Fındıklı Baklava - Nermin'in Mutfağı: Rize

26 Ekim 2011 Çarşamba

Fındıklı Baklava - Nermin'in Mutfağı: Rize
Malzemeler:
Hamuru için;
5 su bardağı un
1 yumurta
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı sirke
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Yarım çay bardağı su
Hamuru açmak için;
1 su bardağı un
1 su bardağı nişasta
Baklavayı pişirmek için; 5 yemek kaşığı tereyağı
Harcı için;
2 su bardağı dövülmüş fındık
Şerbeti için;
4 su bardağı toz şeker
4 bardak su
Birkaç damla limon suyu

Yapılışı:
Baklavamızda şerbetin soğuk baklavanın sıcak olması gerektiği için önce şerbet hazırlanır. 4 su bardağı toz şekerle 4 bardak su orta ateşte kaynatılır. (Şekerin tencereye yapışmaması için içine metal kaşık bırakılır. Bu sayede sürekli karıştırmaya gerek kalmaz.) Ortalama 15 dakika kaynadıktan sonra birkaç damla limon suyu ilave edilir. Bir iki taşım daha kaynatılan şerbetin altı kapatılarak soğumaya bırakılır. Hamuru için; 1yumurta ve 1 yemek kaşığı tereyağı derin bir kaba alınır. Baklava hamurunun gevrek olması için 1 yemek kaşığı sirke diğer malzemelere eklenir. (Üzüm ya da elma sirkesi olması fark etmez.)

Yarım çay bardağı zeytinyağı da ilave edildikten sonra tereyağı eriyinceye kadar elle yoğrulur. Daha sonra eleyerek beş bardak un ve yarım çay bardağı kadar su azar azar eklenerek iyice yoğrulur. Hamurun kulak memesinden daha yumuşak olması gerekmektedir. Yoğrulan hamur 12 küçük bezeye ayrılır. Geniş bir tabağa çok az un serpildikten sonra bezeler üzerine yerleştirilir. Bezelerin kurumaması için üzeri ıslak bir bizle örtüldükten sonra dinlenmesi için buzdolabında bekletilir. (Hamurun içindeki tereyağının erimemesi için mutlaka serin bir yerde bekletmek gerekmektedir.) Hamur, ortalama 30 dakika kadar dinlendikten sonra buzdolabından çıkartılır. Hamuru açmak için bir kase un ve bir kase nişasta karıştırılır. Un ve nişasta karışımıyla ilk beze, ince bir yufka şeklinde açılır. (Hamur yağlı olduğundan kenarlı biraz tırtıklı olacaktır.) Üzerine önceden dövülmüş olan fındık serpildikten sonra tekrar oklavaya sarılıp bir kenarda bekletilir.

İkinci beze de aynı şekilde açılıp üzeri fındıkla lezzetlendirildikten sonra oklavada sarılı halde bekleyen ilk yufka üzerine yerleştirilir. Üst üste konan bu iki yufka bu sefer biraz daha kalın bir oklavaya sarılır. Oklava çıkartıldıktan sonra verev şekilde orta kalınlıkta kesilir. Tüm yufkalar aynı şekilde hazırlanarak yuvarlak cam bir tepsiye yan yana yerleştirilir. 5 yemek kaşığı tereyağı ocakta eritilir. Eriyen tereyağı sıcak sıcak tepsideki baklavaların üzerine eklenir. 180 derecelik fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Fırından çıkartılıp biraz ılıdıktan sonra soğuk şerbeti üzerine ilave edilir. Şerbetin çekmesi için bir iki saat bekletildikten sonra tatlımız servise hazırdır.

New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner
Share this article :

0 yorum:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Oktay Usta - Soframız - Elif Korkmazel - Mutfağım Tarifleri - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger