Soğanlı Baharatlı Ekmek

2 Şubat 2013 Cumartesi

Malzemeler:
Soğanlı Baharatlı Ekmek - Serap'ın Mutfağı: İzmir500 gr. kepekli un veya 450 gr. beyaz un + 50 gr. saf kepek 
320 ml. su  
1 adet orta boy yemeklik doğranmış soğan
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1     "          "    pekmez
1 tatlı kaşığı keten tohumu
1    "       "    haşhaş tohumu
1    "       "    çörekotu
1    "       "    kuru nane
1    "       "    kuru kekik
1    "       "    kuru fesleğen
1    "       "    tuz
1    "       "    instant maya 
1 çay kaşığı kimyon
1   "       "    kırmızı pul biber

Yapılışı:
Sıvı malzemeler önce, katı malzemeler (maya en son) sonra olacak şekilde hepsini ekmek makinasının haznesine koyun ve temel ekmek programında çalıştırın. Program bittiğinde ekmeği çıkarıp tel ızgara üzerinde soğutun.Elde yapacaksanız; bütün malzemeyi karıştırma kabına alıp yoğurun.Hamuru ağzı örtülü olarak ve yoğurma kabından çıkarmadan ılık bir yerde mayalanmaya bırakın. Kabardığında unlanmış tezgahta biraz yuvarlayıp gazını aldırın.Şekil verip yağlanmış pişirme kabına koyun (teflon veya alüminyum tercih edin, yapışmayacak en uygun kap kacak budur) 50 derece fırında tepsi mayası gelene yani tekrar kabarana kadar bekleyin. Bu esnada aynı ölçüde bir tepsiniz varsa üzerine ters olarak kapatın, üzerinin kuruyup kabuk tutmasını önler. Yoksa ıslatılıp sıkılmış tülbentele örtebilirsiniz. 200 dereceye önceden ısıtılmış fırına verin. Üzeri iyice kızardığında fırını 175 dereceye indirip 20-25 dk.daha pişirin ve dışarı alın.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Köfteli Börek


KÖFTELİ BÖREK


HAZIRLANIŞI: Hamuru için, unu karıştırma kabına alıyoruz ve instant mayayı, tuzu koyup harmanlıyoruz. Ortasını açıyoruz ve sütü, sıvıyağı döküyoruz. Yumurtasını kırıyoruz. Ortadan başlayarak yoğurmaya başlıyoruz. Az ılık su koyarak iyice yoğuruyoruz. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde ediyoruz.

Hamurun üzerini kapatarak mayalanmaya bırakıyoruz. İç harcı için, kıymayı karıştırma kabına alıyoruz. Üzerine soğanları rendeliyoruz. Maydanozu incecik doğruyoruz ve ilave ediyoruz. Patatesi rendeliyoruz.

Yumurtasını kırıyoruz. Tuz ve karabiberini atıyoruz. Kıvamını bağlamak için galeta unu koyuyoruz ve iyice yoğuruyoruz. Köfte harcımızı da dinlenmeye bırakıyoruz. Mayalanan hamurun üzerine un serpiyoruz ve merdaneyle açıyoruz. Yarım santim kalınlıkta bir hamur açıyoruz. Üzerindeki unu elimizle süpürüyoruz. Fincan tabağı büyüklüğünde yuvarlaklar kesiyoruz. İki kenarından bir parmak mesafe bırakıp iç kısımdan yarım ay şeklinde bıçakla çizik atıyoruz. İç harcımızdan parçalar koparıyoruz ve oval köfteler hazırlıyoruz.

Hamurun tam ortasına köfteyi koyuyoruz. İki kenardaki kesik hamurları, hamurun üst kısmında birbirinin içinden geçiriyoruz. Hamurumuz bitene kadar aynı işlemi yapıyoruz. Yağlanmış fırın tepsisine diziyoruz. Hamurların üstüne yumurta sarısı sürüyoruz. Tepside de mayalandırıyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişiriyoruz.4 su b. un
1 çay b. sıvıyağ
1 su b. süt
1 pk. instant maya
1 yumurta
su
tuz
İÇ HARCI İÇİN:
400 gr. kıyma
2 soğan
1 patates
1 tutam maydanoz
1 yumurta
galeta unu
tuz
karabiber
ÜZERİ İÇİN:
yumurta sarısı
haşhaş


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Yulaflı Tuzlu Dilimler - Serap'ın Mutfağı: İzmir

Malzemeler:
125 gr.oda sıcaklığında margarin  veya tereyağı (isterseniz sıvıyağ kullanabilirsiniz)
2 yumurta
1/2 su bardağı süt
2,5 su bardağı kadar kepekli un
1,5 su bardağı yulaf ezmesi
1/2 paket kabartma tozu
1/2 çay kaşığı; karabiber, kırmızı toz biber, kekik veya istediğiniz baharat 
1 çay kaşığı tuz
1/2 su bardağı dövülmüş yer fıstığı

Yapılışı:
Margarin, yumurtalar ve sütü mikserle karıştırın, içine kalan kuru malzemeyi ekleyip kaşıkla karıştırın ve mikserle biraz daha çırpın. Tamamen karıştıklarından emin olunca yemek kaşığıyla birer kaşık alıp fırın tepsisine aralıklı olarak koyun (pişirme kağıdı sererseniz yapışma riski azalır. Üstlerine ıslatılmış kaşığın sırtıyla bastırıp biraz yassıltın. Önceden ısıtılmış 160-170 derecelik fırında 25-30 dakika kadar pişirin. Tepside biraz ılındıktan sonra kurabiyeleri tel ızgarada soğutun.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Kızılcık Marmelatlı Tatlı


KIZILCIK MARMELATLI TATLI


1 lt. süt
1 su b. toz şeker
1 çorba k. un
1 çorba k. nişasta
1 yumurta sarısı
2 çorba k. labne
1 pk. vanilya
TABANI İÇİN:
1 pk. kedi dili bisküvi
1 su b. süt
2 çorba k. toz şeker
ÜZERİ İÇİN:
kızılcık marmelatı
HAZIRLANIŞI: Sütü tencereye döküyoruz. Toz şekeri, unu, nişastayı, vanilyayı ve yumurta sarısını ilave ediyoruz. Çırpma teliyle karıştırarak pişirmeye başlıyoruz. Kıvamı koyulaşıp göz göz olunca altını kapatıyoruz.

İlk sıcaklığı çıkınca labneyi koyuyoruz ve karıştırıyoruz. Cam fırın kabına kedidili bisküvileri diziyoruz. Sütü ve toz şekeri bir cezveye koyuyoruz. Ocak üzerinde karıştırarak hem biraz ısıtıyoruz hem de şekerin erimesini sağlıyoruz. Süt ısınınca bisküvilerin üzerine gezdirerek ıslatıyoruz. Hazırladığımız kremayı bisküvilerin üzerine tamamen kaplayacak şekilde döküyoruz ve soğumaya bırakıyoruz.

Krema soğuyup kabuk bağlayınca üzerine kızılcık marmelatını döküyoruz. Dilimleyerek servis ediyoruz.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Haşhaşlı Mercimekli Börek - Serap'ın Mutfağı: İzmir

Malzemeler:
5 adet yufka
Aralara sürülecek sıvı malzeme:
3 yemek kaşığı haşhaş ezmesi
3/4 su bardağı sıvı yağ (zeytinyağı dışında bir yağ tercih ederseniz, çıtırlığını garantilersiniz)
3/4 su bardağı su

İç malzeme:
Haşlanmamış haliyle 1,5 su bardağı yeşil mercimek
2 iri baş soğan
Tuz-karabiber-pul biber
Az sıvı yağ (soğanı kavuracak kadar)

Yapılışı:
Önce iç malzemeyi hazırlayın. Bunun için mercimeği oldukça yumuşayacak kadar haşlayın (diri kalırsa böreğin içinden dökülür, o nedenle iyi pişirilmesi gerekiyor). Soğanı yemeklik doğrayıp sıvı yağda pembeleştirin. Haşlayıp süzdüğünüz mercimeği ekleyin ve soğanla birlikte biraz soteleyin. Tuzunu ve baharatlarını ekleyip ocaktan alın ve soğuması için bir kenara alın. Haşhaş ezmesini çukur bir kaba alıp sıvıyağı yavaş yavaş ekleyerek inceltin, açın. Homojen bir hale geldiğinde suyu ekleyin ve iyice akışkan hale getirin. İç malzeme soğuduğunda; ilk yufkayı tezgaha serin. Sıvı karışımdan iki-üç kaşık kadarını yufkanın yarısına sıvayıp diğer yarısını kıvırarak üstüne katlayın yani yarım ay şekline getirin. Üzerine tekrar sıvı karışım yayın ve 6 üçgen parçaya kesin. Mercimekli harçtan tepeleme birer yemek kaşığı alarak her bir üçgen parçanın içine koyun, uzun yayın ve sigara böreği şeklinde sarın. Fırın tepsisine sıralayın. Tüm yufkaları sarma işi bittiğinde kalan sıvı karışımı böreklerin üzerine fırçayla sürün ve önceden ısıttığınız 200 derecelik fırında iyice pişene kadar tutun. Böreklerin üstü koyu renkli olduğundan "kızarana kadar" pişirme tekniği burada geçmiyor maalesef. O nedenle yeterince tuttuğunuzdan ve üstlerinin çıtır olduğundan emin olana kadar pişirin. Çıkardığınızda böreklerin hiç yapışmadığını ve kolayca tepsiden ayrıldıklarını göreceksiniz. Sıcak servis edin.


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner

Çam Kozalağı Tarifi


Çam Kozalağı - Serap'ın Mutfağı: İzmir

Malzemeler:
Yarım paket çikolatalı pirinç patlağı
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı kakao
4 yemek kaşığı bal (en son eklenecek)
1 adet kare bitter çikolata

Yapılışı:
Varsa vok tava, yoksa derince herhangi bir teflon tencereye tereyağını, bitter çikolatayı ve kakaoyu alıp karıştırarak eritmeye başlayın. Hepsi eridiğinde balı da ekleyip hızla karıştırın ve altını kapatın.
İçine pirinç patlaklarını ekleyip hepsi birbirine bulanacak şekilde harmanlayın. Limon sıkacağınızın çukur olan ters kısmına yani limonu bastırdığınız yerin iç tarafına kaşık yardımıyla harçtan silme doldurun, kaşıkla bastırıp geniş bir spatulanın üzerine hafif sallayarak çıkarın ve servis tabağına kaydırarak sıralayın. Çukura sıkı doldurmanız, çıkardığınız zaman yayılmaması açısından önemlidir, bu nedenle kaşığın sırtıyla iyice bastırıp sıkıştırın. Hava çok sıcak olduğunda bu tatlının şekillendirilmesi çok zordur, yayılır. Bu yüzden ya iyice serinletilmiş bir ortamda şekil verin, ya tavayı ara sıra buzdolabına koyup harcı biraz soğutun. Şekil verme işlemi bitince buzdolabında soğutup sertleştirin.
Servisten hemen önce, kar efekti için, üzerlerine pudra şekeri eleyin


New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Oktay Usta - Soframız - Elif Korkmazel - Mutfağım Tarifleri - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger