvaltı tabağı büyüklüğündeki 20 tane beze fırın tepsisi büyüklüğüne merdane yardımı ile açılır, tavuklu pilav karışımı üstüne yayılır, diğer 20 adet bezeye aynı işlemler yapılır. Fırın tepsisi büyüklüğünde açılır. Tavuklu karışımın üstüne serilir. Fırına vermeden önce en alt katmana kadar derin olmayacak şekilde porsiyonlara ayrılarak bıçakla kesilir, üstüne yağ karışımından sürülüp 120 derecede önceden ısıtılmış fırında üstü kızarıncaya kadar pişirilir.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Kuru Patlıcan Boranisi

Tokat'ın yöresel tatlarından Mutfağım 10 Ocak 2012 Kuru Patlıcan Boranisi'nin tarifi, Mutfağım programında...
Malzemeler:
• 1 ½ kg kabukları soyulmuş kuru patlıcan
• 250 gr. kıyma
• 1 çay bardağı pirinç
• 2 orta boy soğan
• 2 tatlı kaşığı karabiber
• 2 tatlı kaşığı pul biber

Sosu için:
• Yoğurt
• Sarımsak

Yapılışı:
Kuru patlıcanlar açılması için ılık suda bekletilir.Kıyma yağsız tencerede kavrulur. Soğanlar yemeklik doğranır. Suyunu veren kıymaya zeytinyağı ilave edilir ve arzuya göre tuz, karabiber ve pul biber eklenerek karıştırılır ve soğanları ilave edilir. Pirinç yıkanır ve salça ile beraber harcın içine eklenir. Biraz karıştırıldıktan sonra ayrı bir kaba boşaltırlır.
Ilık suda bekletilen patlıcanlar yıkanıp süzüldükten sonra, kıymalı harcın piştiği tencereye alınır. 2 kat patlıcan arasına kıymalı harç konur ve üzerini geçecek kadar su eklenerek pişirilir. Sosu için sarmısaklar dövülür ve yoğurtla karıştırılır. Pişen yemek servis tabağına alındıktan sonra sarmısaklı yoğurdu üzerine gezdirilir. Kuru Patlıcan Boranisi servise hazırdır.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Baklalı Dolma İçi Tarifi

Tokat'ın yöresel tatlarından Mutfağım 10 Ocak 2012 Baklalı Dolma İçi'nin tarifi, Mutfağım programında...
Malzemeler:
• 4 ½ bardak dolma içi
• 2 su bardağı kuru bakla
• 3 - 4 adet yeşil biber
• 1 yemek tabağı pastırma
• 1 kavanoz domates konservesi
• 2 yemek kaşığı salça
• 2 büyük boy soğan
• 2 orta boy patates
• 3 yemek kaşığı tereyağı
• 2 çorba kaşığı reyhan
• 2 çorba kaşığı kuru dereotu
• 1 tatlı kaşığı pul biber
• 1 yemek kaşığı çemen

Yapılşı:
Soğanlar ve biberler yemeklik doğranır. Patatesler küp küp kesilir. Tereyağı ve zeytinyağı eklenen tencerede kavrulur. Pastırmalar küp küp doğranır ve kavrulmakta olan malzemelere eklenir. Karışım biraz sotelendikten sonra kuru bakla, kuru dereotu, reyhan, çemen ve domates konservesi ve salça da eklenir. Pul biberi de serpildikten sonra üzerini geçecek kadar ılık su konur.Tenceredeki tüm malzemeler kaynamaya başlayınca dolma içi de koyulur ve kapağı açık bir şekilde pişirilir. 1-2 taşım kaynayınca altı kapatılır ve bir örtüye salınarak demlenmeye bırakılır. Demlendikten sonra Baklalı Dolma İçi servise hazırdır.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Gül Tatlısı Tarifi

Tokat'ın yöresel tatlarından Mutfağım 10 Ocak 2012 Gül Tatlısı'nın tarifi, Mutfağım programında...
Malzemeler:
Hamuru İçin:
• 1 yumurta
• 1 su bardağı irmik
• 1 su bardağı pudra şekeri
• 1 su bardağı yoğurt
• 1 su bardağı zeytinyağı
• Kabartma tozu
• Vanilya
• Şerbet tozu
• Aldığı kadar un

Şerbeti için:
• 4 su bardağı şeker
• 4 su bardağı su
• Birkaç damla limon

Yapılışı:

Şerbeti için:
Şeker ve su bir tencereye konur ve kaynamaya bırakılır. Şerbet kaynayıp koyulaşmaya başlayınca bir kaç damla limon eklenir ve altı kapatılır.

Hamur için:
Yumurta, irmik, pudra şekeri, yoğurt ve zeytinyağı karıştırma kabına alınır. Kabartma tozu ve vanilya eklendikten sonra kulak memesi kıvamında bir hamur elde edilene kadar un koyulur. Hamura gül rengi veren şerbet otu da eklenerek iyice rengini alana kadar yoğurmaya devam edilir.Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınır ve avuç içinde yuvarlandıktan sonra düzleştirilir.
Hamura 4 çentik atarak gülün yaprakları oluşturulur. İlk yaprağı kendi çevresinde büktükten sonra kalan 3 yaprağı üzerine kapatılır.Hazırlanan gül tatlıları yağlanmış fırın tepsisine dizildikten sonra 170 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. Piştikten sonra biraz soğuması için dinlendirilir. Şerbeti de döküldükten sonra Gül Tatlısı servise hazırdır.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Mercimekli Kırık Yarmalı Erikli Çorba

Tokat'ın yöresel tatlarından Mutfağım 10 Ocak 2012 Mercimekli Kırık Yarmalı Erikli Çorba'nın tarifi, Mutfağım programında...
Malzemeler:
• 200 gr. mürdüm eriği
• 2 su bardağı yeşil mercimek
• 1 çay bardağı yarma
• 1 çay bardağı bulgur
• 3 orta boy soğan
• 3 adet yeşil biber
• 1 su bardağı domates konservesi veya 2 yemek kaşığı salça
• 2 yemek kaşığı tereyağı
• 2 yemek kaşığı kuru nane

Yapılışı:
Mürdüm erikleri ortadan ikiye kesilerek çekirdekleri çıkarılır. Yarma, bulgur ve yeşil mercimek yıkanır ve süzülür. Üzerini geçecek kadar sıcak su eklenen tencerede 1 taşım kaynadıktan sonra biraz daha su eklenir ve mürdüm erikleri de ilave edilerek pişmeye bırakılır.Soğanlar ve biberler yemeklik doğranır. Doğranan soğan ve biberler tereyağında pembeleşinceye kadar kavrulur. İçine salça veya domates konservesi eklenir. Nane de ilave edildikten sonra biraz zeytinyağı konur.Arzuya göre tuzu da eklenen harç, kaynayan çorbaya ilave edilir. Tüm malzemeler yumuşayıp pişince Mercimekli Kırık Yarmalı Erikli Çorba servise hazırdır.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Oktay Usta - Soframız - Elif Korkmazel - Mutfağım Tarifleri - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger