Cevizli Portakallı İrmik Tatlısı

2 Ocak 2013 Çarşamba


Oktay Usta CEVİZLİ PORTAKALLI İRMİK TATLISI


1 lt. süt
6 çorba k. irmik
1 çorba k. nişasta
1 su b. toz şeker
1 portakal kabuğu rendesi
1 pk. yulaflı bisküvi
SOSU İÇİN:
3 portakal suyu
2 çorba k. toz şeker
1 çorba k. nişasta
ÜZERİ İÇİN:
ceviz
portakal dilimi
HAZIRLANIŞI: Sütü tencereye döküyoruz ve içine irmiği, nişastayı, toz şekeri ilave ediyoruz. Ocak üzerinde çırpma teliyle karıştırarak pişirmeye başlıyoruz. Kıvamı koyulaşınca içine portakal kabuğunu rendeliyoruz. Göz göz olup kaynayınca altını kapatıyoruz.

Kelepçeli pasta kalıbının altını çıkarıp halka kısmını servis tabağına koyuyoruz. Hazırladığımız kremadan kalıbın dibini kaplayacak kadar döküyoruz. Kalıbın kenarlarına yulaflı yuvarlak bisküvileri diziyoruz. Artan bisküvileri de elimizle kırarak kremanın üstüne serpiyoruz.

Tencerede kalan kremayı da üzerine döküyoruz ve kremamızı soğumaya bırakıyoruz. Bu arada sosu için, portakalların suyunu sıkıyoruz ve küçük bir tencereye döküyoruz. İçine şekerini koyup pişirmeye başlıyoruz. Nişastayı suyla karıştırıp tencereye ilave ediyoruz. Kıvamı koyulaşıp kaynayınca altını kapatıyoruz. Portakal sosunu da kalıba döktüğümüz kremanın üzerine döküyoruz ve soğumaya bırakıyoruz. Üzerini portakal dilimi ya da cevizle süsleyerek servis ediyoruz.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Ispanaklı Tavuklu Simit Köfteler


Oktay Usta ISPANAKLI TAVUKLU SİMİT KÖFTELER


yarım kg ıspanak yaprağı
2 tavuk göğsü
1 soğan
1 yumurta
galeta unu
tuz
karabiber
ÜZERİ İÇİN:
karnabahar
kaşar peyniri
SOSU İÇİN:
1 kavanoz domates sos
1 tutam fesleğen
zeytinyağı
tuz
karabiber
HAZIRLANIŞI: Tavuk göğüs etlerini kıyma makinasından geçirerek ya da satırla çok ince kıyarak kıyma haline getiriyoruz. Ispanakları doğruyoruz ve bir tencerede az sıvıyağda soteliyoruz. Ispanağı soğumaya bırakıyoruz. Tavuk kıymasını bir karıştırma kabına alıyoruz.

Üzerine bir yumurtayı kırıyoruz. Soğanı rendeliyoruz. Sotelenmiş ıspanağı da ilave ediyoruz. Tuzunu ve karabiberini atıyoruz. İyice yoğuruyoruz. Biraz da galeta unu serpiyoruz ve kıvamını ayarlıyoruz. Hazırladığımız harçtan portakal büyüklüğünde parçalar koparıyoruz ve tezgah üzerinde önce rulo şekline getiriyoruz.

Elde ettiğimiz rulonun uçlarını birleştirip simit şekline getiriyoruz. Yağlanmış fırın tepsisine simit köfteleri dikkatli bir şekilde alıyoruz. Karnabaharı tencereye alıyoruz, suyunu koyup kapağını kapatıyoruz ve haşlamaya bırakıyoruz. Haşlanmış karnabaharı tencereden çıkarıyoruz. İlk sıcaklığı çıkınca karnabaharı çiçeklerine ayırıyoruz. Sosu için sarımsakları doğruyoruz. Tavaya zeytinyağı döküp sarımsağı soteliyoruz. Hemen üzerine doğranmış fesleğeni de koyuyoruz. Domates sosunu döküyoruz. Tuzunu ve karabiberini atıp karıştırıyoruz. Kaynayınca altını kapatıyoruz.

Köftenin pişmesine yakın fırından çıkarıyoruz ve simitlerin ortasına birer tane karnabahar çiçeği yerleştiriyoruz. Üzerlerine domates sos döküyoruz. Kaşar peyniri rendesi koyuyoruz ve tekrar fırına veriyoruz. Kaşar peynir eriyip kızarana kadar pişiriyoruz.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Bulgurlu Patatesli Püreli Külbastı


Oktay Usta BULGURLU PATATES PÜRELİ KÜLBASTI


500 gr. külbastı
biberiye
değirmen karabiber
tuz
zeytinyağı
PİLAVI İÇİN:
2 su b. iri bulgur
1 soğan
1 çorba k. domates salçası
1 çorba k. tereyağı
sıvıyağ
tuz
su
PÜRESİ İÇİN:
3 patates
1 su b. süt
1 çorba k. tereyağı
tuz
karabiber
ÜZERİ İÇİN:
çeri domates
yeşil biber
HAZIRLANIŞI: Külbastı etleri bir kaba alıyoruz. Üzerine biberiye yapraklarını atıyoruz. Tuzunu ve karabiberini atıyoruz. Zeytinyağını döküyoruz ve etleri yarım saat kadar bu sosta bekleterek marine ediyoruz.

Pilavı için, soğanı yemeklik doğruyoruz. Tencereye tereyağı koyuyoruz, biraz da sıvıyağ döküyoruz ve soğanı kavuruyoruz. Bulguru ve salçayı da ilave ediyoruz, beraber kavuruyoruz. Tuzunu atıyoruz. Sıcak suyunu veriyoruz ve kapağını kapatarak pişmeye bırakıyoruz. Püresi için, patatesleri soyuyoruz ve doğruyoruz.

Tencereye alıyoruz, üzerine suyunu döküyoruz, tuzunu atıyoruz ve haşlıyoruz. Haşlanan patatesi eziyoruz. Tereyağını ve sütünü koyarak pişiriyoruz. Tuzunu ve karabiberini atıyoruz. Marine ettiğimiz külbastı etleri ocak üstünde, ızgara tavaya az sıvıyağ dökerek pişiriyoruz. Servis tabağının ortasına patates püresini döküyoruz. Kenarına bulgur pilavını döküyoruz. Pişen etleri de parmak gibi doğrayıp pilavın üstüne koyuyoruz. Izgara tava üzerinde iri doğranmış domates ve biberi soteliyoruz. Domates ve biberi de tabağa alarak servis ediyoruz.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Terbiyeli Tavuk Çorbası


Oktay Usta TERBİYELİ TAVUK ÇORBASI


3 tavuk baget
1 çay b. tel şehriye
tuz
su
TERBİYESİ İÇİN
1 kase yoğurt
1 limon
1 yumurta
2 çorba k. un
su
ÜZERİ İÇİN:
tereyağı
HAZIRLANIŞI: Tavuk bagetleri haşlıyoruz ve didikliyoruz. Haşladığımız tavukların suyunu ayırıyoruz. Tencereye soğuk olan tavuk suyunu döküyoruz. Yoğurdu ilave ediyoruz.

Limonun suyunu sıkıyoruz. Unu da koyuyoruz ve çırpma teliyle karıştırıyoruz. Ocak üzerine alıyoruz. Bir yandan karıştırarak üzerine sıcak su döküyoruz. Çorbamızı sürekli karıştırıyoruz ki kesilmesin. Didiklediğimiz tavuk etini de tencereye atıyoruz. Kaynamaya başlayınca tel şehriyeyi de ilave ediyoruz ve pişiriyoruz. Şehriyemiz pişip, çorbanın kıvamı ortaya çıkınca altını kapatıyoruz ve servis kasesine döküyoruz.

Tereyağını eritip çorbanın üzerine gezdirerek servis ediyoruz.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Susamlı Haşhaşlı Tombik Simit


Oktay Usta SUSAMLI HAŞHAŞLI TOMBİK SİMİT


4 su b. un
1 pk. instant maya
1 çay b. süt
yarım çay b. sıvıyağ
1 çorba k. toz şeker
tuz
su
ARASI İÇİN:
domates
dil peyniri
kornişon turşu
ÜZERİ İÇİN:
pekmez
haşhaş
susam
HAZIRLANIŞI: Unu karıştırma kabına alıyoruz. İnstant mayayı, tuzu ve toz şekeri de koyuyoruz ve harmanlıyoruz. Ortasına sütü, sıvıyağı döküyoruz. Az da ılık su dökerek hamuru ortadan yoğurmaya başlıyoruz. Kulak memesi kıvamında bir hamur hazırlıyoruz ve mayalanmaya bırakıyoruz.

Mayalanan hamurdan mandalina büyüklüğünde bezeler koparıyoruz ve yuvarlıyoruz. Bezeleri tezgah üzerinde elimizle genişletip ortasına bir delik açıyoruz ve deliği parmağımızla biraz genişletiyoruz. Küçük simitler elde ediyoruz.


Pekmezi suyla karıştırıyoruz ve bir kaseye alıyoruz. Hamurların bir yüzünü pekmezli suya batırıyoruz, bir kısmını haşhaşa bir kısmını da susama batırıyoruz. Yağlanmış fırın tepsisine diziyoruz ve mayalandırıyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişiriyoruz. Pişirdiğimiz simitlerin üst kısımlarını kapak gibi kesiyoruz. Alt kısımların üzerine dilimlenmiş dil peyniri koyuyoruz. Tekrar fırına koyuyoruz ve peyniri eriyene kadar pişiriyoruz. Fırından çıkarıyoruz ve üzerlerine dilimlenmiş domates ve kornişon turşu koyuyoruz. Simitlerin kapak kısımlarını da üstlerine kapatarak servis ediyoruz.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Balkabaklı Kremalı Kuplar


Oktay Usta BALKABAKLI KREMALI KUPLAR


1,5 kg soyulmuş balkabağı
1,5 su b. toz şeker
2 su b. ceviz
KREMASI İÇİN:
2,5 su b. süt
1 çay b. toz şeker
2 çorba k. un
1 tatlı k. nişasta
1 pk. vanilya
1 poşet köpürtülmüş şanti
ÜZERİ İÇİN:
frambuaz
HAZIRLANIŞI: Balkabaklarını doğruyoruz ve tencereye alıyoruz. İçine şekeri döküyoruz ve kapağını kapatarak pişmeye bırakıyoruz. Pişmiş olan balkabaklarını eziyoruz ve soğumaya bırakıyoruz. Kremasını hazırlarken, sütü tencereye döküyoruz.

İçine şekeri, unu, nişastayı ve vanilyayı koyuyoruz. Çırpma teliyle karıştırarak pişirmeye başlıyoruz. Kıvamı koyulaşıp kaynayınca altını kapatıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz. Soğuyunca kremayla krem şantiyi çırparak kıvamını yumuşatıyoruz. Kup bardaklara balkabağı püresini paylaştırıyoruz.

Üstüne ceviz ve onun da üstüne krema koyuyoruz. Bir kat daha, balkabağı ve krema koyuyoruz. Ceviz serpiyoruz. En üstünü frambuazla süsleyerek servis ediyoruz.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Oktay Usta - Soframız - Elif Korkmazel - Mutfağım Tarifleri - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger