Haşhaşlı Mercimekli Börek - Serap'ın Mutfağı: İzmir

2 Şubat 2013 Cumartesi

Malzemeler:
5 adet yufka
Aralara sürülecek sıvı malzeme:
3 yemek kaşığı haşhaş ezmesi
3/4 su bardağı sıvı yağ (zeytinyağı dışında bir yağ tercih ederseniz, çıtırlığını garantilersiniz)
3/4 su bardağı su

İç malzeme:
Haşlanmamış haliyle 1,5 su bardağı yeşil mercimek
2 iri baş soğan
Tuz-karabiber-pul biber
Az sıvı yağ (soğanı kavuracak kadar)

Yapılışı:
Önce iç malzemeyi hazırlayın. Bunun için mercimeği oldukça yumuşayacak kadar haşlayın (diri kalırsa böreğin içinden dökülür, o nedenle iyi pişirilmesi gerekiyor). Soğanı yemeklik doğrayıp sıvı yağda pembeleştirin. Haşlayıp süzdüğünüz mercimeği ekleyin ve soğanla birlikte biraz soteleyin. Tuzunu ve baharatlarını ekleyip ocaktan alın ve soğuması için bir kenara alın. Haşhaş ezmesini çukur bir kaba alıp sıvıyağı yavaş yavaş ekleyerek inceltin, açın. Homojen bir hale geldiğinde suyu ekleyin ve iyice akışkan hale getirin. İç malzeme soğuduğunda; ilk yufkayı tezgaha serin. Sıvı karışımdan iki-üç kaşık kadarını yufkanın yarısına sıvayıp diğer yarısını kıvırarak üstüne katlayın yani yarım ay şekline getirin. Üzerine tekrar sıvı karışım yayın ve 6 üçgen parçaya kesin. Mercimekli harçtan tepeleme birer yemek kaşığı alarak her bir üçgen parçanın içine koyun, uzun yayın ve sigara böreği şeklinde sarın. Fırın tepsisine sıralayın. Tüm yufkaları sarma işi bittiğinde kalan sıvı karışımı böreklerin üzerine fırçayla sürün ve önceden ısıttığınız 200 derecelik fırında iyice pişene kadar tutun. Böreklerin üstü koyu renkli olduğundan "kızarana kadar" pişirme tekniği burada geçmiyor maalesef. O nedenle yeterince tuttuğunuzdan ve üstlerinin çıtır olduğundan emin olana kadar pişirin. Çıkardığınızda böreklerin hiç yapışmadığını ve kolayca tepsiden ayrıldıklarını göreceksiniz. Sıcak servis edin.

New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner
Share this article :

0 yorum:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Oktay Usta - Soframız - Elif Korkmazel - Mutfağım Tarifleri - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger