Patlıcan Kapama - Fatoş'un Mutfağı: Amasya

18 Ekim 2011 Salı

Patlıcan Kapama - Fatoş'un Mutfağı: Amasya
Malzemeler:
1,5 kilo kuzu incik
4 adet bostan patlıcanı
3 adet büyük boy domates
15 adet yeşil biber
1 baş sarımsak
Karabiber
Pul biber
Tuz
Patlıcanları kızartmak için ayçiçek yağı
Üzerini süslemek için;
10 adet süs biberi
15 adet kiraz domates

Yapılışı: Etler yıkandıktan sonra üzerini geçecek kadar su, bir tutam tuz ve birkaç tane karabiber eklenerek düdüklü tencerede 20 dakika haşlanır. Kabukları soyulan domatesler büyük küpler şeklinde doğranır. Tohumları temizlenen yeşilbiberler de uzunluklarına göre 2-3 parçaya bölünür. Postan patlıcanları alacalı şekilde soyulduktan sonra halka şeklinde doğranır. Halkaların biraz kalın olması gerekmektedir.

Patlıcanlar acı suyunun çıkması için tuzlu suda 10 dakika bekletilir. Kızartırken yağın etrafa sıçramaması için suyu süzüldükten sonra havluyla kurulanır. Geniş bir tavada bol ayçiçek yağı kızdırılır. Patlıcanların her iki tarafı da kızgın yağda pembeleşinceye kadar kızartılır. Kızaran patlıcanlar dikdörtgen şeklinde geniş bir cam tepsiye dizilir. İki parçaya bölünen sarımsaklar patlıcanların arasına yerleştirilir.

Haşlanan etler patlıcanların üzerine yerleştirilir. Etlerin üzerine sırasıyla doğranmış domates ve biberler eklenir. Bir tatlı kaşığı tuz, karabiber ve pul biberle lezzetlendirilir. Patlıcanların üzerini kapatacak kadar haşlanan etin suyu ilave edilir. Üzeri süs biberi ve kiraz domateslerle süslendikten sonra 200 derecelik fırında üzeri kızarıncaya kadar (ortalama yarım saat) pişirilir. Yemeğimiz servise hazırdır.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Haluçka

Haluçka - Fatoş'un Mutfağı: Amasya
Malzemeler:
2 parça bütün tavuk budu
1 su bardağı haşlanmış nohut
2 su bardağı tavuk suyu
1 adet orta boy kuru soğan
2 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı ayçiçek yağı
Hamuru için;
1 adet yumurta
1 kase un
1 çay bardağı su
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Bir tutam maydanoz

Yapılışı: 2 parça bütün tavuk budu 2 bardak su ve bir tatlı kaşığı tuzla düdüklü tencerede haşlanır. Haşlandıktan sonra derisi ve kemikleri temizlenir ve orta büyüklükte parçalara bölünür. Hamuru için; bir yumurta, 1 kase un, 1 çay bardağı su, 1 çay kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı karabiber kaşıkla karıştırılır. Kek harcı kıvamındaki karışıma, sap kısımları temizlenmiş ve incecik doğranmış bir tutam maydanoz eklenir ve iyice karıştırılır. Bir orta boy kuru soğan küp şeklinde incecik doğrandıktan sonra 2 yemek kaşığı ayçiçek yağıyla orta büyüklükte bir tencerede kavrulur.

Soğanlar pembeleştikten sonra üzerine 2 yemek kaşığı domates salçası eklenerek kavurmaya devam edilir. Domatesler de kavrulduktan sonra bir bardak su ilave edilip bir iki dakika kaynatılır. Üzerine haşlanan tavuk etlerinin suyuyla birlikte çorba kıvamına yetecek kadar su ilave edilir. ( İki bardak haşlanmış et suyu da dahil 5-6 bardak) Didiklenen etlerle birlikte önceden haşlanmış olan bir su bardağı nohut eklendikten sonra suyun iyice kaynaması beklenir.

Su kaynadıktan sonra hazırlanan harçtan bir çay kaşığı kadar alınarak diğer malzemelere eklenir. (Hamurun kaşığa yapışmaması için çay kaşığı çorba suyuna batırılır.) Çay kaşığı yardımıyla suya karışan harç, suyun içinde küçük toplar şekline gelir. Top şeklindeki hamurlar pişinceye kadar (yaklaşık 15 dakika) kısık ateşte pişmeye bırakılır. Üzeri ince ince doğranmış maydanozla süslenerek servis edilir.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Çarşaf Böreği

Çarşaf Böreği - Fatoş'un Mutfağı: Amasya
Malzemeler:
1 kilo az yağlı ve az tuzlu köy peyniri
3 yemek kaşığı tereyağı
3 yemek kaşığı ayçiçek yağı
1 yemek kaşığı yoğurt
Karabiber
Hamuru için;
7 bardak un
1 yemek kaşığı tuz
Alabildiği kadar su

Yapılışı: Hamurun kolay açılması için 7 bardak un elenerek derin bir kaba alınır. Üzerine bir yemek kaşığı tuz ve alabildiği kadar su eklenerek kulak memesi kıvamında hamur yoğrulur. Yoğrulan hamur 3 bezeye ayrıldıktan sonra üzeri önce ıslak bir bez sonra da kapakla kapatılarak 15-20 dakika dinlenmeye bırakılır. 3 yemek kaşığı tereyağı, 3 yemek kaşığı ayçiçek yağıyla ocakta eritilir.

1 kilo az yağlı ve az tuzlu köy peyniri çatalla ezilerek ufalanır. 1 tatlı kaşığı karabiber eklenerek iyice karıştırılır. Dinlenen her bir beze tezgaha serpilen unun üzerinde büyük ve ince bir yufka şeklinde açılır. Kare şeklindeki büyük bir pamuklu bez tezgahın üzerine serilir. Açılan ilk yufka pamuklu bezin üzerine yerleştirilir. Soğumuş olan tereyağı ve ayçiçek yağı karışımından yufkanın her yerini kaplayacak şekilde bolca sürülür. Üzeri yağlanan yufka her bir ucundan çekiştirilerek inceltilir.

Açılan hamurun kenarlarının kuru kalmaması için biraz daha yağlanır. Hemen ardından da yufkanın sadece kenar kısımlarına ufalanmış olan peynir yerleştirilir. Pamuklu bez iki ucundan tutulup hafifçe sallanarak yufkanın yarısının rulo gibi kıvrılması sağlanır. Aynı şekilde karşı tarafı da kıvrıldıktan sonra yufka uzunlamasına ortadan ikiye ayrılır. (Yufka çok yağlı olduğundan bu işlem sırasında bezin üzerine yapışmayacaktır.) Orta büyüklükte yuvarlak fırın tepsisi tereyağı ve ayçiçek yağı karışımıyla yağlanır. Hazırlanan rulo şeklindeki yufkalardan bir tanesi gül böreği şeklinde kıvrılarak tepsinin ortasına yerleştirilir.

Rulo şeklindeki diğer yufka da ortadaki yufkanın etrafına sarılır. Diğer iki yufka da aynı şekilde hazırlanıp tepsiye yerleştirilir. Böreğin güzel kızarması için 1 yemek kaşığı yoğurtla 2 yemek kaşığı tereyağı ve ayçiçek yağı karışımı üzerine sürülür. Önceden ısıtılmış fırında 170 derecede üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Yemeğimiz servise hazırdır.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Nane Şekerli Elma Tatlısı

Nane Şekerli Elma Tatlısı - Fatoş'un Mutfağı: Amasya

Malzemeler:
8 adet orta boy ekşi elma
1 su bardağı toz şeker
3 bardak ılık su
Nane şekeri için;
1 demet taze nane
1 su bardağı toz şeker

Yapılışı:
Elmalar derin bir tencereye yerleştirildikten sonra 3 bardak ılık su tencereye eklenir. Bir su bardağı toz şeker elmaların üzerine serpilir. Elmaların etrafına da taşacak şekilde ortalarına nane şekeri yerleştirilir. Kısık ateşte elmalar iyice yumuşayıncaya kadar pişirilir. Servis tabağına alındıktan sonra soğuması beklenir. Elmaların ortasına bir tatlı kaşığı kadar kaymak yerleştirilir. Üzerleri nane yapraklarıyla süslenerek servis edilir.
Nane şekeri için; 1 demet taze nanenin yaprakları yıkanır. Henüz suyu kurumadan 1 su bardağı toz şekerle ovalanarak iyice ezilir. Nane yaprakları ıslak olduğu için hazırlanan karışım yoğun bir sıvı kıvamında olacaktır. (Hazırlanan karışım buzdolabında uzun süre saklanabilir.) Elmalar bütün halde kabukları soyulduktan sonra ortaları oyulur.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Oktay Usta - Soframız - Elif Korkmazel - Mutfağım Tarifleri - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger