Soframız Laz Böreği - Süheyla'nın Mutfağı: Rize

7 Ekim 2011 Cuma

Malzemeler:
Muhallebisi için;
3 litre süt
6 yemek kaşığı pirinç unu
3 yemek kaşığı buğday nişastası
2 yemek kaşığı tereyağı
2 kase toz şeker
4 adet yumurta
Hamuru için;
Un
2 su bardağı süt
1 adet yumurta
1 çay kaşığı tuz
2 çorba kaşığı yoğurt
1 su bardağı ayçiçek yağı
Şerbeti için;
2 kase toz şeker
2 kase su
Pişerken üzerine eklemek için yarım kilo tereyağı

Laz Böreği - Süheyla'nın Mutfağı: RizeYapılışı: Muhallebisi için; 3 litre süt büyük bir tencereye alınır. 6 yemek kaşığı pirinç unu, 3 yemek kaşığı buğday nişastası ve 2 kase toz şeker ile iyice karıştırılır. Orta dereceli ocak ateşinde sürekli karıştırılarak pişirilir. Pişer pişmez içine 2 yemek kaşığı tereyağı ve çırpılmış 4 adet yumurta eklenir. Yumurtaların pişmemesi için muhallebiyi hızlı bir şekilde karıştırarak eklemek gerekmektedir. Muhallebi soğumaya bırakılır. Şerbeti için;  2 kase toz şeker ve 2 kase su ocakta kaynatılır. Baklava şerbeti gibi yoğun bir kıvamda olması gerekmediği için sadece kaynaması yeterlidir.

Kaynadıktan sonra soğumaya bırakılır. Hamuru için; 2 su bardağı süt, yumurta, 2 çorba kaşığı yoğurt, 1 su bardağı ayçiçek yağı karıştırılır. Bir çay kaşığı tuzla birlikte alabildiği kadar un eklenerek yoğurulur. Yoğrulan hamur 24 adet küçük bezeye ayrılır. Bezelerin üzeri kapatılarak 15 dakika kadar dinlendirilir. Her bir beze nişasta ile büyük bir yufka şeklinde açılır. Kare şeklinde büyük bir tepsiye 9 kat yufka üst üste dizilir.

En üstteki yufkanın üzerine bir tutam toz şeker serpildikten sonra muhallebi yerleştirilir ve üzerine tekrar toz şeker serpilir. (Toz şeker muhallebinin göz göz olmasını sağlar.)  Muhallebinin üzeri tekrar 15 kat yufka ile kapatılır. Kare şeklinde kesildikten sonra eritilmiş yarım kilo tereyağı eklenir. 180 derecelik fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Piştikten sonra şerbeti eklenir. Şerbetini iyice çektikten sonra tatlımız servise hazırdır.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Balık Çorbası - Süheyla'nın Mutfağı: Rize

Malzemeler:
1 adet Karadeniz somonu
1 adet büyük boy kuru soğan
3 adet orta boy domates
7-8 adet yeşil biber
4 diş sarımsak
2 yemek kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı tereyağı
2 çay kaşığı pul biber
Ayçiçek yağı

Balık Çorbası - Süheyla'nın Mutfağı: RizeYapılışı: Balık iki parçaya bölünerek haşlanır. Kuru soğan ve domatesler küp şeklinde doğranır. Yeşil biberler ve sarımsaklar da ince ince doğranır. Tüm malzemeler bir tencereye alınır. İçine 2 yemek kaşığı biber salçası, 2 yemek kaşığı tereyağı, 2 çay kaşığı pul biber ve çok az ayçiçek yağı eklenerek kavrulur.

 Kavrulduktan sonra çorba kıvamına yetecek kadar su eklenerek kaynaması beklenir. Haşlanan balığın suyu süzülür. Kılçıkları ve derisi temizlenen balık etleri iri parçalara bölünür. İri parçalar şeklinde hazırlanan balık etleri kaynayan sebzeli suya eklenir. 5-10 dakika daha kaynatılır. Yemeğimiz servise hazırdır. 


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Karalahana Ezme - Süheyla'nın Mutfağı: Rize

Malzemeler:
1 kilo karalahana
2 su bardağı haşlanmış mısır
2 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
2 yemek kaşığı mısır unu
Pul biber
Ayçiçek yağı
Bir parça iç yağ

Karalahana Ezme - Süheyla'nın Mutfağı: RizeYapılışı: 1 kilo kara lahana acı suyunun çıkması için haşlanır. Haşlandıktan sonra küçük küçük kesilir ve geniş bir tencereye alınır. Ortasına bir parça iç yağı yerleştirilir. Öönceden haşlanmış olan 2 su bardağı mısır ve 2 su bardağı kuru fasulye, bir miktar pul biber ve tuz eklenir. Üzerini geçecek kadar su ilave edildikten sonra tüm malzemeler birbiriyle özdeşleşinceye kadar pişirilir. Piştikten sonra içine 2 yemek kaşığı mısır unu eklenir ve blendırla püre kıvamına gelinceye kadar karıştırılır. Yemeğimiz servise hazırdır.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Mısır Ekmeği - Süheyla'nın Mutfağı: Rize

Malzemeler:
2 kase mısır unu
2 yemek kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı karbonat
Tuz
Su
Kızartmak için ayçiçek yağı

Mısır Ekmeği - Süheyla'nın Mutfağı: RizeYapılışı: Derin bir kabın içine 2 kase mısır unu, 2 yemek kaşığı toz şeker, 1 çay kaşığı karbonat ve bir tutam tuz konur. Tüm malzemelerin üzerine azar azar su eklenerek kulak memesi kıvamında hamur yoğrulur. Yoğrulan hamur küçük toplar şeklinde ayrılır. Her bir parça yuvarlandıktan sonra üzerine bastırılarak inceltilir. Derin bir tavada bolca ayçiçek yağı kızdırılır. Hazırlanan hamurlar pembeleşinceye kadar kızartılır. Yemeğimiz servise hazırdır. 


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Oktay Usta - Soframız - Elif Korkmazel - Mutfağım Tarifleri - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger