Hamsili Pilav - Neriman'ın Mutfağı: Rize

14 Ekim 2011 Cuma

Hamsili Pilav - Neriman'ın Mutfağı: Rize
Malzemeler:
2 kilo hamsi
2,5 su bardağı pirinç
3 adet büyük boy kuru soğan
1 büyük boy domates
20 gr. çam fıstığı
60 gr. kuş üzümü
Yenibahar
Mısır özü yağı

Yapılışı: Hamsiler ortasındaki kılçığı alınarak fileto şeklinde temizlenir. Bol suyla yıkandıktan sonra suyunun iyice süzülmesi için süzgeçte bekletilir. 3 büyük boy kuru soğan küp şeklinde doğrandıktan sonra orta büyüklükte bir tencereye alınır. Üzerine yaklaşık bir çay bardağı kadar mısır özü yağı eklenir ve orta ateşte kavrulur. Soğanların çabuk yumuşaması için bir tatlı kaşığı tuz ilave edilir. Soğanlar tam pembeleşmeden çam fıstığı eklenir. Çam fıstığı ve soğanlar pembeleştikten sonra sırasıyla 60 gr. kuş üzümü ve bir tatlı kaşığı kadar yenibahar ilave edilir.

Hemen ardından iyice yıkanmış olan pirinçler de eklendikten sonra kısık ateşte 5-6 dakika kavrulur. Kavrulan pirincin yumuşaması için üzerine yarım çay bardağı kadar sıcak su ilave edilir. Pilav suyunu iyice çektikten sonra üzerine incecik doğranmış yarım demet maydanoz eklenir ve kapağı kapatılarak demlenmeye bırakılır. Fırın ısısına dayanıklı yuvarlak ve derin bir tepsiye; temizlenmiş, ortadan ikiye ayrılarak kılçıkları alınmış olan hamsiler kenarlardan başlayarak önce yan yana sonra ortada birleşecek şekilde üst üste yerleştirilir. Hamsiler pişerken küçüleceği için tepsinin tabanında boşluk kalmayacak şekilde dizilmelidir.

Soframız 14 Ekim 2011 Hamsili Pilav - Neriman'ın Mutfağı: Rize, Piştikten sonra ters çevrilerek servis edileceği için tabana dizilen hamsiler, derisi altta kalacak şekilde yerleştirilmelidir. Suyunu çekip demlenmiş olan pirinçli harcımız hamsilerin üzerine konur. Diğer hamsiler bu sefer derisi üstte kalacak şekilde tıpkı taban kısmında olduğu gibi harcın üzerine yerleştirilir. Pirinçli harcın üzeri hamsilerle sımsıkı kapanmalıdır. Son olarak üzerine rendelenmiş bir büyük domates eklenir. Balıkların kurumadan güzel kızarması için üzerine biraz mısır özü yağı gezdirilir. Pirincin diri kalmaması için de yarım çay bardağı kadar su ekledikten sonra 180 derecelik fırında yarım saat pişmeye bırakılır. Yemeğimiz servise hazırdır.

New Banners ayakkabi250x250 Image Banner Yeni_elbise 300X250 Image Banner
Share this article :

0 yorum:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Oktay Usta - Soframız - Elif Korkmazel - Mutfağım Tarifleri - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger