Malzemeler:
1 demet semizotu
2 su bardağı mercimek
1 su bardağı dövme
Nohut
Domates
Sarımsak
Sumak ekşisi
Kırmızıbiber
Yapılışı:
1 demet semizotunun kökü kesilerek topraklarından arınmak için sudan geçirilir. Ardından başka bir kaba alınarak sirkeli suda 10 dakika bekletilir ve yeniden süzülerek sudan geçirilir. Orta boy tencereye 2 bardak kırmızı mercimek, 1 bardak dövme konularak birkaç kez sudan geçirilir. Ardından tencerenin yarısı kadar su, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 yemek kaşığı fındık yağı ve 1 çay kaşığı pul biber (çorbanın kabarmaması için) eklenerek yüksek ocak ateşte kaynamaya bırakılır. Temizlenen semizotunun yaprakları kopartılarak tencerede kaynayan çorbaya eklenir. 4 adet domates rendelenir. 4 diş sarımsak soyulur, 1 çay kaşığı tuz ile dövülür. Ardından dövülmüş sarımsak ile rendelenmiş domates çorbaya eklenerek karıştırılır.
Ancak dövülmüş tuzlu sarımsaklar 1 kaşık fındık yağı ile kavurduktan sonra çorbaya eklenmelidir. Çorbanın kıvamını sulandırmak için içerisine sıcak su eklenir. Su eklendikten sonra karıştırarak yağda çevrilmiş sarımsaklar eklenir ve kapağı kapatılarak pişmesi için kısık ocak ateşte ortalama 10 dakika bekletilir. Bir gece önceden haşlanmış olan 1 kase nohut ve 2 kaşık sumak ekşisi de ekşili çorbaya konularak karıştırılır. 3 yemek kaşığı tereyağı eritilerek içerisine 1 yemek kaşığı nane karıştırılır. Kızan naneli tereyağı çorbanın üzerinde gezdirilerek servis edilebilir konuma gelir. Yemeğimizin pişme süresi ortalama 50 dakika olup 6-8 kişilik servis edilebilir.
0 yorum:
Speak up your mind
Tell us what you're thinking... !