Adabeyi Çorbası Tarifi

11 Ocak 2012 Çarşamba

http://haber.kanald.com.tr/handlers/DetayResimHandler.ashx?id=26835İzmir'in yöresel tatlarından Mutfağım 11 Ocak 2012 Adabeyi Çorbası tarifi, Mutfağım programında...
Malzemeler:
1 kilo iskorpit balığı,
5 adet mantar,
3 adet biber,
4 diş sarımsak,
1 çorba kaşığı tereyağ,
Zeytinyağ,
3,5 çorba kaşığı un,
2 adet havuç,
3 yaprak defne yaprağı,
Yarım limon suyu,
Dereotu,
Tane karabiber

Yapılışı:
Önceden temizlenmiş iskorpit balıkları derin bir tencere içine konulur. Bir tutam tuz ilave ettikten sonra üzerine çıkacak kadar su ilave edilerek kaynatılır. Yıkanmış 5 adet mantar kabuklarından soyulur. Çekirdekleri alınan 3 adet biber ortadan ikiye kesilir. 4 diş sarımsak soyularak ince ince dilimlenir. 1 çorba kaşığı tereyağ tencerede eritilir. Tabanını kaplayacak kadar zeytinyağı ilave edilir. Üzerine ince kıyılmış biber, sarımsak ve mantarlar dökülerek sotelenir. Haşlanan iskorpit balıkları kılçıklarından temizlenir.

3,5 çorba kaşığı un sotelenmiş sebzelere katılarak kavrulur. Üzerine bir tutam tuz atılır. Tüm bu malzemelerin üzerine balığın suyu dökülür. Rendelenen havuçların kararmaması için sonradan atılır. Ardından 3 adet defne yaprağı eklenir. Ancak defne yapraklarının servis edilmeden mutlaka çıkarılması gerekir. Kılçıklarından iyice temizlenen iskorpit balıkları hazırlanan çorbanın içine atılır. Malzemelerin dibinin tutmaması için sık karıştırmak gerekir. Çorba kaynamaya başlayınca, ocaktan alınır. İçine yarım limon suyu sıkılır. Bir tutam dereotu doğrandıktan sonra 3 tane karabiber atılır. İskorpit çorbamız servise hazırdır.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

İzmir Lokması Tarifi

http://haber.kanald.com.tr/handlers/DetayResimHandler.ashx?id=26834 İzmir'in yöresel tatlarından Mutfağım 11 Ocak 2012 İzmir Lokması tarifi, Mutfağım programında...
Malzemeler:
Göz kararı un,
Yaş maya,
3 yemek kaşığı şeker,
1 yemek kaşığı sıvı yağ

Şerbeti için:
1 su bardağı şeker,
1 su bardağından eksik su

Kızartmak için:
2 litre sıvıyağ

Şerbetinin yapılışı:
1 su bardağı şekere 1 su bardağından eksik ılık su konulur. Karıştırılarak şeker eritilir.

Yapılışı:
Derin bir kabın için 3,5 bardak ılık su dökülür. Üzerine küçük parçalar haline getirilen yaş maya atılır. Hamurun kabarması için 3 yemek kaşığı şeker ilave edilir. Bir miktar tuz ve bir yemek kaşığı ayçiçeği yağı dökülür. Tüm malzeme elle karıştırılarak mayanın gevşemesi sağlanır. Ardından alabildiği kadar un ilave edilir. Lokma sıkılarak atılacağı için hamurun kıvamının sert olması gerekir. Hamur, içine hava kabarcıkları katarak, vurmak suretiyle karıştırılır. 20 dakika elle sürekli çırpılan hamurun kabarması için dinlenmeye bırakılır.
Küçük bir kaba el ıslatmak için su konulur. 2 litre ayçiçeği yağı tavada kızdırılır. Önce kabın içindeki suda el ıslatılır sonra mayalanan hamurdan avuç içine alınır, sıkarak top haline getirilir. Ortası baş parmağı ile delinir(Yağda eşit oranda kızarması için ortasını mutlaka delmek gerekir). Top halindeki hamur yağın içine atılır. Her iki tarafı da eşit oradan kızaran lokmalar yağdan çıkarılıp, servis tabağına alınır. Üzerine soğuk şerbet gezdirilir. İzmir lokmamız servise hazırdır.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Kabak Pabucaki Tarifi

İzmir'in yöresel tatlarından Mutfağım 11 Ocak 2012 Kabak Pabuçaki tarifi, Mutfağım programında...
Malzemeler:
250 gram Tulum peyniri,
8 adet kabak,
1 yumurta pul biber,
Zeytinyağı,
Dereotu

İçinin yapımı:
250 gram tulum peyniri rendelenir. Dereotu doğranır. 1 yumurta kırılır. Çatal yardımıyla tüm malzeme karıştırılır.

Yapılışı:
Yıkanıp, temizlenen 8 adet kabak üzerine çıkacak kadar su dolu tencere haşlanır. Kabakların içi oyulacağı için çok yumuşamadan haşlanmasına dikkat edilir. Kabaklar uzunlamasına kesilir. Tatlı kaşığı yardımıyla içleri oyulur. Oyulan kabaklar tepsiye dizilir. Hazırlanan iç malzemesi ile kabakların üstleri doldurulur. Ardından kabakların üzerine kırmızı pul biber ve zeytinyağı dökülür. 180 dereceye getirilmiş fırına verilerek pişirlir. Fırından çıkarılan kabak pabuçakimiz servise hazırdır.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Sütlü Balık Tarifi

İzmir'in yöresel tatlarından Mutfağım 11 Ocak 2012 Sütlü Balık tarifi, Mutfağım programında...
Malzemeler:
2 büyük levrek

Beşamel Sosu İçin:
250 gram tereyağ,
80 gram un (1 büyük çay bardağı tepeleme un),
1 litre süt, tuz

Süsleme için:
200 gram karides,
3 adet sivri biber,
6 adet çeri domates,
Eski kaşar peyniri

Beşamel sos yapımı:
Bir kap içinde 250 gram tereyağ eritilir. 1 büyük çay bardağı tepeleme un üzerine yavaş yavaş ilave edilir. Sürekli karıştırmak gerekir. Rengi beyazlaşınca bir tutam tuz katılır. Bir yandan karıştırıp, bir yandan da 1 litre süt yavaş yavaş dökülür. Rengi giderek beyazlaşacaktır. Fokurdamaya başladıktan sonra soğumaya bırakılır.

Yapılışı:
Levrekler kılçıklarından ayıklanıp fileto haline getirilir. Su dolu bir tencere içinde fileto haline getirdiğimiz levrekler konulur. Bir tutam kaya tuzu atıldıktan sonra 5 dakika kaynatılır. Kaynayan levrekler geniş bir kap içine kevgir yardımıyla çıkarılır. Hazırlanan beşamel sos, Cam tepsi içine ince bir tabak halinde sürülür. Ardından haşlanmış levrekler boşluk kalmayacak şekilde üzerine yerleştirilir.
Ardından kalan beşamel sosla levrekler üstün boşluk kalmayacak şekilde kaplanır. Üzerine ince dilimler halinde kesilen 3 adet sivri biber ve 6 adet çeri konulur. Üstünü kaplayacak kadar rendelenmiş eski kaşar peyniri serpilir. Tercihe göre 200 gram karidesle süslenir. 180 dereceye getirilmiş fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. 8 kişilik hazırlanan sütlü balığımız servise hazırdır.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Ovmaç Çorbası - Esengül'ün Mutfağı: Zonguldak

Ovmaç Çorbası - Esengül'ün Mutfağı: ZonguldakMalzemeler: 1 su bardağı un, 2 çorba kaşığı tereyağı, 1 litre et suyu, 2 çorba kaşığı yoğurt, 1 yumurta, 1 kahve fincanı süt, tuz
Üzerine: 1 çorba kaşığı tereyağı, nane, pul biber

Soframız 11 Ocak 2012 Ovmaç Çorbası - Esengül'ün Mutfağı: Zonguldak Yapılışı: Unun üzerine hafifçe su serperek ovalayın. Oluşan hamuru kum haline getirin. Daha sonra bunların bir kısmını bir avuç kadar ayırın. Topakların biraz büyük olması gerekir. İncecik yaptığımız kum halindeki hamurları et suyunda kaynayıncaya kadar, karıştırarak pişirin. Kalan iri topakları kaynayan çorbanın içine atın ve altını kısın. 1 yumurta, süt ve yoğurdu ekleyip,isteğinize göre tuz katın. Ayrı bir tavada bir çorba kaşığı tereyağını eritin,nane ve isteğe göre pul biber koyun. Çorba piştikten sonra üzerine döküp servis yapın.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Burma Tatlısı - Esengül'ün Mutfağı: Zonguldak

Burma Tatlısı - Esengül'ün Mutfağı: ZonguldakMalzemeler: 250 gram tereyağı, 2 su bardağı dövülmüş ceviz, 10 tane hazır baklavalık yufka
Şerbeti için : 4 su bardağı toz şeker, 3 su bardağı su, yarım limon suyu

Soframız 11 Ocak 2012 Burma Tatlısı - Esengül'ün Mutfağı: Zonguldak Yapılışı: Önce 4 su bardağı toz şekeri, 3 su bardağı su ile kaynatın. Çıkmasına yakın limon suyunu ekleyin ve şerbeti soğumaya bırakın. Baklavalık hazır yufkalarımızı ikiye bölüp, üzerine dövülmüş cevizi serperek ince oklavaya dolayarak yavaşça büzün. Büzdüğünüz parçaları açılmadan tepsiye dizin. Bir tavada tereyağını eritip üzerine gezdirin. 170 derece fırında pembeleşinceye kadar pişirin. Çıkan baklavaların üzerine soğuk şerbeti döküp servis yapın.

Not: Baklavalık yufkaları tepsinizde isteğinize göre çoğaltabilirsiniz.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Arnavut Böreği - Esengül'ün Mutfağı: Zonguldak

Arnavut Böreği - Esengül'ün Mutfağı: ZonguldakMalzemeler: 3 yumurta, 1 çay bardağı zeytinyağı, 1 kaşık sirke, 4 su bardağı un, 1 su bardağı ılık su , 1 paket margarin
Harcı için : 300 gram kıyma, 1 adet rendelenmiş patates , tuz, karabiber

Soframız 11 Ocak 2012 Arnavut Böreği - Esengül'ün Mutfağı: Zonguldak Yapılışı: Malzemelerin hepsini yoğurup bir kapta 10 dakika dinlendirin. Daha sonra limon büyüklüğünde 24 parça bezelere ayırın. Bunları küçük servis tabağı büyüklüğünde tek tek açıp üzerlerine kaşık yardımıyla margarin sürün. 12 parça bir tabağa, 12 parça diğer bir tabağa ayırın. En üstüne margarin sürmeyin. Bunları 10 dakika dinlendirin. Dinlendikten sonra servis tabağındaki 12 ye ayırdığınız yufkalaları sofraya un serperek tepsi büyüklüğünde açın. Açılan bu yufkaları tepsiye yerleştirip, pişirdiğiniz harcı içine doldurup, diğer ayırdığınız 12 yufkayı aynı şekilde açıp üzerine kapak gibi kapatın. Üstüne yumurta sarısı sürüp, kareler halinde kesip fırına verin.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Kazak Kalpağı Pilavı - Esengül'ün Mutfağı: Zonguldak

Kazak Kalpağı Pilavı - Esengül'ün Mutfağı: ZonguldakMalzemeler : 2 su bardağı pirinç, 3 su bardağı su, 2 çorba kaşığı tereyağı, 2 adet kesme şeker, 1 adet defne yaprağı, 1 adet soğan, 1 çorba kaşığı sıvıyağ, 250 gram kıyma, 4 adet havuç, yarım demet maydonoz, tuz, karabiber

Soframız 11 Ocak 2012 Kazak Kalpağı Pilavı - Esengül'ün Mutfağı: Zonguldak Yapılışı: Pirinci yıkayıp, sıcak tuzlu suda 30 dakika bekletin, süzgeçten geçirin. Tencereye 2 çorba kaşığı tereyağı koyun. Kesme şeker, defne yaprağı, su ve tuz ekleyin. Kaynayınca içine pirinçleri ekleyin. Kısık ateşte iyice demlendirin. Bir tavaya, 1 adet rendelenmiş soğan ve 1 çorba kaşığı sıvıyağı koyup,soteleyip kıymayı ekleyin. Kıyma suyunu salıp çekene kadar kavurun, tuz, karabiber ve kıyılmış maydonozu ekleyip, harmanlayın. 4 adet havucu soyup rendeleyin, yarısını sıcak olan kıymaya karıştırın. Yuvarlak ve derin bir kaseye hazırlanan kıymalı harcı koyup iyice bastırın, üzerine kalan havuçları da bastırın. En üste de pilavı ekleyip bastırın ve daha sonra servis tabağını ters çevirip kaseyi kaldırın.

Not : Piştikten sonra defne yaprağını içinden alın.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Oktay Usta - Soframız - Elif Korkmazel - Mutfağım Tarifleri - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger