Sirkeli Sübere - Begüm'ün Mutfağı:Ankara

15 Aralık 2011 Perşembe

Sirkeli Sübere - Begüm'ün Mutfağı:Ankara
Malzemeler:
300 gram orta yağlı dana kıyması, 1 çay bardağı üzüm sirkesi, 1 adet büyük boy kuru soğan, 2 büyük diş sarımsak, 1 yemek kaşığı domates salçası, 1 yemek kaşığı tereyağı, zeytinyağı
Erişte hamuru için; 2 su bardağı un, 1 adet yumurta, 1 çay bardağı su, yarım çay kaşığı tuz

Star TV Soframız 15 Aralık 2011 Sirkeli Sübere - Begüm'ün Mutfağı:Ankara Yapılışı:
Geniş bir tavada dolu dolu bir yemek kaşığı tereyağı çok az miktarda zeytinyağıyla eritilir. Küçük küçük doğranan bir tane büyük boy kuru soğan tereyağı ve zeytinyağı karışımıyla kavrulur. Soğan yumuşadıktan sonra üzerine 300 gram orta yağlı dana kıyması ve rendelenen 2 büyük diş sarımsak eklenerek kavurmaya devam edilir. 1 yemek kaşığı domates salçası kavrulurken topaklanmaması için çok az suyla karıştırılır ve kavrulan kıymayla soğanın üzerine eklenir. Salça da kavrulduktan sonra 1 su bardağı sirke ilave edilir ve sürekli karıştırılarak kıyma sirkeyi çekinceye kadar pişirilir.

Erişte hamur için; 2 su bardağı unun üzerine yarım çay kaşığı tuz serpildikten sonra ortasına açılan küçük bir boşluğa yumurta kırılır. Bir çay bardağı su azar azar eklenerek yoğrulur. Hamur kıvama geldikten sonra düzgün şekilde açılması için; tezgahın üzerine biraz un serpilir ve hamurun kenarlarından içe doğru alınarak yoğrulur. Oldukça sert kıvamda olan hamur, kolay açılabilmesi için üzeri kuru bir bezle örtülerek 10-15 dakika dinlendirilir. Daha sonra üç parçaya ayrılarak, bol miktarda unla incecik açılır ve 2 santimlik küçük kareler şeklinde kesilir. Geniş bir tencereye bol miktarda su ve bir tatlı kaşığı tuz eklenerek iyice kaynatılır. Hazırlanan erişteler yapışmaması için sürekli karıştırılarak kaynayan suya bırakılır. Tencerenin kapağı kapatılmadan erişteler haşlanır. Haşlanan erişteler kevgirle suyu süzülerek servis tabağına alınır. Haşlanan eriştelerin suyundan birkaç kepçe sirkeli kıymalı sosa eklenir. Hazırlanan sirkeli sos eriştelerin üzerine yerleştirilerek servis edilir.  


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Mücrim Köfte - Begüm'ün Mutfağı:Ankara

Mücrim Köfte - Begüm'ün Mutfağı:Ankara
Malzemeler:
1 kilo orta yağlı dana kıyması, 10 adet yumurta, 3 dilim bayat ekmek, 2 küçük diş sarımsak, 1 tatlı kaşığı karabiber, 1 demet maydanoz, zeytinyağı 

Star TV Soframız 15 Aralık 2011 Mücrim Köfte - Begüm'ün Mutfağı:Ankara Yapılışı:
1 kilo orta yağlı dana kıymasının üzerine 10 tane yumurta kırılır. Kıyma çatalla ezilerek yumurtalarla iyice karıştırılır. Kıvamını biraz daha yoğunlaştırmak için ufalanmış 3 dilim bayat ekmekle yoğrulur. İçine incecik kıyılan bir demet maydanoz, rendelenmiş 2 küçük diş sarımsak, 1 tatlı kaşığı karabiber ve tuz eklenir. Tüm malzemeler yoğrularak lezzetlerin birbirine karışması sağlanır.
Ortasında yuvarlak küçük çukurlar bulunan bakır tavaya bir miktar zeytinyağı konularak kızdırılır. (Bu tava yerine çelik ya da yanmaz bir tava da kullanılabilir. Ancak köfteleri kızartmak için bakır tavadakinden biraz daha fazla zeytinyağı konulur.) Oldukça yumuşak kıvamda olan köfteler kaşıkla tavaya yerleştirilir. Şeklinin düzgün olamsı için üzerine hafifçe bastırılarak düzleştirilir. Ters yüz edilerek her iki tarafı da kızartıldıktan sonra köftelerimiz servise hazırdır.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Saraylı - Begüm'ün Mutfağı:Ankara

Saraylı - Begüm'ün Mutfağı:Ankara

Malzemeler: 2 su bardağı un, 2 adet yumurta, 2 yemek kaşığı yoğurt, 7 yemek kaşığı tereyağı, bir fiske tuz, ½ su bardağı ceviz, ayçiçek yağı
Şerbeti için; 2 su bardağı toz şeker, 2 bardak su, yarım limonun suyu

Star TV Soframız 15 Aralık 2011 Saraylı - Begüm'ün Mutfağı:AnkaraYapılışı:
Tatlımız için şerbetin soğuk olması gerekmektedir. 2 su bardağı toz şeker ve 2 bardak su on dakika kaynadıktan sonra içine yarım limonun suyu ilave edilir. Ocaktan alınıp soğumaya bırakılır. Hamuru için; 2 su bardağı unun üzerine bir fiske (yarım çay kaşığından daha az) tuz serpilir. Unun ortasına açılan çukura 1 tane yumurta kırılır. (Hamurun kıvamının daha iyi olması için yumurta oda sıcaklığında olmalıdır.) Üzerine 2 yemek kaşığı yoğurt ve eritilmiş 4 yemek kaşığı tereyağı ilave edilir. (yumurtanın pişmemesi için tereyağı biraz soğutulmalıdır.) Önce ortadaki sıvı malzemelerden başlanarak yavaş yavaş unla birlikte karıştırılır. Tüm malzemeler karıştıktan sonra iyice yoğrulur. Yumuşak kıvamdaki hamur iki eşit parçaya ayrılıp, üzeri örtülerek 5 dakika dinlendirilir. Hamurların üzerine sürmek için 3 yemek kaşığı tereyağı eritilir. Yine hamurun üzerine sürmek için 1 tane yumurta çırpılır. Dinlenen hamurların her biri bol unla orta kalınlıkta açıldıktan sonra üzerine eritilmiş tereyağı sürülür. Daha sonra karşılıklı kenarlarından katlanıp, katlanan her katın üzerine de yine tereyağı sürülerek dikdörtgen şekline getirilir.

Dikdörtgen şeklinde bohça gibi katlanan iki hamur da 5 dakika dinlendirilir. Dinlenen hamurlar incecik açılır. Hamurların bir tanesinin üzerine çırpılmış yumurtadan bolca sürülür ve dişe gelecek kıvamda çekilmiş cevizler eklenir. (Üst üste konacak olan iki hamurun birbirine iyice yapışması için yumurtayı bol sürmek gerekmektedir.) Diğer hamurla üzeri kapatılır. Cevizlerin dışarı taşmaması için kenarlarına sıkıca bastırılır. Dikdörtgen şeklindeki hamur üç parmak genişliğinde küçük kareler şeklinde kesilir. Hazırlanan hamurlar, iyice ısıtılmış olan bol ayçiçek yağıyla kızartılır. Her iki tarafı da kızaran hamurlar yağını çekmesi için kısa bir süre havlu kağıdın üzerine alınır. Tatlılar henüz sıcakken soğuk şerbetin içine batırılır ve servis tabağına alınır.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Zeytinyağlı Mercimek Dolması

Zeytinyağlı Mercimek Dolması - Begüm'ün Mutfağı:Ankara

Soframız Zeytinyağlı Mercimek Dolması - Begüm'ün Mutfağı:AnkaraMalzemeler: 10 adet büyük ve ince lahana yaprağı, 1 su bardağı yeşil mercimek, 1 su bardağı köftelik ince bulgur, 2 adet büyük boy kuru soğan, 1 yemek kaşığı domates salçası, 1 tatlı kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı kuru nane, yarım demet maydanoz

Sosu için; 2 yemek kaşığı domates salçası, 3 büyük diş sarımsak, ½  su bardağı zeytinyağı

Yapılışı:
1 su bardağı yeşil mercimek geç pişeceği için önceden haşlanmış olan 1 su bardağı yeşil mercimeğin içine yine yıkanıp suyu süzülen 1 su bardağı köftelik ince bulgur eklenir. Soğanlar küçük küçük doğrandıktan sonra 1 tatlı kaşığı tuzla ovularak yumuşaması sağlanır. Yumuşayan soğanlarla birlikte incecik doğranan yarım demet maydanoz, 1 yemek kaşığı domates salçası, 1 tatlı kaşığı karabiber ve 1 tatlı kaşığı kuru nane de yeşil mercimek ve köftelik ince bulgurun içine ilave edilerek iyice karıştırılır. Yumuşaması için haşlanan lahana yaprakları soğuyup suyu süzüldükten sonra büyüklüğüne göre iki ya da üç parçaya ayrılır.

Kesilen lahana yapraklarının içine harç yerleştirilip, kenarlarını içe doğru kıvrılarak sarılır. Hazırlanan sarmalar tencereye dizilir. Sosu için; 3 büyük diş sarımsak bir çay kaşığı tuzla havanda ezilir. 2 yemek kaşığı domates salçası ve yarım su bardağı zeytinyağıyla karıştırılır. Hazırlanan sos lahana sarmalarının üzerini kaplayacak şekilde yerleştirilir. Sarmaların üzerini geçecek kadar su eklendikten sonra üzerine bir tabak kapatılarak pişmeye bırakılır. Lahanalar yumuşayıncaya kadar ortalama 40 dakika pişirilir. Yemeğimiz servise hazırdır.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Oktay Usta - Soframız - Elif Korkmazel - Mutfağım Tarifleri - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger