Kuzu Kol Dolması - Berna'nın Mutfağı: İstanbul

4 Ocak 2012 Çarşamba

Kuzu Kol Dolması - Berna'nın Mutfağı: İstanbulMalzemeler:
1 Bütün kuzu kol
tuz
iğne iplik
İç harcı için;
2 bardak baldo pirinç
1/2 kuzu ciğeri
1 çorba kaşığı kuru nane
1/2 demet taze soğan
tuz

Kuzu Kol Dolması - Berna'nın Mutfağı: İstanbul Yapılışı:
1-kuzu kolu kemiğinden sıyırarak kitap gibi açın.
2-kuzu ciğerini kuşbaşı doğrayın ve bir bardak suda haşlayın
3-haşladığınız ciğerleri pirinci ve taze soğanı bir tencerede kavurun .tuz ve naneyi ilave edin.
4-kavrulan karışımı bir kaşık yardımıyla açtığınız kuzu kolun içine doldurun bir yorgan iğnesi ve iplik yardımıyla pirinçler taşmıyacak şekilde iyice dikin .tepsiye yerleştirin.
5-üzerini elinizle tuzlayın .
6-taze patateslerin kabuklarını soyup yıkayın.
7-patatesleri de tepsiye kuzunun yanlarına dizin.
8-tepsiye 1 bardak sıcak su koyun .
9-160 derecede yaklaşık 3 saat pişirin.
10-üzeri kızarınca bir çatal yardımıyla piştiğini kontrol edin fırından alıp servis yapın.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Şekerpare Tarifi - Berna'nın Mutfağı: İstanbul

Şekerpare - Berna'nın Mutfağı: İstanbulMalzemeler:
Hamuru için;
250 gr tereyağ
350 gr un
1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı yoğurt
1 çay kaşığı kabartma tozu
Şurup için
2 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su

Şekerpare - Berna'nın Mutfağı: İstanbul Yapılışı:

1-bir kapta oda ısısında yumuşatılmış tereyağı doğrayın.yumurta un kabartma tozu ve yoğurdu ilave edin.hamuru 5 dakika yoğurun.hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp elinizde yuvarlak açıp bastırın.elinizdeki hamuru bir sepete yada rendeye bastırın hamurun iki tarafından kıvırarak sepetin üzerinden alın ters çevirip fırın tepsisine dizin .170 derece ısıtılmış fırında hafif pembeleşinceye kadar 30 dakika pişirin .soğumaya bırakın.
2-şerbeti hazırlayın 15 dakika kaynatın 1 çay kaşığı limon ilave edin ateşi kapatın. onuda soğumaya bırakın ,
3-ikiside ılık olacak şekilde şerbeti tatlının üzerine dökün servis yapın ..


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Pırasalı Kol Böreği

Pırasalı Kol Böreği - Berna'nın Mutfağı: İstanbulMalzemeler:

Hamuru için:

2,5 su bardağı ılık su
1 çorba kaşığı zeytinyağ
750 gr un
1 tatlı kaşığı tuz
1 yumurta
1 tatlı kaşığı sirke
İç harç için:
1 kg pırasa
1 tatlı kaşığı biber salçası
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı tuz
Hamuru açmak için;
250 gr un
250 gr tereyağ
1/2 çay bardağı zeytinyağ
Üzeri için;
Bir kaşık erimiş tereyağ

Pırasalı Kol Böreği - Berna'nın Mutfağı: İstanbul Yapılışı:

1-pırasaları ayıklayıp yıkayın.boyuna dörde kesip küçük küçük doğrayın
2-un ,su,yumurta,tuz,sıvıyağ ve sirke bir kapta yoğurun .üzeri bir bezle örtülerek dinlenmeye bırakın.
3-doğradığınız pırasaları bir tavaya alın sıvıyağ ,tuz ve salça ilave edin ve kavurun.
4-dinlendirdiğiniz hamuru 14 eşit bezeye ayırın bezelerden herbirini pasta tabağı boyunda merdaneyle açın aralarına eritmiş olduğunuz tereyağını fırçayla sürün 7 tane hamuru üst üste koyun diğer tarafta yine 7 tane hamuru aynı şekilde aralarına tereyağ sürerek aynı şekilde hazırlayın.
5-ilk hazırladığınız 7 tane hamuru oklava ile un serperek yufka büyüklüğünde açın.hamuru ortadan ikiye kesin.tereyağ ile fırça yardımıyla yağlayın.kavurduğunuz pırasayı hamurun kenarlarına kadar uzunlamasına yayın.hamuru sarıp rulo yapın.diğer yarısına da aynı şekilde hazırlayın yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin .
6-tepsiye yerleştirdiğiniz böreğin üzerine kalan tereyağını fırça yardımıyla sürün ,200 dereceye ayarlı fırında 25 -30 dakika kızarıncaya kadar pişirip servis yapın.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Kırmızı Biber Çorbası

Kırmızı Biber Çorbası - Berna'nın Mutfağı: İstanbulMalzemeler:
3-4 tane kırmızı biber
3 domates
2 kaşık tepeleme un
1/2 demet dereotu
1 tatlı kaşığı tuz
Üzeri için;
pul biber
tereyağ

Kırmızı Biber Çorbası - Berna'nın Mutfağı: İstanbul Yapılışı:

1-kırmızı biberleri ve domatesleri yıkayın .domateslerin kabuğunu soyun.herikisinıde iri doğrayın 4-5 bardak suda haşlayın.
2-diğer tarafta un ve teryağnı bir tavada pembeleşinceye kadar kavrun.
3-  20 dak kadar kaynamış olan biberlere kavurduğunuz unu ve dereotunu ilave edin.
4-bu karışımı blender den geçirin üzerine kırmızı biberle tereyağını eritin ..servis yapın.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Güveç Tarifi

Güveç - Havva'nın Mutfağı: BoluMalzemeler:
1,5 kilo biftek
5 adet domates
7-8 adet biber
3 adet kuru soğan
1 baş sarımsak
1 cay bardağı zeytinyağı
Tane karabiber
Arpacık soğanı süs için
1 Yemek kaşığı salça

Güveç - Havva'nın Mutfağı: Bolu Yapılışı: Soğan, sarımsak, biber ve domatesleri küp küp kesiyoruz. Arpacık soğanları ise sadece soyuyoruz. Malzemelerimizi hazırladıktan sonra döşemeye geçiyoruz. Güvecimizin altına bir miktar yağı koyuyoruz, soğanı en alt kata bir miktar koyduktan sonra eti bir sıra soğanın üzerine kapatıyoruz. Etin üzerine soğan, tuz, biber domates ve karabiberi ekliyoruz, üzerin et ile kaplıyoruz. Etimiz bitene kadar malzemeleri aynı sıralama ile yerleştirerek kat kat seriyoruz. Hazırladığımız güvecimize salçalı su ekleyerek ağzını alüminyum kağıt ile kapatıp üzerine de bir kapakla kısık ateşte yaklaşık 2 saat kadar pişiriyoruz.  Afiyet olsun…  


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

İncirli Parfe

İncirli Parfe - Havva'nın Mutfağı: BoluMalzemeler:
9 adet incir
2 yumurta
1 su bardağı şeker
1 su su bardağı ceviz
1,5 su bardağı un
Kabartma tozu
Bir lt ılık süt
1 yumurta
3 kaşık un
3 kaşık şeker
1/4 tereyağ
Vanilya
Tarçın
Hindistan cevizi

İncirli Parfe - Havva'nın Mutfağı: Bolu Yaplışı:

Kek:
Önce incirleri ılık suda yumuşayıncaya kadar bekletiyoruz. Yumurtayı şeker ile birlikte mikser yardımıyla çırpıyoruz. İncirleri küpler halinde kesiyoruz. Karışıma ceviz, un, incir ve kabartma tozunu ekliyoruz. Hamurumuz katı bir kıvamda olmalıdır. Karışımımızı yağlanmış kabımıza elimizle yayıyoruz. Kekimizi önceden 175 derecede ısıtılmış fırında pişiriyoruz.
Parfe:
Tenceremizi ocağa alıyoruz. İçine sütü döküyoruz. Ardından yumurtamızı ekliyoruz. Şeker ve unu yavaş yavaş karışıma ekliyoruz. Margarini ve vanilyayı da ekledikten sonra muhallebi kıvamına gelene kadar pişiriyoruz.
Pişirdiğimiz parfemizi sıcak kekimizin üzerine döküyoruz. İncirli parfemizi soğumaya bırakıyoruz. Soğuyan parfemizi tarçın ve hindistan cevizi ile süslüyoruz.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Ayvalı Pilav

Ayvalı Pilav - Havva'nın Mutfağı: BoluMalzemeler:
2 su bardağı pirinç
1 adet ayva
3 yemek kasiğı tereyağı
2 su bardağı et suyu
1 paket dolmalık fıstık
1 paket dolmalık üzüm
Bir adet kesme şeker
Yarım limon
Yarım çay kaşığı tarçın
Tuz

Ayvalı Pilav - Havva'nın Mutfağı: Bolu Yapılışı:
Pirinçleri 20 dk. kadar tuzlu ılık suda bekletiyoruz. Ayvaları küçük küpler halinde kesiyoruz. Tereyağında ayvaları parlak, yumuşak görüntüsü olana kadar (5-7 dak.) kavuruyoruz. Fıstıkları ilave edip rengi değişene kadar kavuruyoruz.  Pirinçleri yıkayıp, tencereye ilave ediyoruz. Kavrulan pirinçlerin içine limon suyu, tuz, tarçın, şeker ve sıcak suyu ilave ediyoruz. Son olarak üzümleri ekleyerek kısık ateşte pişiriyoruz.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Bezelye Çorbası

Bezelye Çorbası - Havva'nın Mutfağı: BoluMalzemeler:
1 lt su
500 gr bezelye
2 adet kuru soğan
Yarim demet maydanoz
10 adet yesil salata yaprağı
1/3 su bardağı pirinç
4 corba kasığı sıvı yağ
5 adet taze soğan sapı
Tuz karabiber

Bezelye Çorbası - Havva'nın Mutfağı: Bolu Yapılışı:
Soğanları yağ ile kavuruyoruz.. Daha sonra suyu, bezelyeyi, pirinci, yeşil salata yapraklarını soğana ilave ediyoruz. Kısık ateşte malzemeler yumuşayıncaya kadar pişirip tuz ve karabiberini ilave ettikten sonra çorbamızı rondo yardımı ile püre haline getiriyoruz. Püre haline getirdiğimiz çorbayı bir de tel süzgeçten geçirip tekrar ocağa alıyoruz. Maydanozumuzu ilave edip bir taşım kaynatıyoruz. Çorbamız hazır.

Çorbamızı servise hazırlarken de ince kıyılmış soğan saplarını üzerine serperek servise hazır hale getiriyoruz.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Şirince Tatlısı Tarifi

Dilek Hanımın Mutfağı Kars Şirince Tatlısı Malzemeler:
1 çorba kasesi pirinç
1 adet nar
2 yemek kaşığı tereyağı
1 kase sıvıyağ
Tarçın

Şerbeti için:
3 su bardağı toz şeker
3 bardak su
2,5 çay kaşığı zerdeçal

Yapılışı:
Bir çorba kasesi pirinci, 2 saat önceden kaynar suda bekletin. Sonrasında pirinçleri iyice kurutup, mutfak robotu ile inceltin. 2 yemek kaşığı tereyağı eritip, sıvıyağı da ekledikten sonra pirinçleri yağda kavurun. Başka bir kapta 3 yemek kaşığı şeker, 3 su bardağı su ve 2,5 çay kaşığı zerdeçalı iyice karıştırın. Şeker su ve zerdeçal karışımını, yavaş yavaş pirinçlerin üzerine ilave edin. Ve kısık ateşte, koyulaşana kadar pişirin. 1 Adet nar ve tarçın ile süsleyerek servis edin.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Şirin Pilavı Tarifi

Dilek Tanımın Mutfağı Kars Şirin Pilavı Nasıl Yapılır
Malzemeler:
2 Kilo kuzu kuşbaşı
5 su bardağı yasemin pirinci
1 Su bardağı hurma
1 Su bardağı kuru üzüm
1 Su bardağı kayısı
150 gram ceviz
1 Adet Tandır Lavaşı
200 gram tereyağı
Sıvı yağ
Safran

Yapılışı:
2 Kilo kuzu etini, üzerini örtecek kadar soğuk su ekledikten sonra; düdüklü tencerede haşlamaya bırakın. Önceden tuzlu ve sıcak suda beklettiğiniz 5 su bardağı pirinci süzüp, kaynar su dolu bir tencerede makarna haşlar gibi haşlayın. Pirinçler yumuşamaya başlayınca üzerine tuz ilave edip, 3 su bardağı süt ekleyin. Pirinçler yumuşayınca tel süzgeç yardımı ile süzün. Geniş bir tencereye sıvı yağ ekleyip, delikler açtığınız tandır lavaşını tencerenin dibine serin.
Lavaşın üzerine, süzdüğünüz pirinçleri dökün. Pirinçlerin üzerine minik minik birkaç parça tereyağı doğrayın.Başka bir kapta 200 gram tereyağını eritip, piyazlık doğradığınız 1 adet kuru soğanı üzerine ilave edip kavurun. Düdüklü tencerede haşladığınız etleri, soğanların üzerine ekleyip kavurmaya başlayın. Bir tutam safranı da etlerin üzerine ekleyip kavurmaya devam edin. Başka bir tavaya yağ ekleyip, kayısıları kısa süre kavurun ve tavadan alıp etlerin üzerine ekleyin. Aynı işlemi sırasıyla üzüme ve hurmaya da yapıp, ayrı ayrı kavurup, etlerin üzerine ilave edin.
150 gram cevizi de iri iri parçalayarak, etlerin üzerine ekleyin. Haşladığınız etlerin suyundan bir çay bardağı kadar et suyunu, etlerin üzerine döküp kapağı kapalı bir şekilde kısık ateşte pişmeye bırakın. Pilavı geniş bir kaba alıp, meyveler ve etlerle üzerini süsleyip servis yapın.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Han Kebabı Tarifi

Dilek Hanımın Mutfağı Kars
Malzemeler:
2 Kilo Dana eti
4 Adet patates
½ Kilo biber
8 Adet küçük boy domates
Zerdeçal
Sıvı yağ

Sosu için:
2 Yemek kaşığı tereyağı
2 Adet orta boy domates
1 Adet orta boy soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
Karabiber

Yapılışı:
2 Kilo dana etini iri iri doğrayıp, üzerini örtecek kadar soğuk su ilave edip düdüklü tencerede haşlayın. Başka bir kapta, 4’e böldüğünüz patateslerin üzerine tuz ve zerdeçal ekleyip güzelce karıştırın. Sıvı yağı kızdırıp, patatesleri bu yağda kızartın. Aynı yağda domatesleri ve sonrasında biberleri bütün bütün kızartın. Başka bir tavada tereyağını eritip, yemeklik doğradığınızı 1 adet kuru soğanı kavurun. Üzerinde 2 adet orta boy domatesi doğrayıp; 1 yemek kaşığı biber, 1 yemek kaşığı da domates salçasını ilave edip kavurun.
Patatesleri harmanladığınız kapta kalan zerdeçalı suyla karıştırıp yemeğe ilave edin. Damak zevkinize göre tuz ve karabiber ilave edip, bütün malzemeleri kavurun. Geniş bir tencereye sıvı yağ ekleyip, düdüklü tencerede haşlanan etleri kısa süre çevirin. Üzerine patates, biber ve domatesleri dizip; tavada hazırladığınız sosu üzerine ekleyin. Düdüklüdeki et suyundan bir su bardağı suyu yemeğin üzerine döküp, kısık ateşte pişmeye bırakın. Piştikten sonra, malzemeleri cam bir tepsiye dizip servis yapın.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Katık Aşı Çorbası Tarifi - Katık Aşı Çorbası Nasıl Yapılır

Kars'ın yöresel yemeği Katık Aşı Çorbası'nın tarifi, Mutfağım programında verildi.
Malzemeler:
½ Su bardağı pirinç
1 Çay bardağı Lepe(nohut kırığı)
4 Yaprak Pazı
1 su bardağı yoğurt
1 Adet Havuç;
½ Demet Maydanoz
½ Demet dereotu
½ Demet taze Kişniş
1 Su bardağı et suyu

Yapılışı:
Öncelikle tencereye su alıp üzerine yarım su bardağı pirinci ilave edin. Pirinçler yumuşayıncaya kadar haşlanırken; diğer tarafta pazı, maydanoz, dereotu ve kişnişi ince ince doğrayın. Pirinçler yumuşamaya başladığı zaman, önceden haşlanmış olan 1 çay bardağı lepeyi pirinçlerin üzerine ilave edin. Tuzunu ekleyip karıştırın. 1 Adet havuç rendeleyip, malzemelerin üzerine ilave edin.
Daha sonra, önceden doğradığınız 4 yaprak pazı, yarım demet maydanoz, yarım demet dereotu, yarım demet taze kişnişi malzemelerin üzerine ilave edin. Yeşillikler rengini kaybetmeden, üzerine bir su bardağı et suyunu ekleyin. Kısa süre kaynatıp altını kapatın. Çorba soğuduktan sonra üzerine 1 su bardağı yoğurdu ilave edip, istediğiniz kıvama göre sulandırabilirsiniz.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Oktay Usta - Soframız - Elif Korkmazel - Mutfağım Tarifleri - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger