Mercimekli Dolma - Beyhan'ın Mutfağı: Amasya

11 Ekim 2011 Salı


Malzemeler:

1 kilo kuzu pirzola
1 kilo asma yaprağı
1 adet büyük boy domates
Yarım demet maydanoz
Yarım demet dereotu
Harcı için;
1 kase yeşil mercimek
Yarım kase yarma
2 adet orta boy kuru soğan
3 büyük diş sarımsak
1 yemek kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kimyon
1 demet maydanoz
Yarım demet dereotu
Zeytinyağı
Ayçiçek yağı
Sosu için;
1 adet orta boy kuru soğan
2 küçük diş sarımsak
1 yemek kaşığı domates salçası
Zeytinyağı
Yapılışı: Harcı için; küçük küçük doğranan soğan ve sarımsaklar zeytinyağı ve ayçiçek yağıyla kavrulur. Soğanlar pembeleşirken domates salçası ilave edilir. Domates salçası da biraz kavrulduktan sonra 1 kase yeşil mercimek ilave edilir. Kavrulan yeşil mercimeğin üzerine de yarım kase yarma ilave edildikten sonra bir tutam tuz, karabiber ve kimyonla lezzetlendirilir. Yeşil mercimek ve yarmanın yumuşaması için üzerine çok az sıcak su eklenerek pişmeye bırakılır.

Mercimekli Dolma - Beyhan'ın Mutfağı: AmasyaSuyunu iyice çektikten sonra ocağın altı kapatılır. İncecik doğranan maydanoz ve dereotu da harca eklenir. Harcın biraz daha yumuşaması için çok az sıcak su ilave edilerek tencerenin kapağı kapatılır ve demlenmeye bırakılır. Hazırlanan harç asma yapraklarına sarılır. Yeşil mercimek ve yarma pişerken şişeceği için yaprakları biraz gevşek sarmak gerekmektedir. Geniş bir tencereye 1 kilo kuzu pirzola yerleştirilir. Etlerin üzerini kapatacak şekilde dolmalar yerleştirilir. Küp şeklinde doğranan bir büyük domates ve ince ince doğranan maydanoz ve dereotu da dolmaların üzerine eklenir.

Ayrı bir tavada 1 adet orta boy kuru soğan, 2 küçük diş sarımsak, 1 yemek kaşığı domates salçası zeytinyağıyla kavrulur. Sosa çok az sıcak su ilave edilerek 3-4 dakika kaynatılır. Hazırlanan sos da dolmaların üzerine ilave edilir. Dolmalar, etin ve sosun suyuyla pişeceği için ayrıca su eklenmeden kısık ateşte pişmeye bırakılır. Ortalama 1-1,5 saat pişen yemeğimiz servise hazır hale gelir.

New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner
Share this article :

0 yorum:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Oktay Usta - Soframız - Elif Korkmazel - Mutfağım Tarifleri - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger