Kurşun Aşı - Gülten'in Mutfağı: Kayseri

26 Ekim 2011 Çarşamba

Kurşun Aşı - Gülten'in Mutfağı: Kayseri
MALZEMELER: ½ kg kuzu kuşbaşı, 2 su bardağı nohut, 2 su bardağı yeşil mercimek, 3 adet yeşilbiber, 1 adet domates, zeytinyağı
Hamuru İçin: 1 kase köftelik ince bulgur, 1 adet yumurta, 2 yemek kaşığı irmik, 1 yemek kaşığı biber salçası, 1 yemek kaşığı toz kırmızıbiber, 1 çay kaşığı köfte baharı, un
Sosu için: 1 yemek kaşığı toz kırmızıbiber, 1 yemek kaşığı nane, zeytinyağı

YAPILIŞI

Yemeğin rengini değiştirmemesi için sos önceden hazırlanır; 1 yemek kaşığı toz kırmızıbiber, 1 yemek kaşığı nane bir kaseye konduktan sonra üzerine kızdırılan zeytinyağından eklenir ve dinlendirilir. ½kg kuzu kuşbaşı zeytinyağında kavrulur. Hamuru için 1 kase köftelik ince bulgur, 1 adet yumurta, 2 kase un geniş bir tepsiye eklenir. 1 kase sıcak su ile ince köftelik bulgurlar ıslatılır. 2 yemek kaşığı irmik, 1 yemek kaşığı biber salçası, 1 yemek kaşığı toz kırmızıbiber, 1 çay kaşığı köfte baharı ilave edildikten sonra iyice yoğrulur. Ele yapışmayarak kıvama gelen hamurdan minik parçalar kopartılır ve elde ovalayarak uzun çubuk şeklinde hamurlar elde edilir.

Uzun hamurlardan nohut büyüklüğünde hamurlar yapılır. 3 adet yeşilbiber çekirdekleri alındıktan sonra minik minik doğranır, etlerle kavrulur. Domatesin kabukları soyulur ve minik minik doğrandıktan sonra kavrulmakta olan et ve biberlere ilave edilir. 15dk kadar pişirilen yemeğimize bir gece önceden ayrı ayrı haşlanan yeşil mercimek ve nohut ilave edilir. Bir taşım daha kaynadıktan sonra Kurşun Aşı daha önceden hazırlanan sosla servis edilir.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Çevirme Pilav - Gülten'in Mutfağı: Kayseri

Çevirme Pilav - Gülten'in Mutfağı: Kayseri
MALZEMELER: ½kg kuzu kuşbaşı, 2 kase pirinç, 2 adet kuru soğan, 1 adet kabak, 2 adet kırmızıbiber,1 çay bardağı çam fıstık, 1 çay bardağı kuru üzüm, 2 tatlı kaşığı tarçın, 2 çay kaşığı karabiber, 1 adet defneyaprağı, zeytinyağı

YAPILIŞI:
2 kase pirinç biraz tuz eklenerek suda bekletilir. Süzülen pirinç, soğan, çam fıstık, kuru üzüm, tarçın, tuz ve karabiberle iyice kavrulur. ½ kg kuzu kuşbaşı 1 adet defneyaprağıyla kavrulduktan sonra su eklenir ve suyunu çekene dek pişirilir. 1 adet kabak soyulur ve ince ince dilimlenir. 2 adet kırmızıbiber çekirdekleri çıkartıldıktan sonra ikiye bölünür. Kabak ve biberler zeytinyağında kızartıldıktan sonra başka bir tencereye döşenir. Üzerine önce etler ardından pilav yayılır ve 1 kase et suyu 2 kase de sıcak su eklenerek suyunu çekene kadar pişirilir.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Kovalama - Gülten'in Mutfağı: Kayseri

Kovalama - Gülten'in Mutfağı: Kayseri
MALZEMELER: 1kg kıyma, 5 adet patlıcan, 3-4 adet yeşilbiber, 3 adet domates,2 adet kuru soğan, 1 baş sarımsak, 1 yemek kaşığı domates salçası, 1 çay kaşığı toz kırmızıbiber, 1 tutam maydanoz, zeytinyağı

YAPILIŞI:
1kg kıyma zeytinyağında kavrulur. 5 adet patlıcan pijama usulü soyulur ve küçük küçük dilimlenir. Yeşilbiberler ortadan ikiye kesilir ve çekirdekleri çıkartıldıktan sonra küçük küçük doğranır. 3 adet domatesin kabuğu soyulur ve küçük küçük dilimlenir. Soğanlar rondodan geçirilir. Dilimlenen patlıcanlar kızgın yağda kızartılır. Zeytinyağında kavrulan kıymaya soğanlar ilave edilir. Soğanlarla bir süre kavrulan kıymaya biberler ve en son domatesler ilave edilir. Suda bekleterek kolay soyulmasını sağlanan bir baş sarımsak küçük küçük dilimlenir, harca ilave edilir. İyice kavrulan kıymalı harca son olarak toz biber ve 1 yemek kaşığı salça eklenir. Fırına girecek olan yemeğimiz için cam bir tepsiye ilk önce kızartılan patlıcanlar ardından da kıymalı harç yayılıyor. Üzerine biraz su gezdirilen Kovalama kısa bir süre fırında pişirilir, maydanozla servis edilir.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Kağıtta Pastırma - Gülten'in Mutfağı: Kayseri

Kağıtta Pastırma - Gülten'in Mutfağı: Kayseri
MALZEMELER: ½ kg bonfile sırtından hafif yağlı pastırma, 3-4 adet yeşilbiber, 2 adet domates, 1 adet limon, 1 tutam maydanoz

YAPILIŞI:
Yağlı kağıt üzerine yan yana dizilen pastırmalara önce limon sıkılır, ardından söğüş olarak doğranan yeşilbiber ve domatesler koyulur. Kabukları soyulup dilimlenen 1 adet limon, bir tutam maydanoz da ilave edildikten sonra yağlı kağıtla paketlenir ve 5dk 180 derecede pişirilip, servis edilir.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Fındıklı Baklava - Nermin'in Mutfağı: Rize

Fındıklı Baklava - Nermin'in Mutfağı: Rize
Malzemeler:
Hamuru için;
5 su bardağı un
1 yumurta
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı sirke
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Yarım çay bardağı su
Hamuru açmak için;
1 su bardağı un
1 su bardağı nişasta
Baklavayı pişirmek için; 5 yemek kaşığı tereyağı
Harcı için;
2 su bardağı dövülmüş fındık
Şerbeti için;
4 su bardağı toz şeker
4 bardak su
Birkaç damla limon suyu

Yapılışı:
Baklavamızda şerbetin soğuk baklavanın sıcak olması gerektiği için önce şerbet hazırlanır. 4 su bardağı toz şekerle 4 bardak su orta ateşte kaynatılır. (Şekerin tencereye yapışmaması için içine metal kaşık bırakılır. Bu sayede sürekli karıştırmaya gerek kalmaz.) Ortalama 15 dakika kaynadıktan sonra birkaç damla limon suyu ilave edilir. Bir iki taşım daha kaynatılan şerbetin altı kapatılarak soğumaya bırakılır. Hamuru için; 1yumurta ve 1 yemek kaşığı tereyağı derin bir kaba alınır. Baklava hamurunun gevrek olması için 1 yemek kaşığı sirke diğer malzemelere eklenir. (Üzüm ya da elma sirkesi olması fark etmez.)

Yarım çay bardağı zeytinyağı da ilave edildikten sonra tereyağı eriyinceye kadar elle yoğrulur. Daha sonra eleyerek beş bardak un ve yarım çay bardağı kadar su azar azar eklenerek iyice yoğrulur. Hamurun kulak memesinden daha yumuşak olması gerekmektedir. Yoğrulan hamur 12 küçük bezeye ayrılır. Geniş bir tabağa çok az un serpildikten sonra bezeler üzerine yerleştirilir. Bezelerin kurumaması için üzeri ıslak bir bizle örtüldükten sonra dinlenmesi için buzdolabında bekletilir. (Hamurun içindeki tereyağının erimemesi için mutlaka serin bir yerde bekletmek gerekmektedir.) Hamur, ortalama 30 dakika kadar dinlendikten sonra buzdolabından çıkartılır. Hamuru açmak için bir kase un ve bir kase nişasta karıştırılır. Un ve nişasta karışımıyla ilk beze, ince bir yufka şeklinde açılır. (Hamur yağlı olduğundan kenarlı biraz tırtıklı olacaktır.) Üzerine önceden dövülmüş olan fındık serpildikten sonra tekrar oklavaya sarılıp bir kenarda bekletilir.

İkinci beze de aynı şekilde açılıp üzeri fındıkla lezzetlendirildikten sonra oklavada sarılı halde bekleyen ilk yufka üzerine yerleştirilir. Üst üste konan bu iki yufka bu sefer biraz daha kalın bir oklavaya sarılır. Oklava çıkartıldıktan sonra verev şekilde orta kalınlıkta kesilir. Tüm yufkalar aynı şekilde hazırlanarak yuvarlak cam bir tepsiye yan yana yerleştirilir. 5 yemek kaşığı tereyağı ocakta eritilir. Eriyen tereyağı sıcak sıcak tepsideki baklavaların üzerine eklenir. 180 derecelik fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Fırından çıkartılıp biraz ılıdıktan sonra soğuk şerbeti üzerine ilave edilir. Şerbetin çekmesi için bir iki saat bekletildikten sonra tatlımız servise hazırdır.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Balık Köftesi - Nermin'in Mutfağı: Rize

Balık Köftesi - Nermin'in Mutfağı: Rize
Malzemeler:
1 kilo hamsi
2 büyük boy kuru soğan
1,5 su bardağı mısır unu
2 adet yumurta
Yarım demet maydanoz
Taze nane
Kızartmak için ayçiçek yağı

Yapılışı: 2 büyük boy kuru soğan kabukları soyulduktan sonra ikiye bölünür. Acısının çıkması için derin bir kabın içine konan sirkeli suda 10 dakika bekletilir. Uzunlamasına dört parçaya bölünen soğanlar piyazlık şekilde (yarım ay şeklinde) ince ince doğranır. Yarım demet maydanoz ve bir tutam taze nane de ince ince doğrandıktan sonra soğanlarla karıştırılır. Üzerine damak zevkine göre tuz eklenir. (Nane maydanozun yarısı kadar olmalıdır.) 1 kilo hamsinin ortasındaki kılçıklar çıkartılarak fileto şeklinde temizlenir.

İyice yıkandıktan sonra 1,5 su bardağı mısır unuyla derin bir kabın içinde harmanlanır. Çok az miktarda ayçiçek yağı geniş bir yapışmaz tavada ısıtıldıktan sonra ocaktan indirilir. Mısır unuyla harmanlanan hamsi balıklarından üç tanesi derisi altta kalacak şekilde yan yana avuç içine yerleştirilir. Üzerine soğanlı, maydanozlu ve taze naneli harç konulur. Pişerken soğanların dışarı taşmaması için balıklar paralel şekilde yerleştirmeye dikkat edilir. Soğanlı harcın üzeri bu sefer derisi üstte kalacak şekilde 3-4 tane hamsiyle kapatılır. Harcın dışarı taşmaması için üstten değil yanlardan bastırılarak, sürekli döndürülüp sıkıştırılır.

Elips şeklindeki köfteler yağlı tavaya yan yana dizilir. Orta ateşte her tarafının eşit şekilde kızarması için tava sürekli çevrilerek kızartılır. 4 yumurta derin bir kabın içinde bir tutam tuzla iyice çırpılır. Çırpılan yumurtalar her iki tarafı da kızartılmış olan balık köftelerinin üzerine eklenip omlet gibi pişirilir. Omlet kıvamındaki yumurta da kapak yardımıyla balıklarla birlikte ters yüz edilerek diğer tarafının da iyice pişmesi sağlanır. Balıklar yumurtanın arasına sıkışmış olduğundan dağılmayacaktır. Omlet de iyice piştikten sonra yemeğimiz servise hazırdır.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Rohtiko - Nermin'in Mutfağı: Rize

Rohtiko - Nermin'in Mutfağı: Rize
Malzemeler:
500 gr. az yağlı iri kuşbaşı doğranmış dana eti
2 demet karalahana
1 su bardağı barbunya
2 adet orta boy kuru soğan
1 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı tuz
Pul biber
Mısır ekmeği için;
2 su bardağı mısır unu
1 adet yumurta
Yarım çay bardağı ayçiçek yağı
1 tatlı kaşığı tuz
Su
Sosu için;
1 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı pul biber

Yapılışı:
2 demet karalahananın sapları temizlenir. Bol suyla yıkandıktan sonra düdüklü tencereye yerleştirilir. (Karalahananın acı yeşil suyunun çıkması için önceden haşlanması gerekmektedir.) 1 su bardağı barbunya ve üzerini geçmeyecek kadar su eklendikten sonra 10 dakika haşlanır. Bu arada mısır ekmeği hazırlanır. Mısır ekmeğinin hamuru için; 2 su bardağı mısır unu, yarım çay bardağı ayçiçek yağı, 1 tatlı kaşığı tuz ve bir yumurta derin bir kaba alınır. Üzerine azar azar su eklenip, kaşıkla karıştırılarak yumuşak kıvamda bir hamur elde edilir.

(Kullanılan suyun ılık olması hamurun da yumuşak olmasını sağlar.) Küçük ve yuvarlak cam fırın tepsisi çok az ayçiçek yağıyla yağlandıktan sonra mısır hamuru tepsiye yerleştirilir. Kaşığın tersiyle üzeri düzleştirildikten sonra 180 derecelik fırında üzeri kızarıncaya kadar, ortalama yarım saat pişirilir. Haşlanan karalahana ve barbunyanın suyu süzülür. Üzerine orta büyüklükte küp şeklinde doğranan 2 orta boy kuru soğan, 500 gr. az yağlı iri kuşbaşı doğranmış dana eti, 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı pul biber eklenir.

 Üzerini geçecek kadar sıcak su ilave edildikten sonra 45 dakika düdüklü tencerede pişirilir. Piştikten sonra blendırla çekilerek muhallebi kıvamına getirilir. Mısır ekmeği dikdörtgen şeklindeki bir cam tepsiye büyük parçalar şeklinde ufalanır. Üzerine muhallebi kıvamındaki karalahanalı harç yerleştirilir. Sosu için; 1 yemek kaşığı tereyağı ocakta eritilir. Eridikten sonra içine 1 çay kaşığı pul biber eklenir. Hazırlanan sos muhallebi kıvamındaki karalahanalı harcın üzerine ilave edilir. Yemeğimiz servise hazırdır.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Hamsi Çığırtası - Nermin'in Mutfağı: Rize

Hamsi Çığırtası - Nermin'in Mutfağı: Rize
Malzemeler:
Yarım kilo salamura hamsi (tazesi de tercih edilebilir)
Yarım demet pazı
4 adet orta boy yeşil biber
2 adet orta boy kuru soğan
4 adet yumurta
3 yemek kaşığı mısır unu
1 paket kabartma tozu
Yarım demet maydanoz
Taze nane
Kızartmak için ayçiçek yağı

Yapılışı: Yarım kilo salamura hamsinin kılçıkları temizlenir. (Salamura hamsi yerine taze hamsi de kullanılabilir.) Tuzunun akması için bol suyla yıkandıktan sonra biraz da su dolu bir kapta bekletilir. Sapları temizlenen pazı yaprakları, iyice yıkandıktan sonra ince ince doğranır. 4 adet orta boy yeşil biber de küçük küçük doğrandıktan sonra pazı yapraklarının üzerine ilave edilir. Pazının suyunun çıkması için üzerine 1 tatlı kaşığı tuz eklenerek iyice ovulur. İyice ovulan pazı yaprakları ve yeşil biberlerin suyu süzülüp yıkanır.

Üzerine piyazlık şekilde incecik doğranan 2 adet orta boy kuru soğan ve yine incecik doğranmış olan yarım demet maydanozla bir tutam taze nane eklenir. Suyu süzülen salamura hamsiler de eklendikten sonra üzerine 4 adet yumurta, 3 yemek kaşığı mısır unu ve 1 paket kabartma tozu ilave edilir. Tüm malzemeler iyice karıştırılır. Yanmayan geniş bir tavada bol miktarda ayçiçek yağı kızdırılır. Yağ iyice kızdıktan sonra hazırlanan karışımdan birer yemek kaşığı alınarak tavada mücver gibi kızartılır. Her iki tarafı da kızartılan parçalar servis tabağına alınır. Arzu edilirse soğuk olarak da servis edilebilir.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Etli Domates Silkme - Meral'in Mutfağı: Adana

Etli Domates Silkme - Meral'in Mutfağı: Adana
Malzemeler:
1 kilo orta yağlı kuşbaşı doğranmış kuzu eti
10 adet büyük boy domates
7-8 adet yeşil biber
2 adet orta boy kuru soğan
2 yemek kaşığı tereyağı

Yapılışı: Orta büyüklükte bir tencerede 1 kilo kuşbaşı doğranmış kuzu eti üzerini geçecek kadar su eklenerek, kısık ateşte haşlanır. Kabukları soyulan domatesler orta büyüklükte küp şeklinde doğranır. Yeşil biberlerin tohumları temizlendikten sonra büyük parçalar şeklinde doğranır. Et suyunu iyice çektikten sonra orta büyüklükte yemeklik doğranmış 2 orta boy kuru soğan ve 2 yemek kaşığı tereyağı eklenir. Tereyağı eriyinceye kadar orta ateşte tüm malzemeler bir süre kavrulur.

 Tereyağı eridikten sonra biberler altta kalacak şekilde domateslerle anda tencereye eklenir. Hiç karıştırılmadan kapağı kapatılarak pişmeye bırakılır. (Domatesin kendi suyuyla pişeceği için ayrıca su eklenmez.) Etin sertleşmemesi için domatesler kaynamaya başladıktan sonra ilave edilir. Yemeğimiz pişinceye kadar hiç karıştırılmaz. Ortalama yarım saat piştikten sonra yemeğimiz servise hazırdır.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Bici Bici - Meral'in Mutfağı: Adana

Bici Bici - Meral'in Mutfağı: Adana
Malzemeler:
Muhallebisi için;
1 bardak buğday nişastası
5 bardak su
Şerbeti için;
5 bardak su
2 çay kaşığı kırmızı renkli gıda boyası
2 su bardağı toz şeker (damak zevkine göre değişebilir)
Yarım su bardağı gül suyu
Muhallebinin üzerine koymak için;
Rendelenmiş bir kase buz
2 yemek kaşığı pudra şekeri
1 adet dilimlenmiş muz

Yapılışı:
Şerbetin soğuk olması gerektiği için önce şerbeti hazırlanır. 5 bardak su, 2 su bardağı toz şeker (damak zevkine göre değişebilir), 2 çay kaşığı kırmızı renkli gıda boyası, yarım su bardağı gül suyu iyice karıştırıldıktan sonra cam bir kapta ya da şişe de iyice soğuyuncaya kadar buzdolabında bekletilir. (Gıda boyası yerine gül yaprakları ya da gelincikle de şerbet hazırlanabilir. Güllü şerbet için; 1 kase kırmızı gül, 3 yemek kaşığı toz şeker, 2 yemek kaşığı limon suyu, 1,5 bardak su cam bir kapta 24 saat güneşte bekletilerek hazırlanır.)

Muhallebisi için; beş bardak su ve bir su bardağı nişasta orta büyüklükte bir tencereye alınır. (Nişastanın topaklanmaması için suyun oda sıcaklığında olması gerekmektedir.) Orta ateşte sürekli karıştırılarak pişirilir. (Muhallebi piştikçe rengi şeffaf hale gelecektir.) Yoğun kıvamda olan muhallebi soğuması için kare şeklinde cam bir tepsiye yerleştirilir. Biraz ılıdıktan sonra üzerini süslemek için kırmızı renkli gıda boyasından serpiştirilir.

Diğer malzemeler eklenmeden önce muhallebinin 24 saat buzdolabında bekletilmesi gerekir. Muhallebi iyice soğuduktan sonra küçük küpler şeklinde kesilerek derin cam bir kaseye alınır. Üzerine önce küçük parçalar şeklinde rendelenmiş buz sonrada da hazırlanan şerbetten bolca eklenir. 2 yemek kaşığı pudra şekeri de üzerine serpildikten sonra yuvarlak şekilde dilimlenmiş muzla süslenerek servis edilir. 


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Analı Kızlı - Meral'in Mutfağı: Adana
Malzemeler:
750 gr. köftelik ince bulgur
250 gr. üç kez çekilmiş yağsız dana kıyma
1 yemek kaşığı biber salçası
2 tatlı kaşığı kimyon
4 küçük kepçe un
1 su bardağı haşlanmış nohut
İç harcı için;
Yarım kilo orta yağlı koyun kıyması
4 adet orta boy kuru soğan
1 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı biber salçası
Sosu için;
Yarım çay bardağı zeytinyağı
2 tatlı kaşığı kuru nane
Haşlamak için;
5 bardak et suyu
4 bardak su
1 yemek kaşığı domates salçası
1 çay bardağı limon suyu

Yapılışı:
İç harcı için; Yarım kilo orta yağlı koyun kıyması topaklanmaması için karıştırılarak kendi yağıyla kavrulur. Kıyma biraz pembeleştikten sonra küp şeklinde incecik doğranmış olan 4 orta boy kuru soğan ilave edilir. Soğanlar da bir süre kavrulduktan sonra 1 yemek kaşığı tereyağı ve 1 tatlı kaşığı biber salçası ilave edilir. Tereyağı eriyip salça da kavrulduktan sonra ayrı bir cam kaba alınır. Biraz ılıdıktan sonra buzdolabına kaldırılır. Diğer malzemelerle karışmadan önce iç harcın iyice soğumuş olması gerekmektedir. Dış harcı için; Derin bir tepside (özellikle dibi tırtıklı çiğ köfte tepsisi) 750 gr. köftelik ince bulgur üzerine eklenen oda sıcaklığındaki bir bardak suyla harmanlanır. Yumuşaması 10-15 dakika beklenir.

Yumuşadıktan sonra üzerine 250 gr. üç kez çekilmiş yağsız dana kıyma, 1 yemek kaşığı biber salçası, 2 tatlı kaşığı kimyon eklenir. Tüm malzemeler iyice harmanlanarak yoğrulur. Ele yapışmaması ve kıvama gelmesi için yoğururken çok az su eklenir. Malzemeler iyice birbirne yapışmaya başladığın üzerine 4 kepçe un ilave edilerek yoğurmaya devam edilir. Kıvama gelmesi için sürekli bastırarak iyice yoğrulur. Tepsiye yapışmayacak duruma geldiğinde harcımız hazır demektir. Harcın yarısından nohut büyüklüğünde kopartılan parçalar top şeklinde yuvarlanarak bir kaseye alınır. Pişerken ayrılacağı için üst üste konmasında bir sakınca yoktur. Harcın diğer yarısı da orta büyüklükte parçalara ayrılır. Her bir parça, içli köfte gibi oyularak çanak şeklinde açıldıktan sonra diğer kıymalı harçla doldurulur.

 (Harcı içli köfte gibi oyarken harcın kolay şekle girmesi ve dağılmaması için ellerimizi ıslatmamız gerekir.) İçi kıymalı harçla doldurulduktan sonra ağzı büzülerek bohça gibi kapatılıp tekrar yuvarlanır.
Derin bir tencerede önceden hazırlanmış 5 bardak et suyuyla 4 bardak sıcak su iyice kaynatılır. Su ısınırken 1 yemek kaşığı domates salçası eklenir. Salçalı su iyice kaynadıktan sonra tuz ilave edilir. Kaynayan suda önce hazırlanan minik köfteler pişmeye bırakılır. (Köftelerin kaseden kolay ayrılması için üzerine kaynayan sudan ilave edilerek tencereye alınır.) Küçük köftelerin ardından önceden haşlanmış olan 1 su bardağı nohut eklenir. Küçük köfteler ve nohutlar pişerken bu arada sosu hazırlanır. Sosu için; Yarım çay bardağı zeytinyağı ısıtıldıktan sonra 2 tatlı kaşığı kuru nane eklenir.

Nanenin renginin kararmaması için ocağın altı hemen kapatılır. Hazırlanan sos pişmekte olan küçük köfte ve nohutların üzerine eklenir. Tencerenin kapağı kapatılarak suyun kaynaması beklenir. Su iyice kaynadıktan sonra içli köfteler de tek tek kaynayan suya bırakılır. Pişmeye başladığında rengi değişecektir. Pişmesine yakın 1 çay bardağı limon suyu ilave edilir. Bir iki taşım daha kaynadıktan sonra altı kapatılır. Yemeğimiz servise hazırdır.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Sacda Çiğ Böreği - Meral'in Mutfağı: Adana

Sacda Çiğ Böreği - Meral'in Mutfağı: Adana

Malzemeler:
İç harcı için;
250 gr. orta yağlı kuzu kıyma
2 adet orta boy domates
4 adet yeşil biber
5 adet orta boy kuru soğan
1 demet maydanoz
1 tatlı kaşığı biber salçası
2 çay kaşığı karabiber
1 çay bardağı zeytinyağı
Hamuru için;
Yarım kilo un
1 su bardağı galeta unu
1 tatlı kaşığı tuz
Alabildiği kadar su

Yapılışı:
İç harcı için; 250 gr. orta yağlı kuzu kıyması derin bir kaba alınır. 4 adet yeşil biber, 5 adet orta boy kuru soğan ve maydanoz ince ince doğranıp kıymanın üzerine eklenir. Domatesin kabukları soyulduktan sonra ortadan ikiye bölünerek suyu sıkılır. (Pişerken hamuru yumuşatmaması için mutlaka domatesin suyunu sıkmak gerekmektedir.) Domatesler de minik minik doğrandıktan sonra diğer malzemelere eklenir. Tuz, 2 çay kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı biber salçası ve 1 çay bardağı zeytinyağı da ilave edildikten sonra hamur gibi yoğrularak iyice karıştırılır. Hamuru için; Yarım kilo un, 1 su bardağı galeta unu, 1 tatlı kaşığı tuz ve alabildiği kadar suyla hamur yoğrulur. Hamurumuzun yumuşak bir kıvamda olması gerekmektedir.

 (İçine koyduğumuz galeta unu hamurun yumuşak olması sağlar. Ancak galeta unu çok yağ çektiğinden, yağda kızartılarak yapılan çiğ börekte kullanılmamalıdır.) Hamur kıvama geldikten sonra küçük bezelere ayrılır. (Dinlenmesine gerek yoktur.) Her bir beze fazla un kullanılmadan incecik açılır. Açılan minik yufkaların yarısını kaplayacak şekilde bolca kıymalı harç yerleştirilir. Diğer yarısıyla üzeri kapatılarak yarım ay şekline getirilir. Çay tabağıyla kenarları kesilir. Piştikten sonra tercihe göre arasına limon sıkılarak da yenebileceği için hamurun kenarları çok sıkı kapatılmaz. Hazırlanan çiğ böreklere yapışmaması için yağlı kağıdın üzerinde bekletilir. (Sacda pişeceği için beklerken üzerine özellikle un serpmemek gerekir.) Yanmaz tava iyice ısıtılır. Tava iyice ısındıktan sonra hiç yağ koymadan çiğ börekler pişirilir. Orta ateşte her iki tarafı da pişirildikten sonra çiğ böreklerimiz servise hazırdır.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Oktay Usta - Soframız - Elif Korkmazel - Mutfağım Tarifleri - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger