26 Ekim 2011 Çarşamba

Analı Kızlı - Meral'in Mutfağı: Adana
Malzemeler:
750 gr. köftelik ince bulgur
250 gr. üç kez çekilmiş yağsız dana kıyma
1 yemek kaşığı biber salçası
2 tatlı kaşığı kimyon
4 küçük kepçe un
1 su bardağı haşlanmış nohut
İç harcı için;
Yarım kilo orta yağlı koyun kıyması
4 adet orta boy kuru soğan
1 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı biber salçası
Sosu için;
Yarım çay bardağı zeytinyağı
2 tatlı kaşığı kuru nane
Haşlamak için;
5 bardak et suyu
4 bardak su
1 yemek kaşığı domates salçası
1 çay bardağı limon suyu

Yapılışı:
İç harcı için; Yarım kilo orta yağlı koyun kıyması topaklanmaması için karıştırılarak kendi yağıyla kavrulur. Kıyma biraz pembeleştikten sonra küp şeklinde incecik doğranmış olan 4 orta boy kuru soğan ilave edilir. Soğanlar da bir süre kavrulduktan sonra 1 yemek kaşığı tereyağı ve 1 tatlı kaşığı biber salçası ilave edilir. Tereyağı eriyip salça da kavrulduktan sonra ayrı bir cam kaba alınır. Biraz ılıdıktan sonra buzdolabına kaldırılır. Diğer malzemelerle karışmadan önce iç harcın iyice soğumuş olması gerekmektedir. Dış harcı için; Derin bir tepside (özellikle dibi tırtıklı çiğ köfte tepsisi) 750 gr. köftelik ince bulgur üzerine eklenen oda sıcaklığındaki bir bardak suyla harmanlanır. Yumuşaması 10-15 dakika beklenir.

Yumuşadıktan sonra üzerine 250 gr. üç kez çekilmiş yağsız dana kıyma, 1 yemek kaşığı biber salçası, 2 tatlı kaşığı kimyon eklenir. Tüm malzemeler iyice harmanlanarak yoğrulur. Ele yapışmaması ve kıvama gelmesi için yoğururken çok az su eklenir. Malzemeler iyice birbirne yapışmaya başladığın üzerine 4 kepçe un ilave edilerek yoğurmaya devam edilir. Kıvama gelmesi için sürekli bastırarak iyice yoğrulur. Tepsiye yapışmayacak duruma geldiğinde harcımız hazır demektir. Harcın yarısından nohut büyüklüğünde kopartılan parçalar top şeklinde yuvarlanarak bir kaseye alınır. Pişerken ayrılacağı için üst üste konmasında bir sakınca yoktur. Harcın diğer yarısı da orta büyüklükte parçalara ayrılır. Her bir parça, içli köfte gibi oyularak çanak şeklinde açıldıktan sonra diğer kıymalı harçla doldurulur.

 (Harcı içli köfte gibi oyarken harcın kolay şekle girmesi ve dağılmaması için ellerimizi ıslatmamız gerekir.) İçi kıymalı harçla doldurulduktan sonra ağzı büzülerek bohça gibi kapatılıp tekrar yuvarlanır.
Derin bir tencerede önceden hazırlanmış 5 bardak et suyuyla 4 bardak sıcak su iyice kaynatılır. Su ısınırken 1 yemek kaşığı domates salçası eklenir. Salçalı su iyice kaynadıktan sonra tuz ilave edilir. Kaynayan suda önce hazırlanan minik köfteler pişmeye bırakılır. (Köftelerin kaseden kolay ayrılması için üzerine kaynayan sudan ilave edilerek tencereye alınır.) Küçük köftelerin ardından önceden haşlanmış olan 1 su bardağı nohut eklenir. Küçük köfteler ve nohutlar pişerken bu arada sosu hazırlanır. Sosu için; Yarım çay bardağı zeytinyağı ısıtıldıktan sonra 2 tatlı kaşığı kuru nane eklenir.

Nanenin renginin kararmaması için ocağın altı hemen kapatılır. Hazırlanan sos pişmekte olan küçük köfte ve nohutların üzerine eklenir. Tencerenin kapağı kapatılarak suyun kaynaması beklenir. Su iyice kaynadıktan sonra içli köfteler de tek tek kaynayan suya bırakılır. Pişmeye başladığında rengi değişecektir. Pişmesine yakın 1 çay bardağı limon suyu ilave edilir. Bir iki taşım daha kaynadıktan sonra altı kapatılır. Yemeğimiz servise hazırdır.

New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner
Share this article :

0 yorum:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Oktay Usta - Soframız - Elif Korkmazel - Mutfağım Tarifleri - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger